#SLEEPTIGHT

Είναι πολύ ενοχλητικό να ξυπνάει κανείς κατά τη διάρκεια της νύχτας κι αν σου συμβαίνει είναι λογικό να αναρωτιέσαι «γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;».

Αν και μερικές φορές ο λόγος μπορεί να είναι προφανής, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λιγότερο γνωστοί σωματικοί και συναισθηματικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο. Οι ειδικοί εξηγούν!

Βήχεις

Αν ο βήχας σε ξυπνά, είναι πιθανό να προκαλείται από τα οξέα του στομάχου που ερεθίζουν το πίσω μέρος του λαιμού. Γνωστό και ως παλινδρόμηση, επιδεινώνεται όταν ξαπλώνει κανείς και συνήθως συμβαίνει μια δυο ώρες αφού πάτε για ύπνο. Όσοι υποφέρουν από παλινδρόμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσιάζουν κι άλλα συμπτώματα όπως το αίσθημα καύσου ή ξινή γεύση στο στόμα.

Τι να κάνω;

Πρόσεξε το βάρος σου. Μερικά επιπλέον κιλάκια γύρω από το στομάχι ενδεχομένως αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της παλινδρόμησης, δεδομένου ότι δημιουργείται πίεση στην κοιλιακή χώρα. Προσπάθησε επίσης να αποφεύγεις τα βαριά γεύματα έξι ώρες πριν πας για ύπνο και απόφυγε τα επίπεδα μαξιλάρια.

Πρέπει να πας στην τουαλέτα

Μια γεμάτη κύστη θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και τύπου 2, καθώς το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από τη ζάχαρη μέσω των ούρων.

Δεν μπορείς να αναπνεύσεις

Ξέρεις ότι μπορεί να πάσχεις από νυχτερινό άσθμα; Μερικοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το έχουν γιατί ξυπνάνε τη νύχτα και δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Ενδεχομένως υπάρχει και βήχας.

Τι να κάνω;

Ο κλιματισμός, τα ακάρεα στο κρεβάτι ή το πουπουλένιο πάπλωμα μπορεί να προκαλούν το πρόβλημα. Προσπάθησε να αλλάξεις τον τύπο του κρεβατιού για να δεις αν σε βοηθάει. Επισκέψου τον γιατρό σου ώστε να εξακριβώσει αν έχεις όντως άσθμα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σου συνταγογραφήσει μια συσκευή εισπνοών κορτικοστεροειδούς ώστε να ανοίξουν οι αεραγωγοί.

Αισθάνεσαι μια ζάλη

Αν ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας μια ζάλης αυτό μπορεί να οφείλεται στον λεγόμενο καλοήθη ίλιγγο θέσης. Πρόκειται για ίλιγγο που εμφανίζεται όταν αλλάζετε θέση στο κεφάλι.

Τι να κάνω;

Ο ύπνος σε δύο μαξιλάρια μπορεί να βοηθήσει καθώς σταθεροποιεί τη θέση του κεφαλιού. Αν ξυπνάς ζαλισμένος, βάλε ένα χαμηλό φωτιστικό δίπλα στο κρεβάτι σου – μην κλείνεις τα μάτια – και επικεντρώσου σε ένα αντικείμενο για μερικά λεπτά. Το πρόβλημα μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο.

Πονάει η πλάτη σου

Ο ύπνος πάνω σε πάρα πολλά μαξιλάρια μπορεί να προκαλέσει πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης. Η καλύτερη θέση είναι να κοιμάσαι ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από το λαιμό και ένα κάτω από τα γόνατα, καθώς έτσι στηρίζεται το κάτω μέρος της πλάτης.

Τι να κάνω;

Το στρώμα μπορεί να είναι πάρα πολύ σκληρό ή πολύ μαλακό. Κατά τη δοκιμή ενός νέου, ξάπλωσε και τσέκαρε αν μπορείς να βάλεις το χέρι σου στο κενό μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και του στρώματος. Αν υπάρχει μεγάλο κενό, σημαίνει ότι το στρώμα είναι σκληρό, αν δεν μπορείς να βγάλεις τα δάχτυλά σου εύκολα σημαίνει ότι το στρώμα είναι μαλακό.

Ζεσταίνεσαι

Είναι ένα κλασικό σημάδι της εμμηνόπαυσης αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί και από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή λόγω παρενέργειας των αντικαταθλιπτικών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένα σημάδι σοβαρής λοίμωξης ή νόσου συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, της ενδοκαρδίτιδας (φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων) και το λέμφωμα, ένα είδος καρκίνου του αίματος.

Τι να κάνω;

Αν αυτό συμβαίνει αρκετές φορές την εβδομάδα, το πρόβλημα θα πρέπει να διερευνηθεί αμέσως από τον γιατρό σου.


Πηγή: baby.gr