Μερικές συμβουλές για το πώς να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα αυτό το καλοκαίρι.

Οι δρομείς ;ήδη απολαμβάνουν τις πρώτες ηλιόλουστες, ζεστές μέρες τρεξίματος της σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για αντηλιακό. Υπάρχουν πολλά είδη, αλλά οι δρομείς έχουν ιδιαίτερες ανάγκες όσον αφορά την επιλογή συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς περνάμε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι. Απλώς μην υποθέσετε ότι η κάλυψη με τα ρούχα σας θα σας προστατεύσει από τις ακτίνες UVA και UVB. Ορισμένα υλικά μπλοκάρουν κάποιες ακτίνες, αλλά τα περισσότερα όχι. Επίσης, να θυμάστε ότι οι περισσότερες αντηλιακές λοσιόν είναι αποτελεσματικές μόνο για μερικές ώρες, επομένως σε μεγαλύτερη διάρκεια, θα πρέπει να εφαρμόσετε ξανά για να παραμείνετε προστατευμένοι, καθώς γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος πολλών καρκίνων του δέρματος αυξάνεται με επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα.

Αδιάβροχο

Τα ανθεκτικά στο νερό και τον ιδρώτα αντηλιακά είναι απαραίτητα για να σας προστατεύουν όταν ιδρώνετε. Όλα τα αντηλιακά τελικά ξεπλένονται στο νερό ή από τον ιδρώτα, επομένως μην ξεγελιέστε από τις λεγόμενες προσφορές αδιάβροχου αντηλιακού – και αν κολυμπάτε, είναι πάντα προτιμότερο να το εφαρμόζετε ξανά όταν βγείτε από το νερό.

Τα όρια των αξιολογήσεων SPF

Ένας υψηλός δείκτης προστασίας από τον ήλιο (αντηλιακός παράγοντας) σας προστατεύει περισσότερο. Ο δείκτης SPF 20 φιλτράρει περίπου το 70 τοις εκατό των ακτίνων UVB. Το SPF 50, πιθανότατα η υψηλότερη αποτελεσματική βαθμολογία SPF, φιλτράρει περίπου το 98 τοις εκατό των ακτίνων UVB. Το πρόβλημά είναι ότι το SPF αντανακλά την προστασία μόνο από τις ακτίνες UVB καθώς και οι ακτίνες UVA είναι εξίσου επικίνδυνες για το δέρμα μας και πρέπει να φιλτράρονται, γι’ αυτό αγοράστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος που προστατεύει και από τα δύο.

Προστατέψτε το δέρμα σας ακόμα και όταν έχει συννεφιά

Με τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος να αυξάνονται, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό το καλοκαίρι, ακόμα και όταν έχει συννεφιά. Μην υποθέτετε ότι τα ρούχα σας θα σας προστατεύουν τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και από τις ακτίνες UVA, αφού δεν το κάνουν όλα τα ρούχα για τρέξιμο. Φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου. Μια μελέτη του 2011 σε λευκούς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα ενώ βρίσκεστε έξω είναι απλώς να βρίσκετε τακτικά σε σκιά. Επίσης, είναι καλύτερο να προγραμματίζετε τις διαδρομές σας είτε πριν από τις 11 π.μ. είτε μετά τις 2 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι λιγότερο δυνατές. Επιλέξτε ένα ορυκτό αντηλιακό, καθώς αυτός ο τύπος περιέχει ασφαλέστερα συστατικά όπως οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου από το κανονικό αντηλιακό και δεν απαιτεί να περιμένετε 15 λεπτά για να είναι αποτελεσματικό.

Ακολουθήστε μια ευρεία προσέγγιση όταν σκέφτεστε την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σκεφτείτε ρούχα που μπλοκάρουν τις ακτίνες UVA και UVB, φορέστε καπέλο και σχεδιάστε τις διαδρομές τρεξίματός σας σε περιοχές με περισσότερη σκιά.


Πηγή: runningmagazine.ca