Στην Chiquita, είμαστε περήφανοι για την κορυφαία γεύση και ποιότητα των μπανανών μας. Έχουμε εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα υπέροχα φρούτα μας θα μεγαλώσουν, θα καλλιεργηθούν και θα μεταφερθούν στο κατάστημα της γειτονιάς σας με όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο τρόπο. Ακόμη καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοί μας, οι οικογένειές τους, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζουν, λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

Για την καλύτερη διασφάλιση της τήρησης  των βέλτιστων δυνατών προτύπων βιωσιμότητας, η Chiquita δεσμεύεται να πληροί τις απαιτήσεις των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης εδραιώθηκαν για πρώτη φορά στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 2012, και συμπεριλαμβάνουν 17 αλληλένδετους στόχους που αφορούν στην αντιμετώπιση ποικίλων θεμάτων, όπως την απειλή της κλιματικής αλλαγής, την επίτευξη της ισότητας των φύλων, τη βελτίωση της υγείας και την εξάλειψη της φτώχειας, έως το 2030.

Η Chiquita αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί για την επίτευξη αυτών των σημαντικών στόχων. Παρακάτω αναλύονται οι προσπάθειες της εταιρείας για την επίτευξη της βιωσιμότητας, τη βελτίωση του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων, αλλά και του τρόπου που ευθυγραμμίζονται οι ενέργειες αυτές με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

1ος Στόχος : Μηδενική φτώχεια

Ο ηγετικός ρόλος της Chiquita στην αντιμετώπιση της νόσου του Παναμά βοηθά στο διασφαλιστεί ο βιοπορισμός εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, η εταιρεία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές κοινότητες όπου δραστηριοποιείται και διαθέτει ένα αξιόλογο και ολοκληρωμένο πακέτο επιβραβεύσεων για τους εργαζομένους της.

 

 

2ος Στόχος: Μηδενική πείνα

Η Chiquita καλλιεργεί εδώ και χρόνια με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χρησιμοποιώντας νέες καινοτόμες γεωργικές τεχνολογίες, όπως τη στάγδην άρδευση και τις καλλιέργειες εδαφοκάλυψης, αξιοποιώντας παράλληλα τα υπολείμματα της παραγωγικής διαδικασίας για να μειώσει τα παραγόμενα απόβλητα.

 

 

3ος Στόχος: Καλή υγεία και ευημερία

Οι μπανάνες είναι τα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο και αποτελούν πηγή σημαντικών μεταλλικών στοιχείων (κάλιο), βιταμινών (κυρίως Β6) και φυτικών ινών, κι επομένως συμβάλλουν στη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας για εκατομμύρια ανθρώπους.

 

 

4ος Στόχος: Ποιοτική εκπαίδευση

Η Chiquita έχει διανείμει σχεδόν 25.000 πακέτα βοήθειας τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα έχει δωρίσει εκτάσεις γης, υλικά και εξοπλισμό σε σχολεία, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανακαίνιση και κατασκευή σχολικών κτιρίων.

 

 

 

5ος Στόχος: Ισότητα των φύλων

Η Chiquita καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι όλες οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό της αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, προστατεύονται από κακοποιητικές συμπεριφορές και έχουν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες για να εξελιχθούν. Από το 2011, υπάρχει σε ισχύ συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις IUF και COLSIBA, για την προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την προστασία των γυναικών.

 

6ος Στόχος: Καθαρό νερό και αποχέτευση

Η χρήση της στοχευμένης άρδευσης και τεχνολογιών για την έξυπνη αξιοποίηση του νερού στις εγκαταστάσεις συσκευασίας της εταιρείας, όπως τα συστήματα ανακύκλωσης νερού και η αποκοπή των μπανανών από το κλαδί χωρίς τη χρήση νερού, έχουν ως αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερου νερού στη διαδικασία παραγωγής.

 

 

7ος Στόχος: Φτηνή και καθαρή ενέργεια

Η Chiquita έχει πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης κατά τη διαδικασία ωρίμανσης, καθώς και στον τομέα των μεταφορών, δηλαδή τους δύο τομείς όπου η εταιρεία καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας. Ακόμα, οι εγκαταστάσεις ωρίμανσης μπανανών που βρίσκονται στην Ολλανδία είναι οι πρώτες στον κόσμο με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.

 

 

8ος Στόχος: Αξιοπρεπής εργασία & οικονομική ανάπτυξη

Οι εργαζόμενοί μας βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων της Chiquita, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην εργασία, μέσω ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και της κάλυψης της κοινωνικής ασφάλισης για το 100% των εργαζομένων. Παράλληλα, η εταιρεία προωθεί τις ίσες ευκαιρίες και την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, ενώ κατά μέσο όρο προσφέρει μισθούς που είναι αρκετά υψηλότεροι από τον κατώτατο μισθό και το κόστος ζωής της εκάστοτε χώρα. Τέλος, η Chiquita είναι μοναδική πολυεθνική εταιρεία μπανάνας που έχει συνάψει διεθνή συμφωνία-πλαίσιο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις IUF-COLSIBA και εκπροσώπους.

9ος Στόχος: Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές

Από το 2015, η Chiquita έχει αντικαταστήσει πάνω από 10.000 εμπορευματοκιβώτια στον στόλο της με νέους τύπους, οι οποίοι είναι ενεργειακά αποδοτικότεροι. Ως αποτέλεσμα, εξοικονομούνται πάνω από 17.000 τόνοι CO2 ετησίως, ενώ η αναζήτηση νέων τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας είναι αδιάκοπη.

 

 

10ος Στόχος: Λιγότερες ανισότητες

Η Chiquita υποστηρίζει πλήρως τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλων βασικών αρχών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ήταν η πρώτη εταιρεία μπανάνας που πραγματοποίησε εκτίμηση των επιπτώσεων της δραστηριότητάς της στα δικαιώματα των παιδιών.

 

 

11ος Στόχος: Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες

Η δραστηριότητα της Chiquita είναι συνυφασμένη με τις κοινότητες στις οποίες καλλιεργούνται τα φρούτα της και υπάρχει στενή συνεργασία με αυτές για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

 

 

12ος Στόχος: Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή

Το πρόγραμμά της εταιρείας «Καμία μπανάνα δεν πάει χαμένη» διασφαλίζει ότι καμία μπανάνα δεν καταλήγει σε χώρους απόθεσης απορριμμάτων κατά το ταξίδι της στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 

 

 

13ος Στόχος: Δράση για το κλίμα

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να λύσει επειγόντως. Η Chiquita συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες για να θέσει νέους, πιο απαιτητικούς στόχους για την επιχείρηση, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

 

 

 

14ος Στόχος: Ζωή στο νερό

Ο στόλος της εταιρείας «Great White» λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, ενώ αναζητούνται συνεχώς νέοι τρόποι ώστε οι επιπτώσεις των δραστηριοτήτων στα θαλάσσια οικοσυστήματα να είναι οι ελάχιστες.

 

 

 

15ος Στόχος: Ζωή στη στεριά

Από το 2004, όλες οι εκτάσεις καλλιέργειας της Chiquita έχουν πιστοποιηθεί από τη Rainforest Alliance, για τη διασφάλιση της προστασίας των οικοσυστημάτων ζωτικής σημασίας. Η εταιρεία προωθεί την αναδάσωση και τη βιοποικιλότητα, όπως για παράδειγμα μέσω του προστατευόμενου υδροβιότοπου San Pond Sak στον Παναμά και του έργου Nogal για την άγρια ζωή στην Κόστα Ρίκα, το οποίο αποτελεί μέρος του Μεσοαμερικανικού Βιολογικού Διαδρόμου.

 

16ος Στόχος: Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί

Στα πλαίσια αυτού του στόχου η εταιρεία διατηρεί αποτελεσματικές και ενεργές διαδικασίες καταγγελίας, καθώς και μια ανεξάρτητη 24ωρη γραμμή επικοινωνίας. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τους συνεργάτες της καταβάλλει ισχυρές προσπάθειες για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών ειρηνικών και βιομηχανικών σχέσεων.

 

 

17ος Στόχος: Συνεργασία για τους στόχους

Η Chiquita βρίσκεται στη Διευθύνουσα Επιτροπή του Παγκόσμιου Φόρουμ Μπανάνας που διοργανώνεται από τον ΟΗΕ και συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Wageningen για την αντιμετώπιση της νόσου TR4.

 

 

 

Η εταιρεία καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που της αναλογούν σε αυτήν την τόσο εκπληκτική παγκόσμια προσπάθεια. Ως εκ τούτου, την επόμενη φορά που θα αγοράσετε τις υπέροχες, θρεπτικές μπανάνες Chiquita, θα ξέρετε ότι αποτελούν ένα μικρό κομμάτι μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, για να γίνει ο κόσμο μας πιο βιώσιμος.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.chiquita.gr ή τις σελίδες μας σε Instagram και Facebook.