Στην 4η σοβαρή του προσπάθεια, ο 27χρονος Jared Ward έχει κερδίσει μία θέση στην Ολυμπιακή ομάδα του Ρίο.

Ως μέλος Ολυμπιακής ομάδας, στατιστικολόγος και γνώστης του αθλήματος, ο Jared Ward έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στην πορεία του για τον Μαραθώνιο. Παρακάτω θα βρεις 5 επιτυχημένες στρατηγικές που έχει αποκομίσει τόσο από τις προσωπικές του εμπειρίες όσο και από επιστημονική ανάλυση.

Προπονήσου σε κύκλους.

Η προπόνηση για Μαραθώνιο είναι σκληρή δουλειά, ειδικά όταν πρόκειται για τα σημαντικά long run. Επειδή τα long run του Ward εκτείνονται μέχρι και 38 χιλιόμετρα, πρέπει να χτίσει την τακτική για τις ημέρες αποκατάστασης στο πρόγραμμά του. Αυτό το καταφέρνει με το να ξεκουράζεται τις Κυριακές και με το χτίσιμο χιλιομέτρων που κορυφώνονται κάθε 3-4 μήνες και ακολουθούνται από μερικές εύκολες εβδομάδες. “Αυτοί οι κύκλοι με βοηθάνε να τρέχω με συνέπεια στους σημαντικούς αγώνες μου”, μας λέει ο ίδιος.

Δώσε προσοχή σε δευτερεύοντες πόνους.

Ο Ward έχει αποφύγει σοβαρά προβλήματα τραυματισμών με το να υποχωρεί από την προπόνηση όταν αντιλαμβάνεται έναν ασυνήθιστο πόνο. “Μια μέρα ή δύο ξεκούρασης δεν είναι και το τέλος του κόσμου”, λέει. “Έτσι μπορείς να αποτρέψεις ένα τραυματισμό που θα μπορούσε να σε αφήσει έξω όλη τη σεζόν”. Έξτρα συμβουλή: Παντρέψου ένα ή μία φυσιοθεραπευτή όπως έχει κάνει ο Ward!

Οι υδατάνθρακες στην ώρα τους.

Ο Ward δεν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο και στοχεύει στην καλά ισορροπημένη επιλογή υγιεινών τροφίμων, αλλά είναι προσεκτικός να παίρνει αφθονία υδατανθράκων όταν τους χρειάζεται περισσότερο. Λέει ότι είναι ‘πολύ δομημένη’ η πρόσληψη τους και προσέχει να τους καταναλώνει πολύ σύντομα έπειτα από μία δύσκολη προπόνηση που ακολουθείται από ένα πλήρες γεύμα 90 με 120 λεπτά αργότερα. Πριν το Μαραθώνιο ελαττώνει το λίπος και τις πρωτεΐνες στη διατροφή του για αρκετές ημέρες, έτσι ώστε οι υδατάνθρακες να αποτελούν ένα υψηλότερο ποσοστό στη διατροφή του.

Μάθε να πίνεις περισσότερα υγρά.

Παρά τις στομαχικές διαταραχές που έχει ο Ward ενώ τρέχει μεγάλες αποστάσεις, πειραματίστηκε, μέχρι που βρήκε ένα αθλητικό ποτό που λειτουργεί γι’ αυτόν. Στην συνέχεια προπονήθηκε στο να πίνει όσο περισσότερο μπορεί από αυτό στα long run. “Η ενυδάτωση μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλος παράγοντας τις δροσερές μέρες” λέει, “αλλά τις ζεστές μέρες μπορεί να κάνει τη διαφορά”. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δρομείς μπορούν να αυξήσουν την ανοχή τους για μεγαλύτερα φορτία υγρών μέσω της σταδιακής προσαρμογής, κάτι που ακολούθησε ο Ward. Στους δύο τελευταίους του Μαραθωνίους άχνιζε από τη ζέστη στο Los Angeles, και τα πήγε περίφημα και στους δύο. Έτρεξε σε 2:12:56 το 2015!

Τρέξε με ρυθμό.

Ο Ward πιστεύει πολύ σε αυτό, εν μέρει επειδή στο μεταπτυχιακό του ειδικεύτηκε πάνω στο θέμα του ρυθμού στον Μαραθώνιο. Ο Ward είναι άσσος σε αυτό το θέμα τρέχοντας το Μαραθώνιο στα trials για την Ολυμπιακή ομάδα σε 1:06:31 και 1:06:29! Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ξεκινάς πιο αργά από τον ρυθμό-στόχο. Όχι ο Ward! ‘Το βρίσκω πιο δύσκολο να ξεκινήσω πιο αργά από τον ρυθμό-στόχο μου” λέει. “Προτιμώ να πιάσω κατευθείαν το ρυθμό και να κολλήσω εκεί”.


Πηγή: