Απέφυγε τις παρακάτω τροφές μετά την προπόνηση τρεξίματος

Η κατανάλωση “καυσίμου” μετά από ένα τρέξιμο είναι σημαντική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό να φας οτιδήποτε μόλις επιστρέψεις. Ορισμένες τροφές θα σε κάνουν να νιώσεις ικανοποιημένος και αναζωογονημένος, ενώ άλλες μπορεί να σε νιώσει στομαχικές διαταραχές ή ακόμα χειρότερα. Το να καταλάβεις τι λειτουργεί για εσένα μπορεί να χρειαστεί μερικές δοκιμές και λάθη. Σίγουρα όμως θα καταλάβεις πως πρέπει αποφύγεις τις ακόλουθες τροφές.

Τίποτα δεν έχει καλύτερη γεύση από ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα μετά από ένα long run, αλλά δυστυχώς, δεν είναι η καλύτερη επιλογή φαγητού μετά την προπόνησή σου. Ενώ μπορεί να έχει ένα καλό μείγμα υδατανθράκων και πρωτεϊνών (ανάλογα με τις επικαλύψεις που θα επιλέξεις), το πρόβλημα με την πίτσα είναι ότι μπορεί να είναι αρκετά λιπαρή. Όταν τρέχεις, υπάρχει λιγότερη ροή αίματος στο έντερό σου, κάτι που μπορεί να κάνει την πέψη πιο δύσκολη. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να είναι ήδη πιο δύσκολο να αφομοιωθούν, επομένως αμέσως μετά το τρέξιμο, μπορεί να βοηθήσεις το έντερό σου και να αποφύγεις το τυρί.

Spicy Food

Τα πικάντικα φαγητά μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολα στην πέψη, επομένως ίσως θέλεις να παρακάμψεις την καυτή σάλτσα από το γεύμα σου μετά την προπόνηση.

Ανθρακούχα αναψυκτικά

Η Superstar Camille Herron είναι γνωστό ότι αναρρώνει (και μάλιστα αγωνίζεται) με μπύρα και tacos, αλλά μπορεί να είναι η εξαίρεση που αποδεικνύει τον κανόνα. Οι περισσότεροι από εμάς καλό θα ήταν να αποφύγουμε την μπύρα και το αναψυκτικό μετά από μεγάλη προπόνηση. Και πάλι, οι φυσαλίδες μπορεί να είναι “επιθετικές” για το στομάχι σου και θα σε “φουσκώσουν” πολύ γρήγορα, ώστε να μην μπορείς να πιείς τόσο πολύ νερό. Μπορεί επίσης να καταστρέψει την όρεξή σου για το γεύμα μετά την προπόνηση. Καλύτερα να πίνεις νερό (ή ένα αθλητικό ποτό ανάκαμψης πρώτα) και στη συνέχεια να προχωρήσεις στις φυσαλίδες.

Τηγανιτά

Και πάλι — τα βαριά, πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα μπορεί να είναι δύσκολα αφομοιώσιμα, γι’ αυτό φύλαξέ τα για λίγες ώρες αργότερα, όταν το στομάχι σου έχει προλάβει να ηρεμήσει.

Smoothies φρούτων

Ναι, αυτό μπορεί να σε σοκάρει. Πολλοί δρομείς ορκίζονται στο smoothie τους μετά το τρέξιμο, αλλά μπορεί να μην είναι καλή ιδέα για όλους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Η φρουκτόζη είναι η ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα και όταν φτιάχνετε ένα smoothie, καταναλώνεις περισσότερα φρούτα, και επομένως περισσότερη φρουκτόζη, από ό,τι θα έκανες αν το έτρωγες ολόκληρο. Η φρουκτόζη μπορεί να είναι δύσπεπτη για το στομάχι σου, επομένως εάν αισθάνεσαι αέρια ή άβολα με την κατανάλωση smoothie μετά το τρέξιμο, ίσως να χρειάζεται να προτιμήσεις να φας ένα ολόκληρο φρούτα.

Μόνο νεράκι

Ναι, θα πρέπει να αναπληρώσεις τα υγρά σου μετά από μια προπόνηση, αλλά αν αυτό είναι το μόνο που καταναλώνεις μετά από ένα τρέξιμο, χάνεις μια σημαντική ευκαιρία να ξεκινήσετε τη διαδικασία αποκατάστασης. Ο μεταβολικός σου ρυθμός παραμένει αυξημένος για περίπου 30 λεπτά μετά το τρέξιμο, οπότε αν φας κάτι μέσα σε αυτό το διάστημα των 30 λεπτών, μπορείς να βελτιώσεις σημαντικά την ανάρρωσή σου και να μειώσεις τον μυϊκό πόνο.