Εξαιτίας των μικροσκοπικών διαμερισμάτων και της γενικότερης απουσίας πρασίνου, κανένας δεν πιστεύει ότι το αστικό περιβάλλον είναι ιδανικό για να καλλιεργήσεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Ωστόσο δεν πρέπει να αφήσεις την αστική ζωή σου να καταστρέψει το όνειρο για ένα πιο πράσινο περιβάλλον.

Η αλήθεια είναι ότι όταν έχεις ένα παράθυρο είτε έστω ένα τραπέζι που το βλέπει ο ήλιος, μπορείς να φτιάξεις έναν κήπο με βρώσιμα λαχανικά.

Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να καλλιεργήσεις βότανα. Αυτά τείνουν να χρειάζονται λιγότερο χώρο και μικρότερη προσοχή από ότι τα περισσότερα λαχανικά και έτσι θα έχεις και πάντα φρέσκο βασιλικό και δυόσμο για να τα χρησιμοποιήσεις στις σαλάτες και τα cocktails σου, που είναι ένα plus.

Παρακάτω, θα δεις ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι να καλλιεργήσεις 3 από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά σε ένα μικρό χώρο, έτσι μπορείς να ξεκινήσεις να εφοδιάζεσαι με αντιοξειδωτικά φυτά στο ίδιο σου το σπίτι εύκολα και γρήγορα.

Τα καλύτερα βότανα για να καλλιεργήσεις στο διαμέρισμά σου!

Φρέσκο κρεμμύδι!

Αυτά τα νόστιμα μικρά λαχανικά που μπαίνουν στη σαλάτα, δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, έτσι είναι ιδανικά για να αναπτυχθούν στο διαμέρισμα σου.

Την επόμενη φορά που θα πάρεις ένα μάτσο  φρέσκα κρεμμύδια από το super-market, σιγουρέψου ότι πήρες αυτό με τις μικρές λευκές ρίζες στο βολβό, καθώς αυτό θα αναπτυχθεί γρηγορότερα.

Κόψε το πράσινο μέρος τους και χρησιμοποίησέ το σε συνταγές, αλλά σιγουρέψου ότι διατηρείς το λευκό βολβό και τις λευκές ρίζες άθικτα.

Bάλε 1 ή 2 βολβούς μέσα σε υγρό χώμα και πρόσθεσε περισσότερους μέχρι να δεις τα κρεμμυδάκια να φυτρώνουν.

Το ωραίο με τα πράσινα κρεμμυδάκια είναι ότι δεν απαιτούν πολύ χώρο, χρειάζονται ελάχιστα μέτρα και έτσι αφήνουν ελεύθερο το χώρο σου. Αυτό τα κάνει ιδανικά για να βρίσκονται στο περβάζι ενός παράθυρου, όπου μπορούν να βρίσκονται κάτω από το φως του ήλιου για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα.

Σχετική εικόνα

Δυόσμος!

Αν σου αρέσουν τα μυρωδικά (και είσαι λάτρης των καλοκαιρινών cocktails) o δυόσμος είναι για σένα. Σύμφωνα με το The Kitchn, ο δυόσμος είναι γνωστός και ως ‘’δρομέας’’.

Καθώς αναπτύσσεται, πετάει νέες ρίζες και μετά παράγει επιπλέον βλαστούς. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα και έτσι δεν απαιτείται να το περιποιείσαι και πολύ (έτσι μπορείς να ξεχάσεις να το ποτίσεις ή να το αφήσεις στη σκιά για μεγάλο χρονικό διάστημα).

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξεις: Αν βάλεις δυόσμο σε υπερβολικά μικρή γλάστρα, οι ρίζες μπορεί να μπερδευτούν μεταξύ τους και πρακτικά να πνίξουν το φυτό!

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επιλέξεις ένα μεγαλύτερο και πλατύτερο μέρος να το τοποθετήσεις ώστε να δώσει την ευκαιρία στις ρίζες να επεκταθούν.

Aν πιέσεις και περιορίζεις το δυόσμο στο περβάζι σου, δεν θα είναι και η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις.

Σχετική εικόνα

Bασιλικός!

Ο βασιλικός είναι επίσης ένα εύκολο φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί, αρκεί να του δώσεις αρκετό φως.

Ιδανικά, να έχεις το φυτό στο περβάζι ενός παράθυρου, όπου μπορεί να το βλέπει ο ήλιος για περισσότερο από 5 ώρες ημερησίως.

Ωστόσο αν δεν έχεις διαθέσιμες επιλογές για να το κάνεις (γιατί δυστυχώς, οι κρεβατοκάμαρες χωρίς παράθυρα είναι γεγονός), ο βασιλικός μπορεί να αναπτυχθεί και κάτω τεχνητό φως μιας λάμπας. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια λάμπα φθορίου.

Τοποθέτησε τη λάμπα σε ορισμένη κοντινή απόσταση από το φυτό και άφησε το για 12 ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας (αυτό δεν είναι ιδανικά και η καλύτερη επιλογή καθώς καταναλώνεις ρεύμα, έτσι επέλεξε αυτήν την επιλογή μόνο αν δεν μπορείς διαφορετικά!).

Θα είναι μια χαρά να ποτίζεις το φυτό 1 φορά την εβδομάδα, αλλά αν το χώμα είναι ξηρό στο τέλος της εβδομάδας, επέλεξε να το ποτίζεις 2 φορές την εβδομάδα.


Πηγή: nutritiouslife.com

Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου