Μετά από κάποια άδεια ή ακόμα και μετά το Σαββατοκύριακο νιώθετε πιο ανανεωμένοι και με περίσσια ενέργεια; Περνάτε καθόλου χρόνο μακριά από τη δουλειά ή άλλους καθημερινούς ρόλους που αναλαμβάνετε (φροντιστής, γονέας) εστιάζοντας αποκλειστικά στη δική σας φροντίδα;

Τα δεδομένα ερευνών που συλλέχθηκαν από την έναρξη της πανδημίας υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο αναφέρουν ότι θέλουν το ρεπό τους να είναι αποκαταστατικό και να το δαπανούν με τρόπους που προάγουν την ευημερία.

Έρευνα του 2021 που δημοσιεύθηκε από την American Express διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των ατόμων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι η ψυχική τους υγεία έχει επηρεαστεί από την πανδημία. Αυτό ενέπνευσε το 66% από αυτούς να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε αντικείμενα ή εμπειρίες που βοηθούν στη συνολική ψυχική ευεξία, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών. Το 76 τοις εκατό των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε ταξίδια που βελτιώνουν την ευεξία τους.

Για πολλούς ανθρώπους, οι εργασιακές και μη εργασιακές μας ρουτίνες άλλαξαν δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και για πολλούς, το ότι ήταν λιγότερο απασχολημένοι τους οδήγησε να αμφισβητήσουν την αξία της «πολυάσχολης κουλτούρας», λέει η Leela Magavi, MD, ψυχίατρος και περιφερειακή ιατρική διευθύντρια της Κοινοτικής Ψυχιατρικής στο Newport Beach της Καλιφόρνια.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη εάν, μετά τα δύο τελευταία χρόνια που είχαμε, οι άνθρωποι θα ναζητούν αναζωογόνηση και να επιθυμούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, λέει.

Εάν έχετε τον χρόνο και τα μέσα για να κλείσετε ένα ταξίδι ευεξίας ή μια μέρα σπα (και αυτό είναι κάτι που θα σας βοηθήσει να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας και να νιώσετε ανανεωμένοι), κάντε το. Εάν όχι, μπορείτε σίγουρα να βρείτε το ίδιο ζεν στο σπίτι, αλλάζοντας κάπως τη νοοτροπία σας και κάνοντας μερικές αλλαγές στη ρουτίνα του χρόνου σας. Δείτε τι προτείνουν ο Δρ Μαγκάβι και άλλοι ειδικοί για να διατηρήσετε τον χρόνο σας πραγματικά αναζωογονητικό.

1. Μην αφήσετε την εργασία να επηρεάζει την ψυχική σας ηρεμία

Έχετε βρεθεί ποτέ σε αυτή την κατάσταση όπου δεν μπορείτε να απολαύσετε τον ελεύθερο χρόνο σας επειδή είστε πολύ αγχωμένοι για το τι συμβαίνει στη δουλειά ή στο σπίτι (αν λείπετε);
Αποφύγετε αυτό το άγχος, προγραμματίζοντας εκ των προτέρων τις υποχρεώσεις σας, λέει ο Gregory Scott Brown, MD, ψυχίατρος με έδρα το Χιούστον και συγγραφέας του The Self-Healing Mind: An Essential Five-Step Practice for Overcoming Anxiety and Depression and Revitalizing Your Life.

Ειδοποιήστε τους συναδέλφους πριν λείψετε από τη δουλειά για διακοπές, ώστε να μπορούν να έρθουν σε επαφή εκ των προτέρων εάν περιμένουν ότι θα χρειαστούν κάτι από εσάς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Κάντε το λίγες μέρες πριν από τη στιγμή που θα είστε σε διακοπές, ώστε να μην σας βομβαρδίσουν με ένα σωρό ερωτήσεις ακριβώς όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον χρόνο σας. Απαντήστε τα μέιλ σας και πληρώστε τους λογαριασμούς νωρίτερα, ώστε να μην χρειαστεί να ασχοληθείτε με αυτά τα πράγματα όταν βρίσκεστε σε “away” mode.

2. Διατηρήστε το χρόνο σας χωρίς δουλειά και αγγαρεία

Και ενώ μπορεί μία μέρα άδειας να είναι μια δελεαστική ευκαιρία για να κάνετε άλλες δουλειές, όπως το πλύσιμο των ρούχων, τα ψώνια ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μην το κάνετε. Το να εστιάσετε όλο τον ελεύθερο χρόνο σας στις “εκτός εργασίας” δουλειές, ουσιαστικά δεν σας χαλαρώνει αλλά σας επαναφέρει σε κατάσταση εργασίας. Αυτό συμβαίνει επειδή εξακολουθείτε να εστιάζετε σε χαρακτηριστικά τύπου εργασίας, όπως η παραγωγικότητα και η απόδοση, λέει ο Brown. Το ρεπό πρέπει να είναι μια στιγμή για να είσαι αληθινά παρών με τον εαυτό σου.

3. Κάντε σχέδια μόνο γι’ αυτά ακριβώς που θέλετε να κάνετε

Δεν χρειάζεται να σχεδιάσετε κάθε λεπτό του ελεύθερου χρόνου σας, αλλά σκεφτείτε εκ των προτέρων πώς θα περάσετε τον χρόνο σας ώστε να μπορείτε να τον αξιοποιήσετε στο έπακρο, λέει η Hannah Paul, PsyD, θεραπεύτρια στο Berman Psychotherapy στην Ατλάντα. «Να είστε πολύ συγκεκριμένοι για το πως θα θέλατε να περάσετε την ημέρα».

Αποφασίστε ποια πράγματα σας αρέσουν και θέλετε να χωρέσετε κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου σας και, στη συνέχεια, σχεδιάστε πότε θα τα κάνετε, λέει ο Δρ. Paul.

Ή μην κάνετε κανένα σχέδιο. Αντίθετα, προσπαθήστε να αφιερώσετε μέρος του ελεύθερου χρόνου σας για να κάνετε ακριβώς αυτό που θέλετε να κάνετε όταν έρθει εκείνη η ώρα. Ίσως πρόκειται να πάτε για μια βόλτα, να κουλουριαστείτε στον καναπέ με ένα βιβλίο ή να φτιάξετε ένα γκουρμέ πρωινό

4. Ακούστε το σώμα σας

Είτε το σώμα σας χρειάζεται ένα διάλειμμα από ένα πρόγραμμα έντονης άσκησης, είτε χρειάζεται περισσότερη κίνηση μετά από πολλή καθιστική ζωή, είτε αισθάνεται καταπονημένο αφού κυνηγάτε μικρά παιδιά στο σπίτι και κάνετε θελήματα, η άδειά σας είναι μια εξαιρετική στιγμή για να ακούσετε αυτές τις ανάγκες. Τελικά, το να νιώθουμε καλά σωματικά είναι θεμελιώδες για την υγεία και την ευεξία, σωστά;

Μην υποτιμάτε την επίδραση που μπορεί να έχει στη διάθεση η φροντίδα των φυσικών αναγκών του σώματός σας (είτε είναι ένα μάθημα γιόγκα, ένας μεγάλος περίπατος ή μια έντονη προπόνηση HIIT), προσθέτει ο Brown.

Πολλές έρευνες λένε ότι το σώμα μας προοριζόταν να κινείται – και ότι η σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης συνδέονται με βελτιωμένη μνήμη, ικανότητα μάθησης, γνωστική λειτουργία και διάθεση, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience.

5. Αφιερώστε χρόνο για δραστηριότητες που ξέρετε ότι σας φέρνουν χαρά

Σκεφτείτε δραστηριότητες, χόμπι ή χόμπι που έχετε απολαύσει στο παρελθόν και κάντε τα. Ο Paul λέει ότι το να στηρίζεσαι σε κάτι που ήδη ξέρεις ότι αγαπάς να κάνεις μπορεί να είναι σαν μια συντόμευση για μια καλή στιγμή – ξέρεις πώς θα σε κάνει να νιώσεις. Αφιερώστε χρόνο για να παίξετε ένα παιχνίδι που αγαπάτε, να κάνετε κηπουρική ή να κάνετε μια βόλτα σε ένα μουσείο. Ή επιστρέψτε στις παιδικές απολαύσεις, όπως το να διαβάζετε κόμικ, να κάνετε ποδήλατο στη γειτονιά, να ζωγραφίζετε ή να κάνετε άλλα έργα τέχνης και χειροτεχνίας.

«Σκεφτείτε τι σας κάνει ήδη να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια», λέει ο Paul. «Το πιο πιθανό είναι να υπάρχει κάτι που σε αναζωογονεί και να το έχεις ξεχάσει». Υπάρχει ακόμα χαρά σε αυτή την “εκ νέου ανακάλυψη”, λέει.


Πηγή: everydayhealth.com