Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα που βοηθούν στην πιο γρήγορη αποκατάσταση και στη μείωση του πόνου τις επόμενες μέρες.

Σπανάκι

Το σπανάκι, ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά, που περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά που σταματούν την φλεγμονή και συμπεριλαμβάνουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και τη βιταμίνη Α. Επίσης, ανά φλιτζάνι περιλαμβάνει 5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι κάτι που μπορείς να το προσθέσεις σε smoothie μετά την προπόνηση.

Blueberries ή raspberries

Μπορεί όλα τα φρούτα να περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών – με τα blueberries να ανήκουν στην κορυφή. Παράλληλα, είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων όπως και σιρτουινών – οι σιρτουΐνες ρυθμίζουν κυτταρικές και οργανικές λειτουργίες.

Σπόροι chia

Περιέχουν πλήρης πρωτεΐνη, δηλαδή περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, όπως και αντιφλεγμονώδη καλά λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την αποκατάσταση. Αν δεν ξέρεις πώς να τους χρησιμοποιήσεις πρόσθεσέ τους στο γιαούρτι ή στο smoothie σου.

Πράσινο τσάι

Τον Οκτώβριο του 2018 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology and Behavior έδειξε ότι στους άντρες που τους χορηγήθηκε 500 mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού μειώθηκαν οι δείκτες φλεγμονής που αυξάνονται λόγω της άσκησης. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών που βοηθούν στη ρύθμιση της οξειδωτικής βλάβης.

Μπανάνα

Είναι πολύ βολική στη μεταφορά της και παράλληλα περιέχει τόσο υδατάνθρακες όσο και κάλιο – 2 θρεπτικά συστατικά που είναι πολύ φιλικά για την αποκατάσταση. Οι μπανάνες αποκαθιστούν την ενέργεια που δαπανάται με την άσκηση μαζί με το κάλιο που χάνεται λόγω του ιδρώτα.


Πηγή: health.com

Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475