Οι ειδικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πόσο σημαντικό είναι να κάνεις τακτικά γεύματα, μιας και η παράλειψη γευμάτων επηρεάζει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Και ΝΑΙ ξέρω τι σκέφτηκες: «Μα η διαλειμματική νηστεία…», δεν υπάρχουν ακόμα σαφή συμπεράσματα αν μακροχρόνια βοηθά τόσο στη μείωση του βάρους όσο και αν ωφελεί την υγεία και τη μακροζωία.

Σαν γενικό κανόνα, στόχευε να τρως ανά λίγες ώρες.

Αν και το ακριβές timing διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, υπάρχουν πολλοί λόγοι που δείχνουν ότι το να τρως ανά 3 – 4 ώρες είναι καλή ιδέα, μιας και προλαμβάνει τις απότομες πτώσεις στα ενεργειακά σου επίπεδα, σε κρατάει σε υψηλά επίπεδα εγρήγορσης και προλαμβάνει τις υπερβολές στην ώρα του κυρίως γεύματος σου.

Αν παραλείπεις τα γεύματα σου, πιθανόν να αρχίσεις να ζαλίζεσαι και να μην μπορείς να συγκεντρωθείς.

Το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλο είναι η γλυκόζη που παίρνεις κυρίως από τα τρόφιμα – αυτά μάλιστα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι οι πιο θρεπτικές πηγές γλυκόζης, επειδή χρειάζονται αρκετή ώρα για να γίνει η πέψη τους σε σύγκριση με τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες (όπου συνήθως τα τρόφιμα που τους περιέχουν υστερούν και σε άλλα θρεπτικά συστατικά). Χωρίς συχνή τροφοδότηση σε υδατάνθρακες, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να πέσουν αρκετά χαμηλά. Αφήνοντας σε ζαλισμένο, ευερέθιστο και με μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.

Τα πρώτα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους.

 Μπορεί να μην είσαι σε θέση να συγκεντρωθείς να απαντήσεις στα μέιλ σου, αλλά σίγουρα μπορείς να εστιάσεις στο φαγητό. Όταν δεν τρως συχνά, η αίσθηση ότι «πρέπει» κάτι να φας γίνεται όλο και πιο ανίκητη. Έτσι εμφανίζονται οι λιγούρες και όταν δεν τις ικανοποιείς τότε η πείνα παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

Ορμόνες, όπως η γκρελίνη η οποία προάγει το αίσθημα του κορεσμού και η λεπτίνη η οποία το καταστέλλει, αλλάζουν όταν πεινάς. Όταν δεν ικανοποιείς την πείνα σου, μπορεί να νιώθεις λίγο ταραγμένος ή σα να αρχίζεις να ιδρώνεις.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να σε οδηγήσει σε κάποιο γλυκό πειρασμό, πλούσιο σε υδατάνθρακες, που μόνο προσωρινά θα σε βοηθήσει.

Όταν πεινάς πάρα πάρα πολύ, τότε τείνεις να επιλέξεις τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και γλυκά για να αυξηθούν τα επίπεδα γλυκόζης. Αυτή η φόρτωση υδατανθράκων, χωρίς άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη και το λίπος θα καταφέρουν να κάνουν ένα απότομο σκαμπανέβασμα στη γλυκόζη σου, κάτι που ιδανικά δε το θέλουμε. Επίσης, δε θα νιώθεις χορτάτος για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι το πρόβλημα λύθηκε, αλλά μόνο προσωρινά.

Και πέρα από αυτό, όταν περιμένεις για να φας μέχρι να πεινάς υπερβολικά, είναι πιο πιθανό να φας περισσότερο από το σημείο που νιώθεις χορτάτος.

Με το πέρασμα του χρόνου θα νιώθεις κουρασμένος και πιθανότατα να έχεις και πιο μακροχρόνιες επιδράσεις.

Όταν δεν έχεις φάει αρκετά, πιθανόν δεν προσλαμβάνεις αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική για τη μυϊκή ανάπτυξη, την οστική υγεία, το ανοσοποιητικό σου σύστημα και άλλα. Όταν τα επίπεδα πρωτεΐνης είναι χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ίδιο ισχύει και με τα επίπεδα ενέργεια σου κατά την διάρκεια που προπονείσαι, έτσι είναι ακόμα πιο δύσκολο να συνθέσεις μυϊκή μάζα (μέχρι και να τη διατηρήσεις).

Το πόσο συχνά είναι κάτι εξατομικευμένο, αλλά με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου θα μπορέσεις να έρθεις σε αρμονία με τις ενδείξεις πείνας και κορεσμού.

Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475