‘Δεν μου αρέσει η γυμναστική το πρωί. Δεν είμαι πρωινός τύπος. Η μυρωδιά του καφέ δεν είναι κάτι που με ξυπνάει με χαμόγελο. Και ο ήλιος που μπαίνει από τις χαραμάδες την αυγή και με τυφλώνει δεν είναι το καλύτερό μου’.

Μισό λεπτό, όμως, η προπόνηση δεν πρέπει να γίνεται βράδυ; Στην πραγματικότητα, όχι. Δεν είναι ο κανόνας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνεις γυμναστική το βράδυ. Να ξεκαθαρίσουμε ότι το να κάνεις γυμναστική αργά το απόγευμα δε θα σε κρατήσει όλο το βράδυ ‘όρθιο’ και αυτό είναι κάτι που βρήκε και ο Αμερικάνικος Οργανισμός Ύπνου, όπου σε μια έρευνά του βρέθηκε ότι δεν υπήρχε διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σε αυτούς που έκαναν έντονη δραστηριότητα το βράδυ.

  1. Θα κοιμάσαι καλύτερα!

Πολυάριθμες μελέτες σαν αυτή έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν βάρη το βράδυ έχουν καλύτερη ποιότητα και διάρκεια ύπνου από αυτούς που κάνουν βάρη το πρωί ή τις απογευματινές ώρες. Οπότε, κάτι τέτοιο θα σε βοηθήσει στην πραγματικότητα να κοιμηθείς καλύτερα το βράδυ. Μια καλή ξεκούραση είναι επιτακτική όχι μόνο για τη μυϊκή ανάπτυξη και ανάκαμψη, αλλά και για το να κοιμάσαι πιο βαθιά και περισσότερο σε διάρκεια. Έτσι ξυπνάς και πιο ξεκούραστος/η το πρωί.

  1. Θα κάνεις καλύτερες προπονήσεις!

Επιπροσθέτως, για καλύτερο ύπνο, πολλές μελέτες βρήκαν όι η προπόνηση το βράδυ ήταν το μονοπάτι για σημαντικά μεγαλύτερα μυϊκά οφέλη και βελτιωμένη αντοχή.

  1. Θα έχεις χαμηλότερη αρτηριακή πίεση!

Μία έρευνα από το Επιστημονικό Περιοδικό Δύναμης και Φυσικής Κατάστασης βρήκε ότι οι άνθρωποι που προπονούνταν τη νύχτα χαμήλωσαν την αρτηριακή τους πίεση κατά 15% περισσότερο από ό,τι εκείνοι που ασκούνταν το πρωί.

  1. Θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα, συντομότερα!

Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο New England του Birmingham βρήκε ότι εκείνοι που κάνουν προπόνηση το βράδυ μπορούν να βάλουν 20% μεγαλύτερη διάρκεια και υψηλότερη ένταση. Αυτό σημαίνει ότι καις περισσότερες θερμίδες όταν ασκείσαι το βραδυ.

  1. Το σώμα σου θα προετοιμαστεί για προπόνηση!

Όχι μόνο επειδή θα κοιμάσαι καλύτερα ούτε επειδή θα καις περισσότερες θερμίδες. Σύμφωνα με την έρευνα, τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλότερα το πρωί, κάτι το οποίο μπορεί να εμποδίσει τη μυϊκή ανάπτυξη. Αλλά τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι υψηλότερα το βράδυ, κάτι το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη μυϊκή ανάπτυξη. Οπότε, αυτός είναι ένας καλός τρόπος να έχεις γρηγορότερα αποτελέσματα.

Ο καθένας επιλέγει την προπόνησή του με βάση την καθημερινότητά του και την προτίμησή του, ωστόσο μη φοβάσαι να δοκιμάσεις τη βραδινή προπόνηση. Δεν χάνεις τίποτα!


Πηγή: popsugar.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach