Προσθέτοντας αερόβια άσκηση στο πρόγραμμά σου, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χτίσεις μια καλή καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση. Το τρέξιμο και το περπάτημα είναι και τα δύο τέλειοι τρόποι για να βοηθήσεις στην απώλεια βάρους, για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου, να ανεβάσεις την διάθεσή σου, να τονώσεις τα επίπεδα της ενέργειάς σου, να μειώσεις τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, όπως επίσης τον κίνδυνο του καρκίνου, του διαβήτη και άλλων καρδιακών νόσων.

Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι χαμηλού κόστους, μπορεί να γίνουν οπουδήποτε και είναι δραστηριότητες που γίνονται όλο τον χρόνο. Και τα δύο είναι κοινωνικές δραστηριότητες αφού μπορούν να γίνουν με κάποιο φίλο. Αλλά δεδομένου ότι το τρέξιμο είναι πιο αυστηρή δραστηριότητα από το περπάτημα, η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να επιλέξεις ένα πρόγραμμα για να μεγιστοποιηθεί η αερόβια ικανότητα.

Όσοι δεν επιθυμούν να τρέξουν μπορούν να αποκτήσουν τα ίδια οφέλη για την υγεία και την φυσική τους κατάσταση με το περπάτημα. Το περπάτημα είναι καλή άσκηση για εκείνους που αρχίζουν τώρα να προπονούνται ή για αυτούς με προβλήματα υγείας. Για τους υπέρβαρους είναι πιο ασφαλής τρόπος εκγύμνασης για το σώμα.

Για να πάρεις οποιοδήποτε όφελος από μία προπόνηση, θα πρέπει να είναι κάτι που σου αρέσει και να το κάνεις καθημερινά. Έτσι αν προτιμάς το περπάτημα, τότε κάν’ το! Σαν περιπατητής πιθανόν να πρέπει να περπατήσεις λίγο περισσότερο ή να φας λίγο λιγότερο σε σχέση με το τρέξιμο. Μπορείς να ισορροπήσεις αυτήν την διαφορά με το να κάνεις μεγαλύτερη απόσταση.

Ένα άτομο 72 κιλών καίει περίπου 100 θερμίδες ανά μίλι (1600 μέτρα) περπάτημα ή τρέξιμο. Αν κοιτάξεις στις θερμίδες που καίγονται ανά ώρα, θα δεις ότι ένα άτομο θα κάψει περισσότερες θερμίδες με μία ώρα τρέξιμο σε σύγκριση με μία ώρα περπάτημα.

Θερμίδες που καίγονται ανά ώρα για ένα άτομο 72 κιλών.

Περπάτημα 5km/h-317cal

Περπάτημα 6.5km/h-374cal

Τρέξιμο 5km/h-614cal

Τρέξιμο 9.5km/h-730cal

Τρέξιμο 11km/h-835cal

Τρέξιμο 13km/h-979cal

Τρέξιμο 16km/h-1306cal

Θερμίδες που καίγονται ανά μίλι (1600 μέτρα) για ένα άτομο 72 κιλών.

Περπάτημα 5km/h-85cal

Περπάτημα 6.5km/h-91cal

Τρέξιμο 5km/h-116cal

Τρέξιμο 9.5km/h-119cal

Τρέξιμο 11km/h-121cal

Τρέξιμο 13km/h-123cal

Τρέξιμο 16km/h-131cal

Πιθανότατα να έχεις ακούσει ότι το περπάτημα καίει περισσότερο λίπος επειδή ενώ ασκείσαι σε χαμηλή ένταση, το λίπος χρησιμοποιείται σαν καύσιμο. Αυτό είναι όντως αλήθεια. Καθώς αυξάνεις την ένταση από περπάτημα σε τρέξιμο τότε χρησιμοποιούνται περισσότεροι υδατάνθρακες από το σώμα σου ως καύσιμο. Αλλά μην σε απασχολεί πιο θα είναι το καύσιμο. Αυτό που θα πρέπει να σε απασχολεί είναι το πόσες θερμίδες θα κάψεις συνολικά. Το περπάτημα μπορεί να χρησιμοποιεί σαν καύσιμο το λίπος αλλά το τρέξιμο θα κάψει περισσότερες θερμίδες συνολικά και θα συμβάλλει πιο γρήγορα στην συνολική απώλεια βάρους.

Έναν άλλο σημαντικό παράγοντα που θα πρέπει να εξετάσεις μεταξύ των διαφορών περπατήματος και τρεξίματος είναι οι επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας. Το τρέξιμο έχει μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού κατά την επαναλαμβανόμενη κίνηση. Μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στα ισχία, γόνατα και στους αστραγάλους. Το περπάτημα είναι δραστηριότητα χαμηλών επιπτώσεων και επομένως έχει μικρότερο αντίκτυπο στις αρθρώσεις.

Αν επιλέξεις το τρέξιμο, φρόντισε να μειώσεις τον κίνδυνο τραυματισμού τρέχοντας σε επιφάνειες που είναι καλύτερες για τα πόδια όπως: χόρτο, χώμα και στίβο όχι πάντα. Απόφυγε το πολύ τσιμέντο και τα πεζοδρόμια. Ακόμα ένα κατάλληλο παπούτσι θα βοηθήσει εξίσου στο να μην έχεις τραυματισμούς. Τέλος αν αυξάνεις σταδιακά τον εβδομαδιαίο σου όγκο, πάρε συμβουλές από κάποιον ειδικό.

Τρέξιμο ή περπάτημα έχουν και τα δύο πλεονεκτήματα. Επέλεξε αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου.


Πηγή: fitday.com

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ