Οι μέρες των γιορτών μαζί με τα φαγητά και τα γλυκά που τις συνόδευαν αποτελούν παρελθόν.

Κάπου πήρε το αυτί μου πως συνοδεύτηκαν με μια αύξηση του αριθμού της ζυγαριάς, για άλλους μεγαλύτερη και για άλλους μικρότερη. Έχει φανεί, πως αν δεν προνοήσουμε, τα κιλά που παίρνουμε στις γιορτές δε μας αποχωρίζονται μέχρι το καλοκαίρι. Μην πανικοβάλλεσαι όμως!

1ον γιατί προλαβαίνεις να αντιστρέψεις την κατάσταση και

2ον γιατί μία μικρή (τονίζω μικρή) αύξηση του βάρους σου είναι αναμενόμενη τέτοια περίοδο του χρόνου.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις την κατάσταση.

  1. Απομάκρυνε από το σπίτι σου τα απομεινάρια των εορτών. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, γλυκά, αλμυρά μοίρασε τα σε φίλους και γνωστούς. Μην τα λυπάσαι! Το κακό σου θέλουν!
  2. Μην αναβάλλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα. Μπορεί να έφαγες ότι έφαγες να ήπιες ότι ήπιες, αλλά φτάνει! Ξεκίνησε από τώρα κιόλας να σχεδιάζεις την υγιεινή διατροφή σου.
  3. Αντικατέστησε τα γλυκά των γιορτών με φρούτα.
  4. Άφησε τα κρέατα και πιάσε τα όσπρια και τα λαχανικά. Καθώς οι ημέρες των γιορτών ήταν πλούσιες σε κρέας και τα προϊόντα αυτού, ξέχασε το για λίγο και εμπλούτισε τη διατροφή σου με τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες των λαχανικών και των οσπρίων.
  5. Ψάρι. Για τον ίδιο λόγο συμπεριέλαβε 2 φορές την εβδομάδα το ψάρι. Πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και άπαχη πρωτεΐνη σε χορταίνει με ελάχιστες θερμίδες.
  6. Ξέχασε για λίγο τα τηγανιτά, τα γλυκά και τις σος πλούσιες σε λιπαρά. Τα απόλαυσες σε μεγάλες ποσότητες και πίστεψε με δε θα σου λείψουν.
  7. Το τσιμπολόγημα είναι εχθρός του βάρους σου γι αυτό, προγραμμάτισε τα γεύματα σου και περιορίσου σε αυτά. Κάνε 4-5 γεύματα μέσα στην ημέρα και όποτε σε θυμάται η συνήθεια του τσιμπολογήματος απομακρύνσου από το μέρος της κουζίνας. Όπως έχουμε πει το τσιμπολόγημα μπορεί να υπερβαίνει το μέγεθος και τις θερμίδες του κυρίως γεύματός χωρίς όμως να το αντιλαμβάνεσαι.
  8. Γυμναστική; Τι είναι αυτό; Ναι το ξέρουμε πως για να χωνέψεις όλα τα φαγητά ο καναπές έγινε ο καλύτερός σου φίλος αλλά μέχρι σήμερα! Ξεκίνησε το περπάτημα, το αγαπημένο σας σπορ.

Και φυσικά μην ξεχνάς πως ένας διαιτολόγος μπορεί πάντα να βοηθήσει αποτελεσματικά την προσπάθεια απώλειας βάρους.


Πηγή: nutrinews.gr

Γράφει για το ΝuntriNews.gr η Σαμαρά Ζωή , Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc