Ο μαραθώνιος είναι μια εξαντλητική απόσταση, αλλά ποιος είναι ο επαρκής χρόνος που χρειάζεται το σώμα σας για να ανακάμψει;

Αν έχετε ολοκληρώσει πρόσφατα έναν μαραθώνιο, συγχαρητήρια. Είτε πέτυχες τον στόχο σου είτε κατάφερες να φτάσεις στον τερματισμό, μπορεί να νιώθεις τόσο υπέροχα μετά τον αγώνα που σε έχει ήδη παρακινήσει να εγγραφείς στον επόμενο. Συνήθως, μετά από έναν μαραθώνιο, οι μύες και οι τένοντες σας χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από ότι σε αγώνες μικρότερης απόστασης. Πόσο χρόνο πρέπει να ξεκουραστείτε πριν συνεχίσετε το τρέξιμο;

Ο μαραθώνιος είναι μια εξαντλητική απόσταση, καθώς πιέζετε τα αερόβια όρια του σώματός σας για τρεις, τέσσερις ή περισσότερες ώρες. Επομένως είναι σημαντικό να δώσετε στο σώμα σας επαρκή χρόνο για να αναρρώσει και να αποφύγετε τραυματισμούς.

Για έναν μαραθωνοδρόμο που πέρασε τέσσερις έως πέντε μήνες καταγράφοντας χιλιόμετρα, προπονώντας σωματικά και διανοητικά για έναν αγώνα 42 χιλιομέτρων, η λήψη λίγων ημερών άδειας (ή ακόμα και λίγων εβδομάδων άδειας) φαίνεται περίεργη. Μετά από έναν καλό ή κακό αγώνα, το μόνο που θέλετε είναι να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας και να συνεχίσετε να κυνηγάτε τον τελικό σας στόχο και μπορεί να είναι δελεαστικό να ξεκινήσετε ξανά μετά από μερικές ημέρες ανάκαμψης.

Πόσο καιρό πρέπει να αφήσετε το σώμα σας να ξεκουραστεί;

Στην πραγματικότητα, χρειάζονται τουλάχιστον δύο έως τρεις εβδομάδες για πλήρη σωματική και ψυχική ανάκαμψη από την καταπόνηση του τρεξίματος ενός μαραθωνίου. Μια άλλη κοινή πρακτική είναι να ξεκουράζεστε μια μέρα για κάθε 1.600 μέτρα που έχετε τρέξει. Αυτό δηλαδή σημαίνει τουλάχιστον 26 ημέρες χωρίς σκληρό τρέξιμο ή αγώνα.

Μερικοί δρομείς πιστεύουν ότι η παύση μιας ή δύο εβδομάδων από την προπόνηση θα “ρίξει” εντελώς τη φυσική τους κατάσταση, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, το να μην αφιερώνετε αρκετό χρόνο για να αναρρώσετε πλήρως μετά από έναν μαραθώνιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς ή υπερβολική προπόνηση, κάτι που μπορεί να χαλάσει τα μελλοντικά σας σχέδια προπόνησης.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ακριβές σχέδιο που να ακολουθήσετε για την αποθεραπεία μετά από έναν μαραθώνιο. Ανεξάρτητα από τα σχέδιά σας, θα πρέπει πάντα να ακούτε το σώμα σας και να βεβαιωθείτε ότι έχετε αναρρώσει πλήρως πριν συνεχίσετε τη ρουτίνα της προπόνησης του αγώνα.

Τα καλά νέα είναι ότι η ελαφριά γυμναστική σας βοηθά πραγματικά να ανακάμψετε πιο γρήγορα, επειδή προάγει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία παρέχει φρέσκο ​​οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους μύες, βοηθώντας στην επούλωση και την ανάρρωση. Δοκιμάστε δραστηριότητες όπως το ποδήλατο, το περπάτημα ή το ελλειπτικό για να σας κρατήσουν σε φόρμα κατά τη διάρκεια του “ρεπό” σας. Στη συνέχεια, όταν επιστρέψετε στην προπόνηση, χαλαρώστε με σύντομα, εύκολα τρεξίματα και προσθέστε προπονήσεις μόνο όταν το σώμα και οι μύες σας είναι έτοιμοι.


Πηγή: runningmagazine.ca