Ο συνασπισμός περισσότερων από 50 χωρών δεσμεύτηκε για την προστασία σχεδόν του 1/3 του πλανήτη μέχρι το 2030. Σκοπός είναι να μπει φρένο στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και να επιβραδυνθεί ο αφανισμός της άγριας ζωής.  

Η συμμαχία High Ambition Coalition (HAC) for Nature and People περιλαμβάνει χώρες από 6 ηπείρους και έδωσε την υπόσχεση να προστατεύσει τουλάχιστον το 30% του εδάφους και των ωκεανών του πλανήτη. Η συμφωνία αυτή έλαβε χώρα στις 11 Ιανουαρίου, πριν από την σύνοδο κορυφής One Planet στο Παρίσι, υπό την προεδρία του Εμμανουέλ Μακρόν.

Ενώ το φυσικό περιβάλλον συνεχίζει να καταστρέφεται με απρόβλεπτους ρυθμούς, μία ομάδα με περισσότερες από 50 χώρες, οι οποίες συνολικά περιλαμβάνουν το 30% της παγκόσμιας εδαφικής βιοποικιλότητας, το 1/4 των αποθεμάτων άνθρακα και το 28% της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τουλάχιστον το 30% του εδάφους και των ωκεανών μέχρι το 2030. Ακόμη, να υλοποιήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την προστασία των ειδών υπό εξαφάνιση και την προστασία των οικοσυστημάτων που έχουν ζωτική σημασία για την ανθρώπινη υγεία και την οικονομική ευημερία.

Η συμμαχία High Ambition Coalition (HAC) for Nature and People ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής One Planet για τη βιοποικιλότητα τον Ιανουάριο το 2021. Η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται υπό την συνδιοργάνωση της Κόστα Ρίκα, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και κατάφερε να συγκεντρώσει αντιπροσώπους από 50 κράτη. Σκοπός είναι να εξασφαλίσει παγκόσμια ομοφωνία για την προστασία του 30% του εδάφους και των ωκεανών του πλανήτη μέχρι το 2030.

Τα μέλη που συμμετέχουν στην παραπάνω συμφωνία είναι:

Αγκόλα, Αρμενία, Μπενίν, Μποτσουάνα, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Τσεχία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Αιθιοπία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φινλανδία, Γαλλία, Γκαμπόν, Ελλάδα, Γρενάδα, Γουατεμάλα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ιαπωνία, Κένυα, Νήσοι Μάρσαλ, Μεξικό, Μονακό, Μογγολία, Μοζαμβίκη, Ολλανδία, Νικαράγουα, Νιγηρία, Πακιστάν, Παναμάς, Περού, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρουάντα, Σενεγάλη, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία , Ισπανία, Ελβετία, Ουγκάντα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί 30%;

Ο φυσικός κόσμος μας παρέχει απαραίτητες πρώτες ύλες που συμβάλλουν στην συντήρηση της ζωής στον πλανήτη. Από τον αέρα που αναπνέουμε μέχρι το νερό που πίνουμε και το φαγητό που τρώμε, τα οικοσυστήματα, τα οποία υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Όμως τα στοιχεία δείχνου ότι η διαρκής απώλεια φυσικών πόρων σε ολόκληρο τον πλανήτη αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία και την ασφάλεια όλων των έμβιων όντων. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει ότι οι άνθρωποι έχουν αλλοιώσει σοβαρά το 66% των ωκεανών και το 75% του εδάφους. Η παγκόσμια έκθεση αξιολόγησης IPBES 2019 σχετικά με τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος, διαπίστωσε ότι περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι συνεχιζόμενες απώλειες εδάφους, καθαρού αέρα, πόσιμου νερού και άγριας ζωής υπονομεύουν την ευημερία των κοινωνιών μας και την ικανότητα να προστατεύσουμε την ανθρωπότητα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Άπαξ και το φυσικό περιβάλλον καταστραφεί, δεν υπάρχει τρόπος να επαναδημιουργήσουμε τα 125 τρισεκατομμύρια που μας παρέχει κάθε χρόνο και είναι βέβαιο ότι οι οικονομίες των χωρών θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κερδοφορούν.

Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν έναν δρόμο προς τον οποίο μπορεί να αποφευχθεί η μαζική καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία τουλάχιστον του 30% του πλανήτη μέχρι το 2030.

Οι ιθαγενείς και οι τοπικές κοινότητες είναι οι προστάτες του μεγαλύτερου μέρους της βιοποικιλότητας παγκοσμίως.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι ιθαγενείς και οι τοπικές κοινότητες πρέπει να δημιουργήσουν συνεργασίες με σκοπό το σχεδιασμό και τη διαχείριση αυτών των περιοχών. Όλα τα παραπάνω σε συμμόρφωση με τη διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

H HAC for Nature and People έχει συγκροτήσει μία ειδική ομάδα για να ενισχύσει τους ιθαγενείς και τις τοπικές κοινότητες. Αυτή η ομάδα έχει ανοιχτό διάλογο με το Διεθνές Φόρουμ Ιθαγενών για τη Βιοποικιλότητα.

Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η προστασία της βιοποικιλότητας θα είναι προτεραιότητα στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Μία ενδελεχής ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αποκάλυψε ότι τα οφέλη της προστασίας του 30% του πλανήτη θα εξισορροπήσει τις δαπάνες σε ποσοστό 5 προς 1. Ακόμη, ότι θα δημιουργηθούν 650.000 θέσεις εργασίας και θα υποστηριχθούν περίπου 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον οικολογικό τουρισμό και την βιώσιμη αλιεία.

Η ιδέα πίσω από την HAC παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο PreCOP25 που διεξήχθη στην Κόστα Ρίκα τον Οκτώβριο του 2019. Το Δεκέμβριο του 2019 η Κόστα Ρίκα και η Γαλλία παρουσίασαν καινοτόμες συναντήσεις στη Μαδρίτη, στο συνέδριο UNFCCC COP25, όπου οι χώρες δεσμεύτηκαν στους στόχους του HAC for Nature and People.


Πηγή: Omorfi Zoi