Όταν κάτι ξεπερνά τα όρια της ισορροπίας αρχίζει να γίνεται επιβλαβές, το ίδιο ισχύει και με τη λιπαρότητα στο δέρμα. Χρειάζεσαι τη λιπαρότητα, προκειμένου να διατηρηθεί η επιδερμίδα σου ενυδατωμένη και για να διατηρηθεί ο φραγμός που κρατά τους περιβαλλοντικούς ρύπους μακριά. Όμως, η υπερβολική λιπαρότητα οδηγεί στη δημιουργία γυαλάδων και στην έξαρση της ακμής.

Περιττό είναι να προσπαθήσεις να το παρακάνεις με την απολέπιση μιας και αυτό στο τέλος θα προκαλέσει μεγαλύτερη παραγωγή λιπαρότητας. Παρακάτω θα δεις ορισμένες συνήθειες που θεωρητικά καταπολεμούν την λιπαρότητα, αλλά πρακτικά τη χειροτερεύουν.

1.Πλένεσαι περισσότερες από δυο φορές τη μέρα.

Όταν βλέπεις το πρόσωπό σου να γυαλίζει, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τρέχεις αμέσως να το πλύνεις. Μπορεί αυτή η λύση εκείνη την ώρα να είναι σωτήρια, αλλά αυτό που πραγματικά πετυχαίνεις είναι να προκαλείς το δέρμα σου να εκκρίνει περισσότερη λιπαρότητα.

Προσπάθησε να πλένεις το πρόσωπο σου 2 φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ).

2.Ξεχνάς την ενυδατική σου.

Αν το δέρμα σου είναι λιπαρό, μπορεί να νομίζεις ότι δεν χρειάζεται ενυδάτωση – αλλά ξανασκέψου το. Η παράλειψη της ενυδάτωσης θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κάνει το δέρμα σου πιο λιπαρό από ότι πριν. Η ενυδάτωση θα σε βοηθήσει να μειώσεις τη λιπαρότητα, επειδή βοηθά στην επιβράδυνση της παραγωγής σμήγματος.

3.Χρησιμοποιείς προϊόντα που κλείνουν τους πόρους.

Αν ήδη έχεις ένα αρκετά λιπαρό δέρμα, προσπάθησε να αποφύγεις προϊόντα που θα φράξουν τους αδένες ή τους πόρους σου. Μπορεί τις περισσότερες φορές να χρειάζονται δοκιμές για να καταλάβεις ποια ταιριάζουν στην επιδερμίδα σου και πια όχι, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις την αναζήτησή σου είναι να τσεκάρεις τις ετικέτες.

4.Κάνεις απολέπιση με πολύ σκληρότητα.

Όταν δεν μπορείς να ξεφορτωθείς τη γυαλάδα, μπαίνεις στον πειρασμό να πάρεις όποιο προϊόν σου υπόσχεται ότι μπορεί να την απομακρύνει. Όμως, οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η απολέπιση του δέρματος μπορεί να αντιδραστικά να προκαλέσει μεγαλύτερη παραγωγή λιπαρότητας. Αντιθέτως, μπορείς να δοκιμάσεις μια θεραπεία με σαλικυλικό οξύ, το οποίο είναι λιποφιλικό που σημαίνει ότι μπορεί να διαλύει τη λιπαρότητα.

5.Το παρακάνεις με το σαλικυλικό οξύ.

Όντως, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για εκείνους που έχουν λιπαρή επιδερμίδα, αλλά πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός να μην το παρακάνεις. Το σαλικυλικό βοηθά στην αφαίρεση των νεκρών στρωμάτων από την επιδερμίδα που μπορούν να φράξουν τους πόρους. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείς σαλικυλικό οξύ αρκετά συχνά, μπορείς να προκαλέσεις υπερβολική ξηρότητα στο δέρμα.

6.Θα πρέπει να μειώσεις τη χρήση του toner.

Οι περισσότεροι με λιπαρό δέρμα θεωρούν το toner τον ήρωα της επιδερμίδας τους. Οι ασθενείς με λιπαρή επιδερμίδα θεωρούν ότι ένα δραστικό, με βάση την αλκοόλη toner είναι η απάντηση στην καταπολέμηση της λιπαρότητας. Όμως, αυτό που στο τέλος συμβαίνει είναι να αισθάνεσαι το δέρμα τεταμένο, με ερυθρότητα και φαγούρα και να προσπαθεί να το αντισταθμίσει – παράγοντας τη λιπαρότητα που χάθηκε. Οι περισσότεροι δερματολόγοι λένε ότι το toner δεν είναι απαραίτητο βήμα, αλλά αν δεν μπορείς να το αποχωριστείς, προσπάθησε να βρεις κάποιο χωρίς αλκοόλη.

7.Το παρακάνεις με την καθαριστική βούρτσα.

Αν το πρόσωπό σου, παρά είναι λιπαρό τότε οι κλειστοί πόροι είναι αναπόφευκτοι. Οι ηλεκτρικές βούρτσες καθαρισμού μπορεί να φανούν βοηθητικές, αλλά διατήρησε τη χρήση της 1 φορά ημερησίως. Η κατάχρηση έχει μια παράδοξη επίδραση, αντί να καθαρίζει την επιδερμίδα και να απομακρύνει τη λιπαρότητα, μπορεί να ενεργοποιήσει ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή της.

8.Το makeup σου είναι λιπαρό.

Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, ήδη θα υπέρ παράγεις κάποιυς φυσικούς παράγοντες ενυδάτωσης που διατηρούν ανέπαφο το φραγμό της επιδερμίδας, έτσι δε θες να προσθέσεις και άλλες λιπαρές στρώσεις. Οι δερματολόγοι συνιστούν τα προϊόντα που χρησιμοποιείς να είναι oil- free.

9.Αφήνεις το στρες να σε κατακλύσει.

Σε αυτούς τους καιρούς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα επίπεδα στρες μεγιστοποιούνται. Όταν είσαι στρεσαρισμένη, αυτό γνωρίζεις ότι μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική σου υγεία, αλλά πιθανόν δε συνειδητοποιείς την επίδραση που έχει στην επιδερμίδα σου. Το στρες στο σώμα προκαλεί υπερβολική έκκριση κορτιζόλης που προκαλεί μια σειρά από ορμονικές αντιδράσεις. Μπορεί να μην είναι η τυπική περιποίηση προσώπου, αλλά αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις λίγο χρόνο να αναπνεύσεις ώστε να σπάσεις το φαύλο κύκλο του άγχους.


Πηγή: self.com

Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου