Μπορεί να είσαι από τους τύπους που το βράδυ σου αρέσει να βλέπεις σειρές στο Netflix μαζί με την κουβέρτα σου. Τι θα συμβεί όμως αν αποφασίσεις να σπάσεις τη ρουτίνα;

Διάρκεια challenge: 30 μέρες.

1) Θα πίνεις λιγότερο κρασί…

Μέσα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα του πειράματος, θα πίνει λιγότερο κρασί. Φεύγοντας από το σπίτι αμέσως μετά το βραδινό σημαίνει ότι θα έχεις ήδη πιει το κρασάκι σου – αντί να σε ακολουθεί ένα μισογεμάτο ποτήρι που θα σε βάζει στον πειρασμό να το ανανεώνεις συχνά πυκνά. Αν και οι βόλτες σου μπορεί να είναι σύντομες, η επιστροφή στο σπίτι θα σε κάνει να λαχταράς ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

2)…και θα ξεκινήσεις να τρως περισσότερο παγωτό.

Στην αρχή μπορεί να σου φανεί ευκολότερο να αφήσεις στην άκρη το κρασί, όμως αν περνάς μπροστά από κάποιο παγωτατζίδικο/ζαχαροπλαστείο μπορεί να μπαίνεις στο πειρασμό (ειδικά) την πρώτη εβδομάδα να αγοράσεις κάποιο γλυκάκι. Στη διάρκεια αυτού του πειράματος προσπάθησε να μην πάρεις ιδέες να αντικαταστήσεις μια κακιά συνήθεια με μια άλλη.

3)Θα κοιμάσαι πιο εύκολα και θα ξυπνάς με λιγότερο άγχος.

Μπορεί η καθημερινότητα σου να είναι αρκετά αγχωτική και η λίστα “to-do” να είναι αρκετά μεγάλη, όμως ο βραδινός περίπατος θα σε βοηθήσει να βάλεις σε σειρά τις σκέψεις σου για την επόμενη μέρα και να θέσεις προτεραιότητες. Το αποτέλεσμα; Θα νιώθεις ότι στο μυαλό σου γυρνούν λιγότερα πράγματα την ώρα που ξαπλώνεις, κερδίζοντας έτσι έναν πιο ποιοτικό ύπνο σε συνδυασμό με πιο ήρεμα πρωινά.

4)Θα βοηθήσεις το πεπτικό σου σύστημα.

Οι βραδινές επιλογές σου μπορεί να είναι υγιεινές, όπως πλούσιες σε λαχανικά, ψάρια, άπαχο κρέας και σύνθετους υδατάνθρακες. Υπάρχουν, ωστόσο, μέρες που μπορεί να μη τρως νωρίς με αποτέλεσμα να μην είναι ιδανικό το γεύμα σου.

Σύμμαχος, είναι έρευνες που πίσω στο 2008 κιόλας έδειξαν ότι μια βόλτα μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει την πέψη κα να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, επιταχύνοντας το ρυθμό με τον οποίο η τροφή φτάνει στο στομάχι – και φαίνεται ότι ισχύει και στην πράξη. Η δυσάρεστη αίσθηση φουσκώματος από το γεμάτο στομάχι που έχεις όταν ξαπλώνεις αμέσως μετά το φαγητό θα δεις ότι θα εξαφανιστεί.

5)Θα αξιοποιείς καλύτερα το χρόνο προ – ύπνου.

Μπορεί το βράδυ που κάθεσαι στον καναπέ να νιώθεις τύψεις που βλέπεις τηλεόραση αντί να διαβάζεις κάτι από τη στοίβα των βιβλίων που έχεις, όμως από τις 3 πρώτες μέρες θα παρατηρήσεις ότι θα έχεις την ανάγκη να κάνεις λίγο διαλογισμό πριν ανοίξεις την τηλεόραση. Την πέμπτη μέρα, θα κάνεις ένα ζεστό μπάνιο και θα δεις ότι θα κοιμηθείς αρκετά νωρίτερα με συντροφιά κάποιο βιβλίο που σε περίμενε εδώ και πολλούς μήνες. 2 βδομάδες αργότερα πιθανόν να μη θες καν να δεις τηλεόραση.

Τώρα, ένα μήνα μετά θα νιώθεις περισσότερο συνειδητά πώς θες να περάσεις τα βράδια σου. Θα βλέπεις ακόμα TV; Σίγουρα.

Συχνά όμως, Runster, θα πιάνεις τον εαυτό σου να ψάχνει και άλλους τρόπους να χαλαρώσει – περισσότερο παραγωγικούς!

Πηγή: prevention.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com