Αυτά τα ‘triggers’ από τρόφιμα μπορεί να είναι οι ένοχοι πίσω από τα ανεξήγητα συμπτώματά σου!

Η ευαισθησία σε τροφές και οι αλλεργίες που προκαλούνται από φαγητά, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν, να έχουν ένα εύρος από πονοκεφάλους έως αέρια και, συχνά, δεν εμφανίζονται καν, περνώντας μέχρι και μία και δύο μέρες από τότε που το έφαγες. Ο Woodson Merrell, MD, λέει ότι, για πολλούς ανθρώπους, συγκεκριμένα φαγητά μπορούν να πυροδοτήσουν μερικά κακά συμπτώματα. ‘Οποιοσδήποτε βιώνει συμπτώματα που θα τα χαρακτήριζε συχνά, χρόνια, ή καθημερινά, θα έπρεπε να σκεφτεί στα σοβαρά αν οι τροφές που καταναλώνει συχνά ή καθημερινά μπορεί να συμβάλλουν στο πρόβλημα’.

Εδώ είναι μια λίστα με τα φαγητά που μπορεί συχνά να σου προκαλέσουν αντίστροφες αντιδράσεις.

Trigger #1: Σιτάρι

Το σιτάρι, και ακόμα ειδικότερα, η γλουτένη, είναι ένα τοπ hot θέμα αυτές τις ημέρες. Ο Merrell αποδίδει αυτόν τον ξαφνικό χαμό για την τοξικότητα της γλουτένης στην αλλαγή του τρόπου που οι αγρότες καλλιεργούν το σιτάρι. ‘Το μοντέρνο σιτάρι που τρώμε σήμερα είναι στην πραγματικότητα ένα υβριδοποιημένο τρόφιμο που περιέχει δεκάδες υδατάνθρακες και πρωτεϊνικά μόρια που είναι νέα στο ανθρώπινο σώμα, ενώ λέει ότι οι τροφές ολικής άλεσης μπορεί να είναι υγιεινή επιλογή γι’ αυτούς που τις ανέχονται. Αν είσαι ευαίσθητος σε αυτές, ωστόσο, μπορεί να κάνουν την υγεία σου μα καταρρεύσει. Αν έχεις κοιλιοκάκη (δυσαπορρόφηση γλουτένης),  η επένδυση του λεπτού εντέρου σου καταστρέφεται με την έκθεση σε γλουτένη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, χρόνια διάρροια, αέρια, φούσκωμα, κόπωση, πόνο στα οστά ή στις αρθρώσεις, ευερεθιστότητα ή πονοκεφάλους. Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστείς αρνητικός στην κοιλιοκάκη, αλλά ακόμα να έχεις ευαισθησία στη γλουτένη’.

 

Trigger #2: Μαγιά

Ένα ακόμα πρόβλημα με το ψωμί μπορεί να είναι η μαγιά. Οι αλλεργίες στη μαγιά μπορεί να είναι και στα στερεά (ψωμί) και στα υγρά (μπύρα) φαγητά που την περιέχουν. Όταν τσεκάρεις τις ετικέτες των συστατικών, ψάξε για ‘αυτολυμένη’ ή ‘υδρολυμένη’ μαγιά. Ένας υπέροχος τρόπος να αποφύγεις τη μαγιά, αλλά να τρως ψωμί, είναι να αγοράζεις προιόντα που είναι ζυμωμένα με μαγειρική σόδα, αντί για μαγιά. Άλλοι ύπουλοι ένοχοι που περιέχουν μαγιά είναι το ξύδι, η σάλτσα σόγιας, τα τουρσιά, το τυρί και τα μανιτάρια. Τα συμπτώματα από την έκθεση σε μαγιά μπορεί να είναι αρκετά γενικά και περιλαμβάνουν κόπωση, κεφαλαλγία, μυϊκούς πόνους, ευερέθιστο έντερο και εξανθήματα.

Trigger #3: Γαλακτοκομικά

Οι εκτιμήσεις λένε περίπου ότι το 90% των Ασιατών, το 75% των Αφροαμερικανών, το 60% των Ανατολικών Ευρωπαίων και το 40% των Βορειοευρωπαίων έχουν κάποια ευαισθησία στα γαλακτοκομικά. Η ευαισθησία στα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλείται είτε από τη λακτόζη (ζάχαρη του γάλακτος) είτε από την καζεΐνη (πρωτεΐνη). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, κοιλιακό άλγος και κράμπες, φούσκωμα και μετεωρισμό. Παρόλο που είναι γενικά αρκετά εύκολο να εντοπιστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα (βρίσκονται στο τμήμα γαλακτοκομικών προϊόντων του σούπερ μάρκετ), είναι σημαντικό επίσης να ελέγξεις και τους καταλόγους συστατικών των προϊόντων κρέατος για καζεΐνη.

Trigger #4: Αυγά

Οι αλλεργίες στα αυγά είναι συνήθεις στα παιδιά και μπορούν να εντοπιστούν εύκολα επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες μετά την κατανάλωση των αυγών ή των προϊόντων που τα περιέχουν. Όπως και με κάθε αλλεργία, η αλλεργία στα αυγά εμφανίζεται όταν το σώμα αναγνωρίζει εσφαλμένα την πρωτεΐνη των αυγών ως επιβλαβής. Ενώ τόσο ο κρόκος όσο και το λευκό του αυγού περιέχουν πρωτεΐνες, οι αλλεργίες στο λευκό των αυγών είναι πιο συχνές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, κνίδωση, ρινική φλεγμονή και πεπτικά προβλήματα. Είναι πιθανό, αν και σπάνιο, τα αυγά να προκαλούν αναφυλαξία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είσαι επιφυλακτικός από τις ετικέτες που ισχυρίζονται ότι ένα προϊόν είναι “απαλλαγμένο από αυγά.” Ορισμένες λέξεις-κλειδιά για τα αυγά περιλαμβάνουν: αλβουμίνη, σφαιρίνη, λιβετίνη, λυσοζύμη και λέξεις που αρχίζουν με ‘ovo’ or ‘ova’.

Trigger #5: Σόγια

Υπάρχουν τα τρόφιμα που είναι προφανώς σόγια : edamame, γάλα σόγιας, και tofu-και στη συνέχεια υπάρχουν εκείνα που έχουν ‘ύπουλη’ σόγια. Η σόγια μπορεί να βρεθεί σε όλα, από αρτοσκευάσματα μέχρι υποκατάστατα βουτύρου και τα συστατικά τους δεν φωνάζουν πάντα  “Σόγια!” Η σόγια κρύβεται πίσω από ονόματα όπως: υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (HVP), υφή φυτικής πρωτεΐνης (TVP), λεκιθίνη, μονογλυκερίδιο, γλουταμινικό νάτριο (MSG), φυτικό έλαιο και βιταμίνη Ε. Γενικά, τα συμπτώματα είναι ήπια και περιλαμβάνουν κνίδωση ή φαγούρα στο στόμα.

Trigger #6: Ξηροί καρποί και φυστίκια

 Μακαντάμια, πεκάν, καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, καρύδια Βραζιλίας και φιστίκια – όπως θες πες τα, μπορεί να είσαι αλλεργικός σε αυτά ή σε κάποια από αυτά. Οι αλλεργίες στους καρπούς με κέλυφος και στα φιστίκια, που είναι στην πραγματικότητα ένα όσπριο, μπορεί να κυμαίνονται από μικρούς ερεθισμούς έως απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία. Ο πραγματικός κίνδυνος με αυτού του τύπου τις αλλεργίες είναι για τα παιδιά που είχαν μικρές αντιδράσεις σε αυτά στο παρελθόν. Υπάρχει κίνδυνος μιας πιο σοβαρής αντίδρασης στο μέλλον. Ευτυχώς, οι περισσότερες εταιρείες είναι συνειδητοποιημένες σχετικά με την τοποθέτηση προειδοποιήσεων στα προϊόντα διατροφής που περιέχουν ξηρούς καρπούς και αράπικα φιστίκια.

 Trigger #7: Οστρακοειδή

Η αλλεργία στα οστρακοειδή μπορεί να είναι γενικά δύσκολη υπόθεση, επειδή για μερικούς ανθρώπους το πρόβλημα μπορεί να είναι μόνο σε ένα είδος ψαριού, ενώ άλλοι δεν μπορούν να φάνε τίποτα που βγήκε από τη θάλασσα. Η ποικιλία των συμπτωμάτων είναι εξίσου μεγάλη, από ήπιο ερεθισμό έως  απειλητικό για τη ζωή οίδημα στα χείλη ή στο λαιμό. Γενικά, οι αλλεργίες στα οστρακοειδή μπορούν να χωριστούν σε δύο είδη: καρκινοειδή και μαλάκια. Τα καρκινοειδή περιλαμβάνουν τα καβούρια, τον αστακό και τις γαρίδες (αυτά που έχουν μερική θωράκιση). Τα μαλάκια περιλαμβάνουν τις αχιβάδες, τα στρείδια, τα χτένια, τα σαλιγκάρια, τα καλαμάρια και τα χταπόδια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα άτομα με αλλεργίες στα οστρακοειδή είναι η μόλυνση στα εστιατόρια από επιμόλυνση (διασταυρούμενη μόλυνση).

Trigger #8: Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι δύσκολο να το ‘ξεσκεπάσεις’ γιατί είναι σχεδόν παντού. Εκτός από την κλασική μορφή σβόλων, υπάρχει επίσης το καλαμποκάλευρο, το σιρόπι καλαμποκιού και το άμυλο αραβοσίτου. ‘Θα πρέπει να διαβάζεις τις ετικέτες σαν τρελός για να το εξαλείψεις’, λέει ο Merrell, ‘αλλά μπορεί να αλλάξει η ζωή σου αν ανακαλύψεις ακριβώς που υπάρχει το πρόβλημα και μπορέσεις να το διαχειριστείς.’

Trigger #9: Στρυχνοειδή λαχανικά

Μιλάμε για ντομάτες, πατάτες, μελιτζάνες, ντοματίνια και γλυκές και καυτερές πιπεριές. Παράγουν μια φυσική κατηγορία τοξικών αλκαλοειδών, συμπεριλαμβανομένων της σολανίνης και της χαιονίνης. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις και πεπτικά προβλήματα. Ο Merrell σημειώνει ότι, ‘Είναι ενδιαφέρον ότι ο καπνός ανήκει επίσης στην κατηγορία των στρυχνοειδών και περιέχει την αλκαλοειδή νικοτίνη.’

Trigger #10: Ισταμίνες & Τυραμίνες

Πολύ απλά, οι αλλεργίες στις ισταμίνες ή στις τυραμίνες είναι αλλεργία στα παλιά τρόφιμα, αλλά όχι παλιά του τύπου που ‘σαπίζουν στο πίσω μέρος του ψυγείου σου’. Και οι δύο αυτές ενώσεις παράγονται με φυσικό τρόπο στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης και μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, παλαιωμένα ή απλώς μπαγιάτικα. Οι συνήθεις ύποπτοι για ισταμίνες και τυραμίνες περιλαμβάνουν: ωριμασμένα κρέατα, τυρί, κρασί και ξηρούς καρπούς. Αυτές οι τροφές είναι κοινές αιτίες για ημικρανίες.

 Trigger #11: Θειώδη άλατα

Προκειμένου να βελτιωθούν ή να διατηρηθούν τα συσκευασμένα ή διατηρημένα τρόφιμα, οι εταιρείες συχνά βασίζονται στα θειώδη άλατα. Συνήθως βρίσκονται στα αποξηραμένα φρούτα, στα καρύδια, στα ψημένα προϊόντα, στο κρασί, στη μπύρα και στα καρυκεύματα. Μπορούν γενικά να αποφευχθούν εάν αποφεύγεις τα προϊόντα που απαριθμούν ‘σουλφ-‘ στα συστατικά. Τα θειώδη άλατα μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα και δυσλειτουργίες του δέρματος.

Trigger #12: Σαλικυλικά

Τα φυτά έφτιαχναν το δικό τους φυσικό παρασιτοκτόνο με τη μορφή σαλικυλικών, πολύ πριν φτάσουν οι άνθρωποι στις χημικές εκδόσεις. Δεδομένου ότι αυτές οι ενώσεις βοηθούν τα φρούτα και τα λαχανικά να κρατήσουν τα παράσιτα μακριά, τα σαλικυλικά γενικά είναι συγκεντρωμένα στα δέρματα, οπότε ένας καλός τρόπος για να αποφευχθούν είναι απλά να ξεφλουδίζεις το φαγητό σου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορούν επίσης να βρεθούν σε ορισμένα αρώματα και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης. Τα σαλικυλικά προκαλούν συχνά αναπνευστικές και δερματικές δυσλειτουργίες.


Πηγή: runnersworld.com

Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach