Υπάρχουν πολλά περισσότερα από σετ και επαναλήψεις.

Όταν κάνεις προγράμματα ενδυνάμωσης μαθαίνεις πολλά περισσότερα από τη θέση των οργάνων στο γυμναστήριο.

Αυτές οι γυναίκες εξομολογούνται από πρώτο χέρι τη θετική επίδραση που είχε σε αυτές η προπόνηση, εντός και εκτός γυμναστηρίου. Όποιος και αν είναι ο στόχος σου, σίγουρα θα πάρεις αρκετή έμπνευση για τη συνέχεια.

1.Είναι φυσιολογικό στις αρχές να μην είσαι καλός σε κάτι.

Molly Galbraith, 34, 

«Πριν ξεκινήσω, φοβόμουν πολύ το άγνωστο και να δοκιμάσω κάτι καινούριο, γιατί νόμιζα ότι δε ήμουν καλή και θα αποτύγχανα. Τώρα καταλαβαίνω ότι είναι φυσιολογικό να μην είσαι σε κάτι καλός. Για παράδειγμα, όταν ξεκίνησα τα deadlifts, δεν μπορούσα να περπατήσω μετά. Αυτό δεν σήμαινε ότι ήμουν αποτυχημένη. Σήμαινε ότι απλά δεν είχα τη δυνατότητα να το κάνω. Έτσι έμαθα να ενεργοποιώ τους μηρούς και να ‘ριζώνω’ τα πόδια μου στο έδαφος. Στη συνέχεια έμαθα πώς να δημιουργώ ένταση μέσα από το σώμα μου και να οραματίζομαι να οδηγώ τα πόδια μου μέσα από το πάτωμα για να διαλέξω ένα kettlebell ή barbell από το έδαφος. Και με την πάροδο του χρόνου, μέσα από την εξάσκηση έμαθα τι λειτούργησε και τι όχι. Τώρα είμαι λιγότερο φοβισμένη να δοκιμάσω νέα πράγματα και πιο συμπονετική με τον εαυτό μου, όταν δεν έχω τις ικανότητες να πετύχω σε κάτι, και συνειδητοποιώ ότι όλα είναι μια διαδικασία.»

2. Η επιτυχία είναι διαφορετική για τον καθένα.

Jessica Goins, 29,

Μάθημα ζωής το γεγονός πως έμαθα ότι, εκτός από δυνατή, πρέπει να μην υποτιμώ τον εαυτό μου, να έχω υπομονή και πάντα να επιμένω. Η προπόνηση ενδυνάμωσης με βοήθησε να αποκτήσω αυτοπεποίθηση. Στην αρχή, έκανα βάρη στο σπίτι ή σε καμιά γωνιά του γυμναστηρίου. Φοβόμουν μήπως με σχολιάζουν. Τώρα, πηγαίνω κανονικά όπως και οι υπόλοιποι, δίνοντας τον καλύτερο μου εαυτό! Είμαι υπερήφανη για τη δύναμή μου, για τον εαυτό μου, για το σώμα μου και για το ταξίδι μου, έστω και αν κανένα από αυτά δεν μοιάζει με των υπολοίπων. »

3.Αν σηκώνεις κάτι πραγματικά, πολύ βαρύ μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι #badass, μέσα και έξω από το γυμναστήριο.

Samantha Ciaccio, 29

«Η προπόνηση ενδυνάμωσης μου έχει μάθει έναν διαφορετικό τρόπο να αγαπώ και να αισθάνομαι αυτοπεποίθηση, μέσα από την επιμονή. Τα βάρη με κάνουν να νιώθω απίστευτα δυνατή και έτοιμη να κατακτήσω τον κόσμο, λατρεύω αυτή την αίσθηση. Όμως, εκτός από το γυμναστήριο, όλα αυτά φαίνονται και εκτός χτίζοντας μέρα με τη μέρα την αυτοπεποίθησή μου. Μπορεί να μην έχω six-pack, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Ξέρω ότι είμαι #badass γιατί δεν εγκαταλείπω ποτέ, μέσα και έξω από το γυμναστήριο και κανένας δεν μπορεί να μου το στερήσει αυτό.»

4. Η άσκηση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βελτιώσω και την πνευματική μου υγεία.

Taylor Manno, 26

«Η ενδυνάμωση με έμαθε ότι η άσκηση δεν βοηθάει μόνο τη σωματική μου υγεία, αλλά και την πνευματική μου. Πάντα ασχολούμουν με τη γυμναστική, αλλά στα 20 μου άρχισα να έχω τις πρώτες σοβαρές εκδηλώσεις άγχους και κατάθλιψης. Στην αρχή, ένιωθα χαμένη, δεν είχα καμία απολύτως ιδέα πώς να το διαχειριστώ και παράλληλα είχα χάσει την αυτοπεποίθηση μου σε όλα τα επίπεδα. Ξαφνικά, στράφηκα στους αλτήρες, στα βαθιά καθίσματα και στα πολύχρωμα kettlebells και ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανα για τον εαυτό μου. Γνωρίζω, φυσικά, ότι η άσκηση από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει τα ψυχικά προβλήματα, αλλά έγινε ένα σημαντικό κομμάτι αυτό-φροντίδας και ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τη διάθεσή μου. Σήμερα, η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι το πιο συνεπές κομμάτι στη ζωή μου και το χρησιμοποιώ για να ανακουφιστώ από το καθημερινό στρες και για να δείχνω στον εαυτό μου πόσο δυνατή είμαι σωματικά και ψυχικά!»

5. Μαθαίνεις να εστιάζεις και να επιμένεις, έτσι θα έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στο να πετύχεις τους στόχους σου.

Jess Jimenez, 33

«Τα fitness αποτελέσματα δεν γίνονται σε ένα βράδυ, αλλά όταν τα δεις να έρχονται καταλαβαίνεις την αξία και την ανταμοιβή της πειθαρχίας, με την πειθαρχία να προέρχεται από την προπόνηση ενδυνάμωσης η οποία με έχει βοηθήσει και στην καριέρα μου στις πωλήσεις ακινήτων. Όπως η προπόνηση δεν ήταν εύκολο πράγμα, έτσι μικρά βήματα χρειάζονται για να δημιουργήσεις και τη δική σου επιχείρηση. Επίσης, μου προσέφερε πνευματική διαύγεια, ανακούφιση από το στρες, αυτοπεποίθηση και την πεποίθηση ότι μπορώ να πετύχω τα πάντα στη ζωή μου. Έμαθα να μην υποτιμώ τις ανταμοιβές που κερδίζω από την πίεση στον εαυτό μου για να πάω ένα βήμα παρακάτω.»

6. Υποστήριξε το σώμα σου και θα σε υποστηρίξει και αυτό.

Jasmine Carson, 31

«Το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα από την προπόνηση ενδυνάμωσης είναι να υποστηρίζω το σώμα μου και να του δίνω ότι χρειάζεται. Τα βάρη δεν τα κάνω μόνο για αισθητικούς λόγους – ενδυναμώνω το μυϊκό μου σύστημα για να έχω ενέργεια μέσα στη μέρα. Όταν δεν προπονούμαι, καταλαβαίνω τη διαφορά. Έτσι, όταν είμαι συνεπής στην προπόνηση, νιώθω δυνατή και υποστηρίζομαι από το μυϊκό μου σύστημα. Η υποστήριξη των αναγκών του σώματος μου έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο που αυτό με παρακινεί και εκτός γυμναστηρίου να βάζω την άσκηση στην καθημερινότητα μου, βρίσκοντας χώρο να την εντάξω όπου μπορώ.»

7. Η βελτίωση της σωματικής σου δύναμης θα χτίσει την αυτοπεποίθησή σου.

Amanda Wright, 27

«Τα βάρη συμβάλλουν απόλυτα στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μου. Όσο η αυτοπεποίθησή μου αυξανόταν, τόσο και εγώ ήθελα να διεκδικήσω περισσότερα πράγματα στην καριέρα μου. Επίσης, με βοήθησε να αποκτήσω πειθαρχία και υπομονή. Η επιμονή είναι το κλειδί – χρειάζεται σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στο γυμναστήριο.»

8. Μερικές φορές πρέπει να πάρεις αποφάσεις που θα σε βγάλουν από το comfort zone σου.

Alexandria Wynter Russell, 30

«Τόσες πολλές φορές στη ζωή ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις – και αναρωτιέσαι αν είσαι ικανός ή αν χρειάζεται να ζητήσεις βοήθεια. Στις προπονήσεις, όλα αυτά αντανακλώνται σε σένα. Κάποιες φορές που ντρέπεσαι να ζητήσεις βοήθεια, είναι η στιγμή που πρέπει μόνος σου να τα καταφέρεις, αυτό ισχύει και εκτός workout. Φαντάσου ότι με την προπόνηση πιέζεις τον εαυτό σου να ξεπεράσει τα όρια του, τον προκαλείς με συνέπεια να αυξάνεις την αυτοπεποίθησή σου.»

9. Τα βάρη θα σε βοηθήσουν να δεις τον εαυτό σου με άλλα μάτια.

Elena Hernandez-Sixtos, 25

«Σωματικά και πνευματικά, γίνεσαι όλο και πιο δυνατός με την προπόνηση ενδυνάμωσης. Τα βάρη σου επιτρέπουν να νιώθεις δυνατή… και ανεξάρτητα από την εμφάνιση σου. Την περίοδο που ένιωθα χαμένη – δεν αγαπούσα τον εαυτό μου και χρειαζόμουν να αποδράσω. Το γυμναστήριο μετατράπηκε στο δεύτερο σπίτι μου και το fitness προσδιόρισε την ταυτότητα μου. Με βοήθησε να ανοιχτώ, να εστιάσω στη βελτίωση της φυσικής μου κατάστασης, με την ταυτόχρονη αύξηση της αυτοπεποίθησής μου και της αγάπης για τον εαυτό μου. Μέσα από το fitness αποδέχτηκα το σώμα μου και αυτό ήταν το πιο μεγάλο επίτευγμα.»

10. Είσαι ικανός να διαχειριστείς  τις προκλήσεις που ανακύπτουν.

Adriana Morrison, 45

«Η προπόνηση ενδυνάμωσης με βοηθάει να εστιάσω στις σωματικές μου δυνατότητες και είμαι πραγματικά πόσο δυνατή είμαι. Πριν το fitness, αμφέβαλλα για πόσο δυνατή είμαι, σωματικά και πνευματικά. Όταν κάνω βάρη, νιώθω δυνατή. Ξυπνάει τις αισθήσεις μου και με κάνει να θέλω να πάω παρακάτω. Θυμίζω στον εαυτό μου ότι μπορώ να κάνω τα πάντα. Μπορώ να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες και να είμαι ΟΚ. Μου θυμίζει ότι όπως και στη ζωή, δεν αποτυγχάνω μέχρι να σταματήσω να προσπαθώ. Η ζωή δε σου εγγυάται κανείς, το κόλπο είναι να είσαι σταθερός στους στόχους σου και να συνεχίζεις να ονειρεύεσαι.»

11. Η ανάληψη ρίσκων μπορεί να σε ανταμείψει.

Paula Celik, 26

«Το μεγαλύτερο πράγμα που έμαθα είναι να είμαι γενναία – να παίρνω ρίσκα και να προσπαθώ κάτι που θα αποβεί είτε μεγάλη επιτυχία είτε μεγάλη αποτυχία, τονίζοντας ακόμα περισσότερο τις ιδιαιτερότητες μου. Έμαθα, όμως, τη φράση «Μπορώ!»  και έγινε το μάντρα μου με τα βάρη και το CrossFit. Το άλλο μεγάλο μάθημα για μένα είναι ότι έμαθα ότι είναι ΟΚ να είσαι ανταγωνιστική. Το να θες κάτι και να το κυνηγάς είναι ένα εξαιρετικά ευάλωτο πράγμα για μένα, καθώς και πολύ τρομακτικό να λέω δυνατά «Προσπαθώ». Όμως είναι πραγματικά ΟΚ να θες κάτι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στο παρελθόν και να δουλεύεις σκληρά για αυτό.»

12. Όταν έχεις μπροστά σου μια πρόκληση ή δουλεύεις για ένα στόχο, ξεκίνα με μικρά βήματα και δούλεψε προς τα πάνω.

Sheena Bell, 35

«Όπως και στη ζωή, απαιτείται υπομονή εξάσκηση, επιμονή, σκληρή δουλειά, θετική σκέψη και αφοσίωση. Ξεκίνησα, λοιπόν, με λίγα βάρη και στη συνέχεια τα αύξανα σιγά σιγά – αντικατοπτρίζοντας και την πορεία μου στη ζωή. Τα βάρη μου με βοηθάνε να συνεχίσω, ακόμα και αν αγωνίζομαι για αυτό. Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης επίσης με βάζει σε διαδικασία πρόκλησης, επειδή προσπαθώ να αυξήσω τα κιλά ή τις επαναλήψεις.»

13. Δεν υποτιμάμε την σημασία του τρόπου σκέψης.

Sheena Bell, 35

«Ένα μάθημα ζωής που έμαθα από την προπόνηση ενδυνάμωσης είναι ότι είμαι συχνά εγώ το μεγαλύτερο εμπόδιο, όχι σωματικά – και ο τρόπος σκέψης μου με έχει πάει μακριά! Έχοντας γεννηθεί με ένα χέρι, ποτέ δεν ένιωσα άνετα αρκετά να νικήσω την εικόνα σώματος, μιας και πάντα φοβόμουν ότι οι άνθρωποι με κοιτάνε επειδή είμαι διαφορετικός. Επίσης, πάλεψα γιατί ήμουν ελλειποβαρής  και ήθελα πάντα να είμαι και να νιώθω δυνατή. Αποφάσισα, αργότερα, ότι μπορούσα να τα πάω καλύτερα για τον εαυτό μου και ξεκίνησα γυμναστική στο σπίτι. Κατέληξα να ξεπερνάω το πνευματικό μου εμπόδιο που δεν πίστευα ποτέ ότι θα το ξεπερνούσα.»

Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου