Η καύση περισσότερων θερμίδων από αυτές που καταναλώνεις είναι στοιχείο κλειδί για την απώλεια βάρους. Αλλά ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες γύρω από αυτό το θέμα;

Όταν ιδρώνεις σημαίνει ότι καις περισσότερες θερμίδες;

Όχι. Οι άνθρωποι που ιδρώνουν περισσότερο δεν σημαίνει ότι απαραιτήτως καίνε και περισσότερες θερμίδες, εκτός αν φυσικά γυμνάζονται και περισσότερο.

Η ποσότητα του ιδρώτα εξαρτάται από το βάρος, την ηλικία σου, το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, το περιβάλλον και άλλους παράγοντες. Δεν συνδέεται άμεσα με τις θερμίδες που καις, αλλά η διαφορά που μπορείς να δεις στη ζυγαριά σου οφείλεται στην απώλεια νερού μέσω του ιδρώτα. Ωστόσο, η απώλεια του νερού είναι προσωρινή και μόλις επανυδατωθείς θα επανέλθει.

Η γυμναστική στο κρύο αυξάνει την καύση θερμίδων;

Η άσκηση στο κρύο καιρό αυξάνει τις θερμίδες που καίγονται μόνο όταν τουρτουρίζεις. Αυτό σημαίνει ότι αν φοράς τα σωστά ρούχα και δεν τουρτουρίζεις, το κρύο δεν επηρεάζει την απώλεια βάρους, επειδή η διαφορά στις θερμίδες που καίγονται δεν είναι σημαντική.

Να θυμάσαι, το να προσπαθήσεις να κρυώσεις τόσο για να κάψεις περισσότερες θερμίδες δεν είναι καλή ιδέα μιας και θα βάλεις την υγεία σου σε κίνδυνο. Προπονήσου έξυπνα και προετοιμάσου σωστά για τις χειμερινές σου προπονήσεις.

Για πόση ώρα μετά την άσκηση το σώμα σου συνεχίζει να καίει θερμίδες;

Η επιπλέον ενέργεια χρειάζεται για να βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά από ένα έντονο workout, που λέγεται afterburn effect. Μπορεί να διαρκέσει από 1 ως > 24 ώρες. Ωστόσο, η ποσότητα των επιπλέον θερμίδων συνήθως υπερεκτιμάται.

Το afterburn effect εξαρτάται από την ένταση του workout και τη διάρκεια του. Αν βέβαια δεν πιέστηκες πραγματικά, τότε πιθανότατα μετά το training δε θα έχεις κάψει περισσότερες από 10% των θερμίδων που είχες δαπανήσει στο workout. Έτσι μην βασίζεις σε αυτό την απώλεια βάρους σου.

Αν γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι θα κάψεις περισσότερες θερμίδες;

Όχι, η ποσότητα θερμίδων που καις δεν αλλάζει με το αν προπονείσαι νηστικός ή όχι. Ωστόσο, οι περισσότερες θερμίδες θα προέρχονται από τις αποθήκες λίπους σου.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, ο συνολικός αριθμός είναι πιο σημαντικός παρά το από που προέρχονται.

Είναι αξιόπιστος ο αριθμός των θερμίδων που δείχνουν τα όργανα γυμναστικής;

Όχι, μιας και τα περισσότερα υπερεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων κατά 19%.

Ακόμα και αν έχεις εισάγει το βάρος και την ηλικία σου, η φόρμουλα που χρησιμοποιείται για να εκτιμήσει τις θερμίδες που καίγονται δεν χρησιμοποιεί και τον παράγοντα του μεταβολισμού σου ή του επιπέδου φυσικής κατάστασης. Οι μετρήσεις βασίζονται στα δεδομένα VO2 max, το οποίο είναι προσωπικό και δεν μπορεί να εκτιμηθεί ή να μετρηθεί άμεσα από τα μηχανήματα. Έτσι, χρησιμοποίησε αυτά τα νούμερα για κίνητρο, αλλά να είσαι προσεκτικός με το πόσο τα εμπιστεύεσαι.  

Τρέχοντας 1 μίλι ή περπατώντας 1 μίλι, θα κάψεις τον ίδιο αριθμό θερμίδων;

Τρέχοντας την ίδια απόσταση θα κάψεις περίπου 30% περισσότερες θερμίδες από ότι αν περπατούσες, Αλλά η διαφορά βασίζεται κυρίως στην ταχύτητα.

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ του πολύ αργού jogging και του τρεξίματος σε γρήγορο ρυθμό. Όμως, το περπάτημα και το τρέξιμο θα μπορούσε να κάψει την ίδια ποσότητα θερμίδων αν συγκρίνεις το περπάτημα με πολύ γρήγορο ρυθμό και το εξαιρετικά αργό jogging.

Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475