Οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας είναι ραγδαίες στο θέμα του κοροναϊου Covid-19 με τις αρμόδιες αρχές να έχουν κλείσει όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και γενικά όλους τα μέρη συνάθροισης κοινού, καλώντας τον κόσμο να μείνει σπίτι του σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού.

Προς το παρόν βέβαια δεν φαίνεται να υπάρχει καθολική αποδοχή αυτής της οδηγίες, καθώς παρότι έχουν κλείσει σχεδόν όλοι οι χώροι συνάθροισης, πολλοί συμπολίτες μας βρίσκονται μαζικά έξω, σε πλατείες, πεζόδρομους, παραλίες … κάτι που από την άλλη ξεσηκώνει αντιδράσεις για την ανευθυνότητα αυτών που παραμένουν έξω θέτοντας σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους.

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία πλέον που πλήττει τον Κόσμο και τα δεδομένα να αλλάζουν άρδην προς το χειρότερο, πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί μας απασχολούν. Χτες πήραμε αρκετές απαντήσεις με το άρθρο Δρομείς και CoVID-19. Τι πρέπει να γνωρίζουμε; αλλά πιστεύω πως πλέον είναι καιρός να τεθεί στο τραπέζι και ένα ερώτημα που μάλλον αποφεύγουμε να κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς: Μένουμε σπίτι ή βγαίνουμε έξω και τρέχουμε;

…. (ενός λεπτού σιγή) …

Προφανώς δυσκολεύομαι να δώσω μια σαφή απάντηση, γιατί δυσκολεύομαι να πάρω μια προσωπική απόφαση. Ντρέπομαι λίγο, αλλά δεν είμαι τέλειος και δε θα σας το παίξω υπεράνω. Εμείς που καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας … αντιλαμβανόμαστε πως το θέμα μας είναι λίγο ….περίπλοκο.

Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσω πως ότι μέτρα έχει ανακοινώσει η Πολιτεία ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ χωρίς εξαιρέσεις και ναι, βεβαίως η παράκληση να μείνουμε σπίτι ισχύει και για μας. Να μείνουμε σπίτι όσο παραπάνω μπορούμε. Ξέρω πως δεν είναι καθόλου εύκολο για όλους εμάς που έχουμε μάθει να αποζητούμε μια δρομική έξοδο, έστω και για λίγη ώρα.

Αν αισθάνεστε τόσο δυνατοί και υγιείς και ανακουφιστήκατε λίγο όταν μάθατε πως δεν κινδυνεύεται ιδιαίτερα από τον ιό και ακόμα και αν κολλήσετε θα την περάσετε εύκολα, θα πρέπει να το σκεφτείτε λίγο διαφορετικά, κάπως έτσι δηλαδή, όπως διάβασα χτες τα λεγόμενα ενός γιατρού:

«Δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω στους άλλους»

Μην σας φαίνεται περίεργο, αλλά πολλοί συμπολίτες μας έτσι θα μας βλέπουν. Το έγραφα και τις προάλλες. Αυτή είναι η πραγματική μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων . Δεν μπορούν να μας καταλάβουν όσοι δεν τρέχουν και θα μας κοιτάν καχύποπτα. Μην ντρέπεστε για κάτι που το θεωρείται απόλυτη ανάγκη για σας, αλλά να είστε σεμνοί και ταπεινοί. Αυτές τις μέρες ειδικά δεν τρέχουμε για να αποδείξουμε τίποτε και φυσικά ούτε να επιδείξουμε τις δρομικές μας ικανότητες. Δεν τρέχαμε και δεν τρέχουμε για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο. Τρέχαμε, τρέχουμε και θα τρέχουμε για να σμίξουμε με τον κόσμο και αν πλέον δεν μπορούμε να τρέχουμε πολλοί μαζί, τουλάχιστον ας φροντίσουμε το κοινωνικό μας αποτύπωμα να μην είναι διχαστικό.

Είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης περιπέτειας, ενός ιδιότυπου Μαραθώνιου και ξέρετε πολύ καλά πόσο υπομονή και σύνεση χρειάζεται. Θα δοκιμαστούμε σαν δρομική κοινότητα και συνολικά σαν κοινωνία. Σε αυτή την περίοδο που τα νεύρα όλων θα είναι τεντωμένα και θα δοκιμάζονται παράλληλα οι ατομικές μας αντοχές σε όλους τους τομείς (σωματικά, ψυχολογικά, επαγγελματικά κτλ….) είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να αποφύγουμε τις αντιπαραθέσεις, με επίκεντρο το αν πρέπει να τρέχουμε ή όχι.

Καταρχάς ας σεβαστούμε όλοι ο ένας τον άλλο. Ειδικά σε θέματα δημόσιας υγείας δεν μπορούμε να είμαστε εγωιστές ούτε να επιμένουμε βασιζόμενοι σε δόγματα και ιδεοληψίες. Ο καθένας με την ατομική του αίσθηση ευθύνης θα πρέπει να φροντίσει να πράξει το καλύτερο για το κοινωνικό σύνολο και κατ’ επέκταση για τον εαυτό του. Στην προκειμένη κρίση να θυμάστε ότι δεν μπορεί ο καθένας να σώσει μόνο τον εαυτό του. Θα σωθεί μόνο μέσα από τη σωτηρία του συνόλου. Άρα θα πρέπει από τη μια να σκεφτόμαστε τις πράξεις μας σε συλλογικό επίπεδο και αντίστοιχα θα πρέπει να αποφεύγουμε τις συλλογικές αντιπαραθέσεις που διασπούν αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτή τη μάχη δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Υπάρχουν μόνο κύκλοι που κρατιούνται ενωμένοι από εμάς.

Σε τι συμπεράσματα και απαντήσεις καταλήγουμε λοιπόν σε σχέση με το αρχικό ερώτημα;

Βασικά μείνε όσο περισσότερο μπορείς στο σπίτι σου, αλλά αν πρέπει να βγεις έξω να τρέξεις, έστω και λίγο, για να μην αποτρελαθείς, βγες. ‘Όμως αν βγεις κάνε το διακριτικά, σεμνά, ταπεινά και προπάντων μόνος σου. Διάλεξε μια διαδρομή χωρίς κόσμο, στο βουνό ή σε απόμακρο υπαίθριο χώρο. Προτίμησε πολύ πρωινές ή βραδινές ώρες που δεν κινείται σχεδόν κάνεις. Ξέρω πως προτιμάς να τρέχεις με παρέα, αλλά αυτές τις μέρες προτίμησε τη μοναξιά σου και προφύλαξε τους φίλους και την οικογένεια σου. Δες το σαν μια ευκαιρία να κάνεις διαλογισμό τρέχοντας. Είμαι σίγουρος πως όλοι έχουμε πολλά να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε. Εναλλακτικά, θα είναι μια πολύ καλή λύση ο διάδρομος στο σπίτι για όσους έχουν ή μπορούν να προμηθευτούν το επόμενο διάστημα.

Μήπως όμως είναι και μια καλή ευκαιρία να ξεκουραστούμε;

Ναι είναι! Είπαμε να είστε έτοιμοι για την περίοδο που θα ξεκινήσουν πάλι οι αγώνες, αλλά να είστε σίγουροι πως ο αγωνιστικός προγραμματισμός θα αργήσει να επανεκκινήσει και θα σας εξηγήσω σε επόμενο άρθρο γιατί. Προς το παρόν, αν θέλετε την προσωπική μου συμβουλή, ρίξτε προπονητικούς ρυθμούς, ξεκουραστείτε, κρατείστε το σώμα σας φρέσκο και το μυαλό σας καθαρό για να αντιμετωπίσετε την υγειονομική και κοινωνική πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας. Δεν είναι κακό να κάνετε κάποιες μέρες ρεπό και να γυμνάζεστε συντηρητικά τις υπόλοιπες. Ίσα ίσα που αυτό μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη τακτική για κάποιον που θέλει να παραμείνει υγιής και να αγωνιστεί ξανά καλά όποτε λήξει η καραντίνα…

Έρχονται πιο δύσκολες μέρες…. Αν συνεχίσει το φαινόμενο με τις ανεξέλεγκτες εξόδους και βόλτες πολιτών τις επόμενες μέρες, το χειρότερο σενάριο των επόμενων ημερών είναι ότι θα μας απαγορεύσουν και την έξοδο από τα σπίτια μας. Πριν λίγο καιρό μας φαινόταν αστείο ο Κινέζος που έτρεξε μαραθώνιο γύρω γύρω στο σαλόνι του σπιτιού του. Δεν θέλουμε να καταλήξουμε κι εμείς έτσι, σωστά; Γι’αυτό, σεβόμαστε, προσέχουμε, για να έχουμε….

Πηγή: www.RunningNews.gr

Γρηγόρης Σκουλαρίκης

Ακολουθείστε με

web: www.duathlon.gr

facebook: grigoris.skoularikis

twitter: SpeedyPowerman

instagram: speedypowerman