Τα δροσιστικά βότανα δεν είναι κρύα. Έχουν όμως ιδιότητες να σε βοηθήσουν να δροσιστείς από μέσα προς τα έξω.

Πρέπει να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου για τη χρήση βοτάνων, αν έχεις κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή αλλεργίας, αν παίρνεις συστηματικά φάρμακα, αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις. Η βοτανολογία είναι μια κατηγορία από μόνη της.

Πώς να κατανοήσεις τα δροσιστικά βότανα

Οι περισσότερες παραδόσεις βοτάνων ταξινομούν τα βότανα ως θερμαντικά, ψυκτικά ή ουδέτερα. Αν λοιπόν η ζέστη σε ρίχνει, εστίασε στα βότανα που είναι γνωστά για τις ψυκτικές τους ιδιότητες.

Σύμφωνα με τον Benjamin Zappin, LAc, βοτανολόγος και συνιδρυτής των Five Flavours Herbs, τα δροσιστικά βότανα μπορεί να είναι ψυκτικά ή/και εφιδρωτικά. Τα ψυκτικά λειτουργούν μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματός και κρυώνοντας τους ιστούς του. Τα εφιδρωτικά ενθαρρύνουν τον ιδρώτα ή την εφίδρωση.

Ακούγεται αντιφατικό να χρησιμοποιήσεις ένα βότανο που ενθαρρύνει την εφίδρωση. Ωστόσο, ο Zappin σημειώνει ότι πολλοί πολιτισμοί σε ζεστά κλίματα σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν καυτερά προϊόντα για να διαχειριστούν τον ιδρώτα, καθώς η εφίδρωση είναι “ο κλιματισμός” του σώματός.

Ταξινόμηση των γεύσεων

Σύμφωνα με τον κλασικό ιατρό της Αγιουρβέδας και διευθυντή της κλινικής Shubham Ayurveda, Yashashree (Yash) Mannur, BAMS, η Αγιουρβέδα ταξινομεί τα τρόφιμα και τα βότανα σύμφωνα με έξι «γεύσεις».

  • γλυκό
  • ξινό
  • αλμυρό
  • πικρό
  • στυπτικό, στυφό
  • πικάντικο

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM) ταξινομεί πέντε γεύσεις για τρόφιμα και βότανα.

  • γλυκός
  • ξινό
  • αλμυρό
  • δριμύ, έντονο, διαπεραστικό
  • πικρό

Οι γεύσεις ενός βοτάνου ή τροφής καθορίζουν τι είδους δράση θα έχουν στο σώμα σου!

Σύμφωνα με τον Mannur, όλες οι γλυκές, πικρές και στυπτικές γεύσεις έχουν δροσιστικές δράσεις.

«Η πιο θερμαντική γεύση είναι η αλμυρή, μετά η ξινή, μετά η πικάντικη», λέει.

Το λάθος που κάνουμε – Η πραγματική «δράση» των βοτάνων

Ο Mannur υπογραμμίζει ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε κάτι που είναι δροσερό στην αφή ή στη γεύση και σε κάτι που πραγματικά δροσίζει το σώμα σου!

Το τελευταίο αναφέρεται στην «δράση» που έχει το βότανο στο σώμα, γνωστό ως «vīrya» στην Αγιουρβέδα.

«Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε λανθασμένα να επιτύχουμε ψύξη με ψυχρή θερμοκρασία, η οποία μας δροσίζει για λίγο μόνο. Μόλις αλληλεπιδρά με τη θερμοκρασία του σώματος και η πεπτική φωτιά ενεργεί πάνω της, αυτή η θερμοκρασία ψύξης έχει φύγει. Και ενώ η αίσθηση κρύων τροφίμων, όπως το παγωτό, μπορεί να προσφέρει προσωρινή ψυχολογική ανακούφιση, δεν κάνει τίποτα για να μειώσει τη συνολική θερμοκρασία του σώματός σου».

«Το αποτέλεσμα αυτής της θερμοκρασίας ψύξης παραμένει μόνο όταν βρίσκεται στο στόμα. Το σώμα δεν δέχεται ψύξη και δεν θα αισθανθείς δροσιστικό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, τα δροσιστικά βότανα δρουν στους ιστούς του σώματός σου, όχι μόνο στις γεύσεις σου».

Ανεξαρτήτως καιρού, θερμότητα μπορεί να αισθάνεσαι από άγχος, στρες, φόβο και άλλα ψυχολογικά αίτια. Επίσης, από πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα.

Μερικοί επωφελούνται και άλλοι όχι

«Το σώμα μπορεί να έχει διαφορετικές μεταβολικές ανάγκες σε απόκριση στη θερμότητα. Μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά και τη χρειάζονται για να νιώσουν πιο ζωντανοί και δραστήριοι. Για μερικούς ανθρώπους, είναι καταπιεστικό και σχεδόν βασανιστικό», λέει ο Zappin.

11 δροσιστικά βότανα που σε βοηθούν να αντέξεις τη ζέστη – Οφέλη & Χρήσεις

1. Κορίανδρο (κόλιαντρος)

Ο κόλιανδρος μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος στην έρευνα του 2018.

Χρήση: Ταιριάζει καλά σε σούπες, σάλτσες και σαλάτες. Είναι ένα δημοφιλές βασικό στοιχείο στη σάλτσα γουακαμόλε.

2. Μέντα

Η μέντα είναι γνωστή για την αίσθηση ψύξης και χρησιμοποιείται συχνά σε βάλσαμο για τα χείλη, σιρόπια για βήχα και αλκοολούχα ποτά (mojito, κανείς;;;).

Το έλαιο μέντας χρησιμοποιείται ευρέως στη φυτική ιατρική για γαστρεντερικά προβλήματα. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2018, χαλαρώνει τους κοιλιακούς μύες, μειώνει σημαντικά το κοιλιακό άλγος, την ταλαιπωρία και τη σοβαρότητα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Έχει επίσης αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντικά αποτελέσματα.

Χρήση: Πιες τη σαν τσάι, πάρε κάψουλες ή φτιάξε ένα σπρέι για ψεκασμό στο σώμα σου για άμεση ανακούφιση.

3. Λεβάντα

Ένα δημοφιλές -για το άρωμα του- φυτό που χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία. Εξαιρετικά ευεργετική για:

  • ανησυχία
  • κατάθλιψη
  • αυπνία
  • πονοκεφάλους
  • ημικρανίες

Χρήση: Διάχυση τοπικά, προστίθεται σε λουτρά, αρωματικό σε χώρο για εισπνοές.

4. Άνηθος

Ο άνηθος είναι ένα μαγειρικό βότανο που έχει αποδειχθεί στην παραδοσιακή ιατρική ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον, μπορεί να καταπραΰνει τη διαταραχή του στομάχου και να βοηθήσει στον διαβήτη.

Χρήση: Προστίθεται καλά σε σούπες, στιφάδο, σάλτσες και στο τζατζίκι. Κάνει μια εξαιρετική γαρνιτούρα για πατάτες, πηγαίνει καλά στις ομελέτες και συνήθως χρησιμοποιείται για τη γεύση τουρσιών.

5. Τριαντάφυλλο

Αν και τεχνικά δεν είναι βότανο, το τριαντάφυλλο είναι ένα δημοφιλές και ευέλικτο φυτό στην παραδοσιακή φυτική ιατρική, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Χρήση: Χρησιμοποιείται σε αρωματοθεραπεία ή ροδόνερο, ή καταπίνεται ως αρωματικό τσάι.

6. Χαμομήλι

Το τσάι χαμομηλιού είναι γνωστό παραδοσιακά για την ικανότητά του να καταπραΰνει την πέψη, να ηρεμεί τα νεύρα και να ενθαρρύνει τον υγιή ύπνο. Επίσης, το φυτό είναι πολύ γνωστό για τη βοήθεια του σε τραύματα, ερεθισμούς του δέρματος, μώλωπες, εγκαύματα και εξανθήματα.

Χρήση: Εκτός από την κατανάλωση τσαγιού, χρησιμοποιείται το λάδι του τοπικά.

7. Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο, έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά ευεργετικά χαρακτηριστικά, κυρίως αντιοξειδωτικά και ηρεμιστικά.

Χρήση: Λόγω της γεύσης του λεμονιού, μπαίνει σε ζελέ, σάλτσες και καρυκεύματα. Χρησιμοποίησε το για να φτιάξεις πέστο ή βινεγκρέτ ή κατευθείαν ως τσάι.

8. Κάρδαμο

Το κάρδαμο είναι ένα γευστικό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συχνά στην παραδοσιακή ινδική κουζίνα και βοηθάει στη βελτίωση των συμπτωμάτων των μεταβολικών διαταραχών.

Χρήση: Χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα ή το ψήσιμο, ειδικά σε κάρυ και στιφάδο, καθώς και στο τσάι.

9. Υβίσκος

Τα δέντρα ιβίσκου παράγουν όμορφα διακοσμητικά λουλούδια, ενώ το τσάι του έχει πολλά οφέλη όπως:

  • καρδιαγγειακή ευημερία
  • φλεγμονή
  • οξειδωτικό στρες
  • αντίσταση στην ινσουλίνη

Χρήση: Φτιάξε ένα υπέροχο κόκκινο τσάι και χρησιμοποίησε τα άνθη σε μεζέδες, μαρμελάδες ή σαλάτες.

10. Λεμονόχορτο

Το λεμονόχορτο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη φλεγμονή του δέρματος και διουρητικές ιδιότητες, γι’ αυτό αποκαλείται και “το τσάι απώλειας βάρους”.

Χρήση: Έχει έντονο, εσπεριδοειδές άρωμα και ξεχωριστή γεύση. Πρόσθεσε το σε σούπες, κάρυ και σάλτσες, χρησιμοποίησε το στην αρωματοθεραπεία, ή φτιάξε τσάι.

11. Αλόη

Το ζελέ της αλόης είναι εξαιρετικά γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στην ψύξη και την καταπράυνση του ηλιακού εγκαύματος και άλλων δερματικών ερεθισμών.

Χρήση: Χρησιμοποίησε την τοπικά ή πρόσθεσε τη σε τρόφιμα, smoothies και ποτά.

*Αν έχεις δική σου αλόη, προσοχή δεν είναι βρώσιμα όλα τα μέρη της. Ενημερώσου για τη σωστή ανάπτυξη και χρήση της.

Βασισμένο σε άρθρο του Healthline


Πηγή: votanistas.com