Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για την υγεία σου, οι χυμοί ή τα smoothies; Κάνουμε ένα crash test μεταξύ των δύο θρεπτικών ροφημάτων.

Για κάποιο λόγο, είναι δύσκολο να αποφασίσουμε ποια από τις δύο αυτές επιλογές είναι πιο υγιεινή. Ένας φρέσκος χυμός ή ένα κρεμώδες smoothie; Και τα δύο ροφήματα είναι πολύ νόστιμα και θρεπτικά, και έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά, και τα συμπεράσματα δικά σου…

Snoothies: Τα υπέρ

Τα smoothies είναι συνήθως ένα μείγμα πολύ υγιεινών φρέσκων υλικών, που σημαίνει ότι δεν χάνεις θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μεγάλη ποικιλία από υλικά, ώστε να αυξήσεις ακόμα περισσότερο την διατροφική τους αξία. Για παράδειγμα, προσθέτοντας γιαούρτι, τους δίνουμε πρωτεΐνη. Για υγιεινά λιπαρά, αβοκάντο ή βούτυρο αμυγδάλου. Αυτή η ποικιλία, όπως και η πληθώρα των υλικών είναι που καθιστούν τα smoothies τέλειους αντικαταστάτες ενός γεύματος.

Smoothies: Τα κατά

Αν φτιάξουμε ένα smoothie χρησιμοποιώντας μόνο φρούτα και λαχανικά, ίσως καταλήξεις να καταναλώνεις πολλές περισσότερες θερμίδες από ότι πρέπει, κάνοντας πιο δύσκολο το να χάσεις βάρος —ακόμα και να παχύνεις. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα smoothies καταναλώνονται μαζί με τα γεύματα, που είναι λάθος. Ένα smoothie είναι πρακτικά ένα πλήρες γεύμα, άσχετα που είναι σε υγρή μορφή, και μπορεί να περιέχει μέχρι και 400 θερμίδες.

Χυμοί: Τα υπέρ

Οι χυμοί είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να καλύψεις τις ανάγκες σου σε φρούτα και λαχανικά, αν δυσκολεύεσαι να τα ενσωματώσεις στην καθημερινή διατροφή σου, ή αν δεν έχετε χρόνο. Αν, για παράδειγμα, δεν σου αρέσει η γεύση των λαχανικών, ίσως σου είναι πολύ πιο εύκολο να πιείς έναν “πράσινο” χυμό στον οποίο θα έχεις προσθέσει μήλο. Επιπλέον, οι χυμοί περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, και μπορούν να σε βοηθήσουν να καλύπτεις τις ανάγκες σου σε βιταμίνες και μέταλλα καθημερινά, καταναλώνοντας μικρές μερίδες.

Χυμοί: Τα κατά

Η διαδικασία του να φτιάχνουμε ένα χυμό διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά, αλλά απομακρύνει αρκετές από τις φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει πως ένας χυμός σε χορταίνει λιγότερο σε σχέση με ένα smoothie – αλλά στερείσαι και τα τεράστια οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για τον οργανισμό σου. Επιπλέον, αν χρησιμοποιείς συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (όπως τα καρότα, τα παντζάρια ή τα περισσότερα φρούτα), μπορεί να αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα σου. Ειδικά αν η ζυγαριά γέρνει περισσότερο προς τα φρούτα, ίσως καταναλώσεις περισσότερους υδατάνθρακες από ότι πρέπει. Συνεπώς, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τα υλικά που χρησιμοποιείς. Αν η καθημερινή σου διατροφή περιλαμβάνει γενικά αρκετά φρούτα και λαχανικά, τότε ίσως δεν χρειάζεται να προσθέτεις περισσότερα.


Πηγή: www.iatronet.gr