Όλοι γνωρίζουμε ότι το περπάτημα κάνει καλό στην καρδιά και μας βοηθάει να χάσουμε τα περιττά κιλά. Τα οφέλη του όμως δεν σταματούν εκεί. Μπορεί να μας βοηθήσει να απολαύσουμε καλύτερο σεξ μέχρι και να αυξήσουμε τα έσοδά μας. Γνώρισε λοιπόν τα άγνωστα οφέλη του και… keep walking

Αύξησε τα έσοδά σου

Το καθημερινό περπάτημα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών σου, ένα όφελος που αυτήν την εποχή δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει αμελητέο. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο στο πλαίσιο μελέτης (Ball State University), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κάνουν καθιστική εργασία, αλλά ασκούνται καθημερινά, έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους οικονομικούς τους στόχους, σε σχέση με όσους κάνουν καθιστική εργασία και δεν συνηθίζουν να γυμνάζονται. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση σε βοηθάει να γίνεις πιο δραστήριος σωματικά, πνευματικά, αλλά και ψυχικά, να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου και να αναλαμβάνεις περισσότερες πρωτοβουλίες στη δουλειά και τα οικονομικά σου.

Βοηθάει στην πρόληψη του εγκεφαλικού

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, το περπάτημα μπορεί να σε βοηθήσει να γλιτώσεις το εγκεφαλικό. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι περπατούσαν για 8 ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο. Σύμφωνα με την μελέτη δεν παίζει ρόλο το πόσο γρήγορα περπατάς, αλλά η διάρκεια του περιπάτου σου. Με άλλα λόγια η ώρα που αφιερώνεις στο περπάτημα είναι πιο σημαντική από την ταχύτητά του. Αυτό που διαπίστωσαν οι ειδικοί είναι ότι τουλάχιστον 2 ώρες περπάτημα την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά την ηλικία των 60 ετών.  Οι ερευνητές ρώτησαν 3.435 υγιείς άνδρες ηλικίας 60 έως 80 σχετικά με την απόσταση που περπατούσαν κάθε εβδομάδα, και το ρυθμό τους. Για τους άνδρες που περπατούσαν περισσότερο από 22 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά δύο τρίτα χαμηλότερος. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής καρδιολογικής εταιρίας.

Μειώνεται ο κίνδυνος διαβήτη

Αν έχεις κληρονομική προδιάθεση να αναπτύξεις τη νόσο, έχεις έναν λόγο παραπάνω να βάλεις τα αθλητικά σου παπούτσια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πώς αν περπατάς 3 φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 περιορίζεται σημαντικά. Αν από την άλλη, νοσείς ήδη από διαβήτη, το περπάτημα θα σε βοηθήσει να ελέγξεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου. Πώς συμβαίνει αυτό; Το περπάτημα αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων ινσουλίνης στα κύτταρα. Για να δείς αποτελέσματα καλό είναι να περπατάς τουλάχιστον για 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα.

Σου φτιάχνει τη διάθεση

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το περπάτημα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης. Σύμφωνα με μια έρευνα χρειάζονται περίπου 2,5 χιλιόμετρα την ημέρα για να μειώσεις τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Βελτιώνει την λίμπιντο

Το περπάτημα,  είναι μια μορφή άσκησης που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ερωτική ζωή ενός άνδρα, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών ειδικών.  Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης υποστηρίζουν ότι «καίγοντας» 200 θερμίδες την ημέρα μέσω κάποιας μορφής αερόβιας άσκησης, όπως το περπάτημα, μπορούμε πιθανώς να προλάβουμε την εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό συμβαίνει γιατί η αερόβια άσκηση συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, εξασφαλίζοντας περισσότερο αίμα σε όλο το σώμα και βέβαια στα γεννητικά όργανα. Η μελέτη  δημοσιεύθηκε στη γερμανική ιατρική επιθεώρηση “Aertzliche Praxis”.

Οξύνει το πνεύμα σου

Σύμφωνα με έρευνα αμερικανών ειδικών το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, παρακολούθησαν 19.000 γυναίκες ηλικίας από 70 έως 80 ετών για να διαπιστώσουν τις μαθησιακές ικανότητες και τη λειτουργία της μνήμης τους, σε ένα διάστημα 20 ετών. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι όσες είχαν τα υψηλότερα  επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, αντιμετώπιζαν κατά 20% χαμηλότερο κίνδυνο πνευματικής εξασθένησης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έντυπο Journal of the American Medical.


Πηγή: pathfinder.gr