Αν σου αρέσουν τα πικάντικα τρόφιμα, το πιο πιθανό είναι να έχεις δοκιμάσει το πιπέρι καγιέν, και είτε το λατρεύεις είτε το μισείς ανάλογα με την ανοχή σου σε αυτά τα είδη τροφίμων. Αλλά αυτό το λαχανικό πλούσιο σε καψαϊκίνη είναι επίσης γνωστό να έχει φαρμακευτικά ακόμη και λιποδιαλυτικά οφέλη. Μελέτες λένε ότι το κόκκινο πιπέρι καγιέν μπορεί να βοηθήσει στην καύση θερμίδων και να περιορίσει την όρεξη, ιδιαίτερα σε άτομα που δεν είναι συνηθισμένα στην καυτή του γεύση.
Θερμογόνος Δράση
Όπως αναφέραμε και πριν, οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία που είναι γνωστή για τις θερμογόνες ιδιότητες του. Συμπεριλαμβάνοντας το πιπέρι καγιέν στη διατροφή σας αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος σου, η οποία έχει μερικές ευεργετικές συνέπειες, όπως ο αυξημένος μεταβολισμός, η μεγαλύτερη ικανότητα για το σώμα σου να επεξεργαστεί τα τρόφιμα, και μια αυξημένη ικανότητα να κάψει το αποθηκευμένο λίπος. Η καψαϊκίνη είναι επίσης γνωστή ως κατασταλτικό της όρεξης που σημαίνει ότι θα σας περιορίσει την πείνα.
Έλεγχος του σακχάρου στο αίμα
Μια αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε υδατάνθρακες, ειδικά αν οι υδατάνθρακες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η ξαφνική άνοδος του σακχάρου στο αίμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα ενός ατόμου, όπως ασταθή επίπεδα ενέργειας, αύξηση του σωματικού λίπους κλπ. Αυτές οι τροφές μπορεί να γίνουν αρκετά εθιστικές προκαλώντας σε να ποθείς περισσότερους υδατάνθρακες και καταστρέφοντας τελικά το σώμα σου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μετατραπεί σε έναν φαύλο κύκλο αύξησης του σωματικού βάρους.
Ως τρόπος για πρόληψη αυτής της κατάστασης, μπορείς απλά να προσθέσεις λίγο πιπέρι καγιέν αν προγραμματίζεις να φας ένα γεύμα που είναι βαρύ σε ζάχαρη ή υδατάνθρακες. Το πιπέρι καγιέν σταματά αυτές τις ξαφνικές αιχμές του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αποτοξίνωση
Η αποτοξίνωση αποτελεί έναν πολύ σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για την απώλεια λίπους. Το πιπέρι καγιέν λειτουργεί ως ένας φυσικός αποτοξινωτικός παράγοντας, βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από τις συσσωρευμένες τοξίνες. Τα χαμηλότερα επίπεδα τοξινών οδηγούν σε ένα καλύτερο μεταβολικό ρυθμό. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στην πιο αποτελεσματική καύση λίπους.


Πηγή: Fitnessandpower.com