Τα running παπούτσια σίγουρα δεν μπορούν να κρατήσουν για πάντα, ειδικά όταν τρέχεις αμέτρητα χιλιόμετρα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να τα προσέξεις, ώστε να τα έχεις λίγο ακόμα. Δες εδώ 7 τρόπους για να σώσεις τα αγαπημένα σου παπούτσια και επιπλέον μυστικά που πρέπει να ξέρεις όταν έρθει η ώρα να τα αντικαταστήσεις.

Κάνε αδιάβροχα τα παπούτσια σου

Πριν βγεις για τρέξιμο, πέρασε τα παπούτσια σου με ένα σπρέυ που θα τα κάνει αδιάβροχα. Όχι μόνο αυτό θα προστατέψει το παπούτσι σου από τη βροχή και το χιόνι, αλλά έτσι δε θα αποκτήσουν και λεκέδες.

Καθάρισε τα με ένα πανί

Σου αρέσει το trail running; Χρησιμοποίησε ένα νωπό πανί και ένα κουταλάκι του γλυκού από ένα ελαφρύ σαπουνάκι ή απορρυπαντικό ρούχων για να καθαρίσετε το ύφασμα στο πάνω μέρος του παπουτσιού. Αν η βρωμιά παραμένει, τρίψε τα με μια παλιά οδοντόβουρτσα με λίγο καθαριστικό για αθλητικά παπούτσια. Μπορεί ακόμα να σου φαίνεται δελεαστική η ιδέα για να τα βάλεις στο πλυντήριο, όμως μπορεί να τους κάνεις ζημιά, για αυτό προτίμησε έναν πιο «απαλό» τρόπο καθαρισμού.

Χτύπησέ τα μεταξύ τους

Αν έχουν γεμίσει λάσπη, σιγουρέψου ότι τα καθαρίζεις με το που τελειώσεις το τρέξιμο, γιατί όταν η λάσπη μένει πάνω, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο παπούτσι. Επίσης, μην ξεχνάς ότι όσο η λάσπη κάθεται πάνω στο παπούτσι, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να την ξεφορτωθείς. Μετά το τρέξιμο, χτύπα τα μεταξύ τους, ώστε να φύγει η βρώμα. Βγάλε την ενδιάμεση σόλα για να σιγουρευτείς ότι δεν έχει παγιδευτεί κάτι μέσα στο παπούτσι.  Μόλις η πολύ βρωμιά έχει φύγει, καθάρισε τα βρέχοντας με ζεστό νερό ένα πανάκι ή μια οδοντόβουρτσα και λίγο σαπούνι ή καθαριστικό αθλητικών παπουτσιών.

Αέρισέ τα

Μετά από έναν καλό καθαρισμό – ή μετά από μια βροχερή διαδρομή – να σιγουρευτείς ότι δίνεις άπειρο χρόνο να στεγνώσει το παπούτσι με τον αέρα. Να τα βάλετε σε στεγνό καθάρισμα ή με τη θερμότητα μπορεί να τα συρρικνώσει ή να αλλάξει το σχήμα του παπουτσιού.  Μπορείς να βάλεις στο εσωτερικό του παπουτσιού εφημερίδες ή χαρτοπετσέτες για να απορροφήσουν την υγρασία. Άφησε τα σε ένα στεγνό μέρος – στον ήλιο είναι ιδανικά – και να θυμάσαι να αντικαθιστάς τα χαρτιά ανά λίγες ώρες μέχρι τα παπούτσια να είναι εντελώς στεγνά, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη μέρα.

“Αγάπησε” τις επενδύσεις

Οι εσωτερικές επενδύσεις θέλουν και αυτές αγάπη. Καθώς, τα παπούτσια σου στεγνώνουν, αφαίρεσε και τα δύο και βάλτα στο πλυντήριο σε ζεστό νερό. Μόνο μην τους κάνεις στεγνό καθάρισμα, γιατί μπορούν να τους βλάψει η ζέστη.

Νίκησε την άσχημη μυρωδιά

Αν τα παπούτσια σου είναι πραγματικά βρώμικα, βάλτα μέσα σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο για 48 ώρες για να σκοτωθεί κάθε μυρωδιά που προκαλούν τα βακτήρια. Άλλος τρόπος για να καταπολεμήσεις τις μυρωδιές;  Μπορείς να τα τοποθετήσεις σε ειδικές σακούλες που απορροφούν την υγρασία και δεν αφήνουν καμία μυρωδιά.

Άλλαζε τα παπούτσια σου

Θες να μάθεις τον καλύτερο τρόπο να βγάλεις περισσότερα χιλιόμετρα με τα παπούτσια σου;  Χρησιμοποίησε τα αυστηρώς για τρέξιμο. Να έχεις άλλο ζευγάρι για τη βόλτα σου και άλλο για το γυμναστήριο. Αυτό αυξάνει το χρόνο ζωής του προπονητικού σου παπουτσιού, επειδή δε τα φοράς για τα θελήματα.


Πηγή: womensrunning.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου