Ο δρόμος για την επιτυχία όταν είσαι αθλητής δεν έγκειται μόνο στην καλή διατροφή και έντονη προπόνηση, αλλά και στην καλή ψυχολογία και αντιμετώπιση απέναντι στη ζωή. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί κορυφαίοι αθλητές μιλάνε για για όρους όπως το positive thinking και mindfulness.

Το mindfulness στα ελληνικά μεταφράζεται ως «ενσυνειδητότητα» και σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων, των αισθήσεων και των συναισθημάτων μας. Πολλές φορές συγχέεται με το διαλογισμό, όμως ο διαλογισμός είναι μία από τις τεχνικές του mindfulness.

O «βασιλιάς» του ΝΒΑ ΛεΜπρόν Τζέιμς ασπάζεται το mindfulness και καταφέρνει να κάνει λίγα λεπτά διαλογισμού ακόμα και πριν από τους αγώνες, αλλά και στη διάρκεια τους. Ο ίδιος έχει μιλήσει πολλές φορές για τα οφέλη του διαλογισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο διαλογισμός με βοηθάει πολύ. Παίρνοντας πολλές, βαθιές αναπνοές, κλείνω τα μάτια μου και επικεντρώνομαι στον εαυτό μου, ακούγοντας τον εσωτερικό μου εαυτό. Αυτό με έχει βοηθήσει πάρα πολύ να μείνω πνευματικά υγιής, εντός προγράμματος»

Ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως «όλον», δίνοντας εξίσου μεγάλη σημασία στη σωματική και την πνευματική του υγεία. Ο ΛεΜπρόν θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ, οπότε αυτή η προσέγγιση φαίνεται να πηγαίνει καλά. Με 4 πρωταθλήματα, 4 βραβεία ΜVP και 2ος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ, η έμφαση που δίνει ο ΛεΜπρόν στο mindfulness λειτουργεί άψογα!

Στα 37 του χρόνια, η καριέρα του έχει αρχίζει να χάνει λίγη από τη δόξα της, όμως συνεχίζει να είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Μπορεί η ομάδα του να τερμάτισε στην 11η θέση της Δυτικής Περιφέρειας και να μην κατάφερε να πάει στα play-off, όμως εκείνος συνεχίζει να είναι ο σταρ των Lakers. Κορυφαία φαβορί για το φετινό πρωτάθλημα το στοίχημα ΝΒΑ της bwin δείχνει τους Warriors, τους Celtics και τους Suns, με τους Heat και τους Bucks ν’ ακολουθούν. Suns και Warriors ήρθαν στην 1η και 3η θέση της Δυτικής Περιφέρειας αντίστοιχα, ενώ στην Ανατολική Περιφέρεια πρώτοι ήρθαν οι Heat με τα «ελάφια» και τους Celtics να παίρνουν τη 2η και την 3η θέση στην κανονική σεζόν.

Με το νου και το σώμα κατακτάς την κορυφή και αυτό είναι φανερά το μότο του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Εκτός από την έμφαση στη φυσική κατάσταση, ο ΛεΜπρόν εξασκεί όλες εκείνες τις τεχνικές, όπως διαλογισμό, αναπνοές και συγκέντρωση που τον βοηθούν να διατηρεί ένα υψηλό πνευματικό επίπεδο.