Η Αθήνα κατηγορείται συχνά ως πόλη αφιλόξενη για τους δρομείς, πάντα σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Παρόλο που δεν μπορείς να βρεις τεράστια πάρκα, με διαδρομές των 15 χιλιομέτρων ‘πήγαινε’ και άλλων τόσων ‘γύρνα’, υπάρχουν μέρη για να μπορέσεις να απολαύσεις το τρέξιμο.

Θα πάμε προς το κέντρο (καρακέντρο!) της Αθήνας, να εξετάσουμε τον – all time classic – Εθνικό Κήπο. Μία από τις πιο must-run επιλογές των δρομέων αλλά και μία εύκολη λύση για περπάτημα και βόλτα.

Ο Εθνικός Κήπος σχεδιάστηκε το 1838 από τον κηποτέχνη Μπαρό και έχει διατηρήσει τη φήμη του προπονητηρίου για αθλητές αντοχής για περίπου 180 χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ιδανικό και για αρχάριους δρομείς, λόγω των ήπιων ανηφορικών κλίσεων.

Είναι το πιο κεντρικό πάρκο της Αθήνας, λίγα μέτρα μακριά από στάση μετρό και είναι οξύμωρο ότι, όταν βρεθείς μέσα, ξεχνάς πόσο «στο κέντρο» βρίσκεσαι. Η έκτασή του, μαζί με το Ζάππειο, φτάνει τα 160 στρέμματα, με μια μεγάλη ποικιλία διαδρομών.

Υπάρχουν κάποιες «δρομικά» καθιερωμένες διαδρομές, όπως η μεγάλη στροφή των 2χλμ (σε σχήμα 8), μια μικρότερη των 1.500μ, που περιλαμβάνει μια πολύ μικρότερη ανηφόρα, αλλά και η 1.000άρα, που είναι εντελώς φλατ. Το καλό, βέβαια, είναι ότι τα διάφορα χωμάτινα μονοπάτια σου επιτρέπουν να σχεδιάσεις τις δικές σου διαδρομές και να τρέξεις σε όποια σου αρέσει και για όσο θέλεις.

Με σημείο εκκίνησης την είσοδο πίσω από το Ζάππειο Μέγαρο (κόκκινη ένδειξη), μπορείς να δεις στον παρακάτω χάρτη μία προτεινόμενη διαδρομή περίπου 1.500μ. Τα σηματοδοτημένα σημεία με μαύρη σημαία πάνω στον χάρτη, υποδεικνύουν τις υπόλοιπες εισόδους στον Εθνικό Κήπο.

Αυτή η μικρή όαση στο κέντρο της Αθήνας, είναι μια πολύ καλή επιλογή για να τρέξεις σε προστατευμένο  και περιφραγμένο μέρος και όχι έξω στο δρόμο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε που την επιλέγουν αθλητές, running clubs αλλά και απλοί… περιπατητές!

Ιδανική επιλογή για τις ζεστές μέρες, καθώς τα δέντρα και τα φυτά δημιουργούν πολύ καλή σκιά και προστασία από τον ήλιο. Συχνά η αίσθηση που έχεις ενώ τρέχεις μπορεί να είναι και 3-4 βαθμούς πιο χαμηλά από την πραγματική, εξωτερική θερμοκρασία.

Το μόνο που είναι λίγο περιοριστικό είναι το ωράριο λειτουργίας του Κήπου, αφού είναι ανοιχτός από την Ανατολή μέχρι και τη Δύση του ηλίου. Ωστόσο, μπορείς να τρέξεις (ή να συμπληρώσεις χιλιόμετρα) στην ευρύτερη περιοχή του Ζαππείου, είτε περιμετρικά του Ζαππείου Μεγάρου, είτε περιμετρικά του Κήπου, στο πεζοδρόμιο των παρακείμενων δρόμων.

Στο χώρο λειτουργεί παιδική χαρά ενώ μπορείς να ‘ξαποστάσεις’ είτε πίνοντας νερό στις διαθέσιμες βρύσες με πόσιμο νερό είτε χαλαρώνοντας λίγο (ή κάνοντας διατάσεις!) στα παγκάκια. Επίσης υπάρχει και ένα  καφενεδάκι στην είσοδο επί της Ηρώδου Αττικού. Φυσικά υπάρχουν αρκετά cafe στην ευρύτερη περιοχή του Ζαππείου.

Be prepared! Στον χώρο δεν υπάρχουν δωρεάν facilities για τους δρομείς. Δεν υπάρχει χώρος φύλαξης προσωπικών αντικειμένων ούτε δωρεάν πάρκινγκ αυτοκινήτων (γενικά η στάθμευση είναι σχετικά δύσκολη στην περιοχή, οπότε προτίμησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς). Επίσης καλό είναι, για λόγους ασφαλείας, να έχεις μαζί σου μόνο τα απαραίτητα!

Δες εδώ 10 λόγους για να βγεις για τρέξιμο σήμερα κιόλας και… δέσε κορδόνια!