Τα διαφημιστικά spots, καθώς και πολλά sites όλο και περισσότερο αξιοποιούν τη χρήση της λέξης «wellness», προωθώντας την πεποίθηση ότι μπορεί ο καθένας ατομικά να την επιτύχει και να ζει τελικά τη ζωή που πράγματι ονειρεύεται. Αναρωτώμενοι τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «ευεξία» που όλοι μιλούν γι’ αυτήν, την απάντηση δίνει στην κυριολεξία η ίδια της η ετυμολογία.

Προέρχεται από το πρόθεμα “ευ” που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει “καλό” και τη λέξη “έξη”. Ευεξία = ευ + έξη + ια, δηλαδή κατά λέξη σημαίνει η καλή συνήθεια, η οποία πηγάζει από μέσα μας. 

Αυτό που οφείλουμε να αντιληφθούμε είναι πως αφορά μια γενική αίσθηση, μια εσωτερική ακτινοβολία υγείας, δύναμης και ομορφιάς, η οποία δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τη σωματική υγεία που πολλοί πιστεύουν, αλλά και με την ψυχική, κοινωνική, περιβαλλοντική, κτλ. Επομένως, ένας υγιής άνθρωπος δεν σημαίνει πως έχει βρει το δικό του ευ ζην, ούτε πως σε αντίστοιχη περίπτωση που ένας συνάνθρωπος μας αντιμετωπίζει θέματα υγείας πως αυτό συνδέεται άρρηκτα και με μια μη ποιοτική καθημερινότητα. Η ευεξία είναι μια καθαρά προσωπική δουλειά με τον εαυτό μας σε οποιαδήποτε περίοδο κι αν βρισκόμαστε, η οποία βελτιώνει τον τρόπο ζωή μας σε όλες τις διαστάσεις, δηλαδή σώμα-ψυχή-πνεύμα. Τον ορισμό πολύ σωστά αποδίδει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που διατυπώθηκε στο καταστατικό του το 1946 και την ορίζει ως «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».

Το λάθος, λοιπόν, που ενδεχομένως μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πραγματοποιούν είναι πως επικεντρώνονται στο wellness που αφορά τη γυμναστική και τη διατροφή, που σίγουρα επιδρά θετικά στη γενικότερη ρουτίνα μας, αλλά για να φτάσουμε στην απόλυτη ευεξία είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ όλων των κατηγοριών της. Ειδικότερα, τα είδη της ευεξίας ανέρχονται στα 7 και αυτές είναι: η φυσική, η διανοητική, η περιβαλλοντική, η επαγγελματική, η κοινωνική, η συναισθηματική και η πνευματική υγεία και η καθεμία διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο για μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής.

Όπως αναφέρεται, «είμαστε οι επιλογές μας», εννοώντας πως η στάση μας και οι ενέργειες που επιλέγουμε να εκτελέσουμε είναι κι αυτές που καθορίζουν την μετέπειτα συνέχεια. Μια βαθύτερη αναζήτηση, ωστόσο, στην εννοιολογική σημασία της λέξης μας προσφέρει αυτό ακριβώς που αποζητάμε, προκειμένου να μάθουμε να δρούμε με γνώμονα την συνολική μας υγεία, χωρίς να απορρίπτουμε κανέναν τομέα.

1. Διανοητική ευεξία

Focus on your brain

Η διαρκής απασχόληση με τον εγκέφαλό μας μόνο θετικές αλλαγές μπορεί να μας προκαλέσει. Διατηρώντας το μυαλό σας «καθαρό και ανοιχτό», δίνετε χώρο και χρόνο στις σκέψεις σας και εστιάζετε εκεί που πραγματικά επιθυμείτε, καταλήγοντας να ζείτε μια γεμάτη ζωή. Βρείτε δημιουργικές δραστηριότητες, όπως είναι ο πηλός, που απαιτούν δεξιοτεχνία και εκγυμνάζουν το νου ή και διάφορα σεμινάρια του τομέα που σας αφορά, διευρύνοντας τους ορίζοντές σας.

shutterstock-1523325020.jpg

2. Κοινωνική ευεξία

Build your close zone

Η επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω μας είναι βασικός παράγοντας και δεν θα πρέπει να τον αμελούμε. Δημιουργώντας στενές σχέσεις με τον κύκλο μας, δηλαδή με την οικογένειά μας, με τους φίλους μας, με τους δεσμούς μας, αυτομάτως καλλιεργούμε την ζώνη υποστήριξής μας. Η επαφή με τους δικούς μας, ακόμη και στις πιο δύσκολες μέρες, εμφανίζεται ως το φως στο τέλος του τούνελ. Ανοιχτείτε στην καθημερινότητά σας και μη φοβηθείτε να κάνετε νέες γνωριμίες.

3. Πνευματική ευεξία

Nourish your Soul

Η γαλήνη έρχεται συνήθως με τον διαλογισμό ή την ψυχοθεραπεία, όπου και αναζητάτε το νόημα της ζωής και τις βαθύτερες εσωτερικές σας πεποιθήσεις. Δουλέψτε με τις αξίες σας, δώστε τροφή στο μυαλό σας και διαμορφώστε τη δική σας αρμονία στη ζωή σας.

shutterstock-343525364.jpg

4. Επαγγελματική ευεξία

Achieve your goals

Εκμεταλλευτείτε τον χώρο εργασίας σας για να εκμαιεύσετε τις γνώσεις των συναδέλφων σας, να οραματιστείτε, να αποκτήσετε εμπειρίες, να μοιράσετε το ταλέντο σας και τις δεξιότητές σας για καλό σκοπό.

5. Συναισθηματική ευεξία

Count your blessings, Practice gratitude

Η αυτοεκτίμηση και η αισιοδοξία είναι ισχυροί θεραπευτές. Η έκφραση αγάπης και άλλων συναισθημάτων βοηθά στην επίτευξη ισορροπίας απέναντι στις προκλήσεις. Να είστε προσεκτικοί και να ζείτε τη στιγμή! Φέρνει πολλά ευτυχισμένα αύριο.

6. Σωματική ευεξία

Healthy body, healthy mind

Εάν στοχεύετε στην μακροζωία, αλλά και σε μια ποιοτική καθημερινότητα, τότε η ένταξη υγιεινών συνηθειών στην ρουτίνα σας, σας υπόσχονται απίστευτα θετικά οφέλη. Ζήστε με σύμμαχο την γυμναστική, εκπαιδεύοντας την αντοχή σας και πορευτείτε με το κατάλληλο για εσάς διατροφικό πλάνο, μειώνοντας τις περιπτώσεις εκδήλωσης ασθενειών.

shutterstock-1186541626.jpg

7. Περιβαλλοντική ευεξία

Love the mother earth

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως οι ατομικές μας πράξεις μπορούν να αλλάξουν ολόκληρο τον κόσμο; Δώστε αγάπη στη μητέρα φύση, βοηθώντας τον πλανήτη και όλα γύρω σας σταδιακά θα αλλάξουν και θα βλέπετε τα πράγματα με μια πιο θετική οπτική.


Πηγή: glow.gr