Η κοιλιοκάκη είναι μια κοινώς αποδεκτή και καλά μελετημένη μορφή ευαισθησία στην γλουτένη. Πλέον, τώρα είναι γνωστό ότι μπορεί να υπάρχει αρνητική αντίδραση στην γλουτένη ακόμα και αν δεν πάσχεις από κοιλιοκάκη.

Τι είναι η μη σχετιζόμενη με κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη;

Όπως ακούγεται, πρόκειται για μια μη επιθυμητή αντίδραση στην κατανάλωση γλουτένης που και αυτή με τη σειρά της βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της κοιλιοκάκης. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιος αρκετά αξιόπιστος τρόπος διάγνωσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ένα μέρος του προβλήματος με αυτή την κατάσταση είναι ότι έχει ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων.  Τα κυριότερα είναι: το φούσκωμα, τα αέρια, η διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα, η ναυτία, το αίσθημα καύσου και ο στομαχικός πόνος.

Άλλα συμπτώματα, εκτός από τα γαστρεντερικά είναι:

Πονοκέφαλος, άγχος, κατάθλιψη, πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, απώλεια βάρους, ερυθρότητα του δέρματος.

Πώς διαφοροποιείται από την κοιλιοκάκη;

Μπορεί τα συμπτώματά τους να είναι παρόμοια, αλλά υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές. Σε όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η γλουτένη πυροδοτεί μια αυτοάνοση απάντηση που προκαλεί την απελευθέρωση διαφόρων τύπων αντισωμάτων (αντι-τρανσγλουταμινάση,αντι – ενδομυ, anti-endomysial IgA, and anti-reticulin IgA). Από την άλλη πλευρά, στην μη σχετιζόμενη με κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη δεν λαμβάνει χώρα τέτοιου είδους απάντηση.

Παράλληλα, όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη έχει υποστεί βλάβη το λεπτό τους έντερο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι βιταμίνες και τα μεταλλικά συστατικά. Σε εκείνους με μη σχετιζόμενη με κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη δεν παρατηρείται κάποια βλάβη στη δομή του παχέος εντέρου.

Πώς διαφοροποιείται από την αλλεργία στο σιτάρι;

Η αλλεργία στο σιτάρι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την μειωμένη ανοχή στη γλουτένη και την κοιλιοκάκη. Αν είσαι αλλεργικός στο σιτάρι, τότε σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται τα lgE αντισώματα.

Αυτά οδηγούν στην απελευθέρωση μιας ουσίας που ονομάζεται ισταμίνη και η οποία ευθύνεται για συμπτώματα, όπως είναι η φαγούρα και τα πρησμένα μάτια ακόμα και μέχρι την εκδήλωση αναφυλαξίας.

Πώς θεραπεύεται;

Μιας και δεν υπάρχει ένα τεστ που να σου δίνει μια σαφή απάντηση για το αν πάσχεις, το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων μπορεί με μεγάλη σαφήνεια να σε κατευθύνει. Αν λοιπόν ανήκεις στα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη, τότε ο περιορισμός τροφών από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη θα σε βοηθήσει.


Πηγή: mindbodygreen.com

Συγγραφέας: Lindsay Boyers

Επιμέλεια – Μετάφραση: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475