Εδώ θα δεις Runster πώς θα βελτιώσεις το ρυθμό τρεξίματος σου χωρίς να αυξήσεις τα χιλιόμετρα που διανύεις.

Έχουμε καλά νέα για κάθε δρομέα που τρώει ατελείωτες ώρες στη προπόνηση ταχύτητας, χωρίς όμως να βλέπει βελτίωση. Πρόσθεσε μία προπόνηση ποδηλάτου στο πρόγραμμά σου και θα δεις την αλλαγή που θες στον ρυθμό σου.

Από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Strength and Conditioning Research, οι Βρετανοί ερευνητές έβαλαν ένα μικρό γκρουπ αθλητών μεγάλων αποστάσεων να τρέξουν 3χλμ στο διάδρομο και μετά τους έκαναν διαλειμματικές προπονήσεις για τις επόμενες 6 εβδομάδες.

Όλες οι ομάδες εκτελούσαν 6 σετ των 10 δευτερολέπτων σπριντ (όλα μέσα – προσπάθεια) στο στατικό ποδήλατο με 30, 80 ή 120 δευτερόλεπτα διάλειμμα. Με το ζέσταμα, την αποθεραπεία και το κυρίως μέρος η προπόνηση διαρκούσε μόλις 15 λεπτά.

Οι δρομείς που μεταξύ των σπριντ έκαναν διάλειμμα 30 δευτερόλεπτα είδαν βελτίωση στα 3 χιλιόμετρα κατά 3%. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο πολύ αλλά μεταφράζεται σε 25 δευτερόλεπτα πιο γρήγορο τερματισμό, που είναι τεράστια διαφορά.

«Το ποδήλατο βελτιώνει την απόδοση στο τρέξιμο καθώς προπονεί τα ίδια συστήματα» λέει ο John Babraj, PhD, Λέκτορας στο Division of Sport and Exercise Science στο Abertay University. Επίσης, η προπόνηση στο ποδήλατο μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη τραυματισμών.

Αλλά για να γίνεις πιο γρήγορος το κλειδί είναι μικρές προπονήσεις σε ποδήλατο, σε υψηλή ένταση και μικρά διαλείμματα. «Παρέχουν μεγαλύτερη βελτίωση στη λειτουργία των μιτοχονδρίων, η οποία αυξάνει την ικανότητα των μυών σας για την παραγωγή ενέργειας», λέει ο Babraj. Μην χάνεις χρόνο, πάρε το ποδήλατο σου ή πήγαινε στο στατικό ποδήλατο του γυμναστηρίου και αφιέρωσε 15 λεπτά για να γίνεις γρηγορότερος!


Πηγή: self.com