Οι περισσότεροι που τρέχουν στα συγκεκριμένα events είναι συνήθως άνθρωποι που έχουν ένα υπόβαθρο με την γυμναστική. Δεν μιλάμε για δρομείς μαραθωνίων φυσικά αλλά ούτε και γι΄αυτούς που ήρθαν για να υποστηρίξουν το αθλητικό γεγονός και τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Μιλάμε για νέους ανθρώπους που τους αρέσει η γυμναστική και έχουν αποκτήσει μια καλή φυσική κατάσταση που τους επιτρέπει να παίρνουν μέρος σε events τρεξίματος.

Είτε θέλεις να τρέξεις για τα 5χλμ είτε για τα 10χλμ η προπόνηση είναι απαραίτητη λίγους μήνες πριν. Για τα 5χλμ ίσως να είναι εντάξει ένας μήνας εντατικής προπόνησης για τα 10χλμ όμως τα πράγματα αλλάζουν. Αν θέλεις να βγάλεις εις πέρας όλη την διαδρομή χωρίς να περπατήσεις πρέπει να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα με εβδομαδιαίες προπονήσεις. Τι είδους προπόνηση όμως πρέπει να κάνεις;

Σίγουρα το τρέξιμο, αφού μιλάμε για events τρεξίματος, είναι βασικό, όμως είμαστε σίγουροι ότι και εσύ όπως και εμείς βαριέσαι εύκολα με ένα πρόγραμμα που έχει κάθε μέρα την ίδια προπόνηση. Αν αναρωτιέσαι λοιπόν πως μπορείς να ανανεώσεις το καθημερινό σου πρόγραμμα αλλά να εξασκείς το ίδιο αποτελεσματικά για τον δικό σου αγώνα επίλεξε ανάμεσα στο ποδήλατο και το κολύμπι. Με αυτή την cross training προπόνηση δεν πρόκειται να βαρεθείς ενώ μπορείς πολύ εύκολα να προσαρμοστείς σε αυτή λόγω της εποχής.

Ας ξεκινήσουμε καταρχάς ότι και για τα 3 είδη προπόνησης θα χρειαστεί να “δουλέψεις” την αναπνοή σου! Αν η αναπνοή σου δεν δένει αρμονικά με τις κινήσεις σου πολύ πιθανό να σε κουράσουν και να σε δυσκολέψουν αρκετά και πιο γρήγορα.

Ό,τι αφορά το τρέξιμο

Τι περισσότερο να πούμε για το τρέξιμο… Το ξέρεις, το κατέχεις, το κάνεις σχεδόν κάθε μέρα. Φρόντισε απλά αν είσαι άμαθος να ξεκινήσεις με μια βάση στην προπόνησή σου και να την αυξάνεις εβδομάδα με την εβδομάδα.  Ξεκίνησε με ένα ελεύθερο τρέξιμο για 10 λεπτά και αύξησε λεπτά βδομάδα με την εβδομάδα ενώ μην ξεχνάς να εναλλάσσεις ανάμεσα σε πιο αργό και σε πιο γρήγορο τρέξιμο ανά εβδομάδα. Ένα ρολόι fitness θεωρείται βασικό εργαλείο για να βελτιώνεσαι μέρα με την ημέρα και να καταγράφεις χρήσιμα δεδομένα για την προπόνησή σου.

Ό,τι αφορά το κολύμπι

Για να προπονηθείς χωρίς παρεμβολές θα χρειαστείς μερικά πράγματα, όπως γυαλάκια και σκουφάκι. Δεν θέλεις να μπαίνουν τα μαλλιά σου στη μέση και να σε ενοχλούν με αποτέλεσμα να κόβεται ταχύτητα και έτσι να χαλάει η προπόνησή σου, ενώ θέλεις ανά πάσα στιγμή να βλέπεις προς τα που κατευθύνεσαι για να μην χτυπήσεις κάπου. Οπότε και τα 2 αυτά αξεσουάρ είναι απαραίτητα αν θέλεις να ξεφύγεις λίγο από το κλασικό τρέξιμο τώρα που ανοίξει ο καιρός. Αν κρυώνεις ακόμα και δεν είσαι εγγεγραμμένος σε κάποια πισίνα μπορείς να προμηθευτείς μια στολή κολύμβησης που θα σε κρατήσει πιο ζεστό ώστε να προπονηθείς με μεγαλύτερη ευκολία. Ένα ρολόι κολύμβησης και σε αυτή την περίπτωση θα ήταν μια καλή επιλογή για να μπορείς να ελέγξεις την πρόοδό σου.

Ό,τι αφορά το ποδήλατο

Εντάξει εδώ δεν μιλάμε για απλά αξεσουάρ, εδώ θα χρειαστείς ένα ποδήλατο. Αν το ποδήλατο ωστόσο στη φύση δεν σε συγκινεί τότε και η εναλλακτικά με το στατικό ποδήλατο είναι υπεραρκετή. Το ποδήλατο θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι από τα όργανα γυμναστικής που ενώ σε γυμνάζουν αποτελεσματικά δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις σου. Οπότε δώσε του μια ευκαιρία! Και εδώ θα πρέπει να αυξάνεις τις απαιτήσεις της προπόνησής σου καθημερινά ώστε να φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο.


Πηγή: emuscle.gr