Αν θέλετε να επεκτείνετε την πρακτική σας στη γιόγκα ή ακόμα ψάχνετε για το στυλ που σας ταιριάζει, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε εξαντλήσει ακόμα τις επιλογές σας όσον αφορά τα είδη που πρέπει να δοκιμάσετε.

Ακολουθούν μερικά δημοφιλή είδη γιόγκα που μπορεί να βρείτε σε κάποιο στούντιο κοντά σας, που κυμαίνονται από γιόγκα flow-style, δομημένα μαθήματα γιόγκα και πρακτικές χαλάρωσης.

Hatha Yoga: Ένας συνδυασμός αναπνοής και κίνησης

Η Hatha yoga περιλαμβάνει τις περισσότερες παραδοσιακές μορφές γιόγκα που ασκούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η vinyasa, η ashtanga και η power yoga. Η ίδια η Hatha yoga είναι μια παραδοσιακή κατηγορία γιόγκα που βασίζεται σε πρακτικές που εξισορροπούν την ψυχική και σωματική υγεία. Χρονολογείται από τον ένατο αιώνα, σύμφωνα με τον Rishikul Yogshala, έναν διεθνή οργανισμό εκπαίδευσης γιόγκα. Το νήμα που συνδέει όλα τα στυλ της χάθα γιόγκα είναι ο συνδυασμός του να κρατάς τις σωματικές στάσεις χρησιμοποιώντας την αναπνοή.

Αλλά εκτός της εστίασης στις σωματικές στάσεις και την αναπνοή, τα μαθήματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από στούντιο σε στούντιο και ανάλογα με τον εκπαιδευτή. Σε αντίθεση με ορισμένους πιο συγκεκριμένους τύπους hatha, εξ ορισμού τα μαθήματα hatha δεν ακολουθούν απαραιτήτως μια ροή, λέει η Jen Fleming, διευθύντρια δασκάλων γιόγκα και επικεφαλής εκπαιδευτής στο YogaWorks στην Ατλάντα, η οποία είναι πιστοποιημένη από τη Yoga Alliance, τη μεγαλύτερη μη κερδοσκοπική ένωση γιόγκα στον κόσμο που πιστοποιεί δασκάλους και σχολεία.

Ένα μάθημα hatha είναι πιθανό να έχει πιο αργό ρυθμό από ένα μάθημα τύπου vinyasa, με παύσεις μεταξύ των στάσεων, εξηγεί. «Ένα μάθημα χάθα γιόγκα συχνά φέρνει πρόσθετες διδασκαλίες γιόγκα, όπως η πραναγιάμα, που είναι ο έλεγχος της αναπνοής και η διαμεσολάβηση».

Ashtanga Yoga: Χαρακτηρίζεται από την ίδια σειρά στάσεων

Η Ashtanga yoga, που μερικές φορές ονομάζεται ashtanga vinyasa yoga (επειδή είναι ένας τύπος vinyasa yoga), αναγνωρίζεται ως το στυλ του K. Pattabhi Jois. “Ashtanga” είναι η σανσκριτική λέξη για “ένωση οκτώ άκρων”. Η ashtanga yoga βασίζεται σε οκτώ αρχές – συμπεριλαμβανομένης της στάσης του σώματος, της συγκέντρωσης, του ελέγχου της αναπνοής, της ηθικής πειθαρχίας, της αυτοσυγκράτησης, του διαλογισμού, της αισθητηριακής αναστολής και της έκστασης.

Σε αντίθεση με άλλους τύπους vinyasa ή hatha yoga, όπου κάθε τάξη θα είναι λίγο διαφορετική, η ashtanga yoga έχει μια συγκεκριμένη σειρά στάσεων, εξηγεί ο Fleming.

Συνήθως, θα βρείτε έναν από τους δύο τύπους μαθημάτων ashtanga yoga:

Μαθήματα Led: οι περισσότεροι αρχάριοι θα ταίριαζαν καλύτερα σε μια τάξη led, όπου ένας δάσκαλος σας καθοδηγεί στις στάσεις και όλοι αναπνέουν και κινούνται μαζί.
Τάξεις Mysore: η μορφή Mysore είναι πιο αυτοκαθοδηγούμενη. Συνήθως εξασκείται νωρίς το πρωί και οι άνθρωποι κάνουν τη σειρά από την απομνημόνευση, λέει ο Fleming. «Υπάρχει ένας δάσκαλος εκεί, αλλά δεν οδηγεί την τάξη. οι άνθρωποι κάνουν τη σειρά μόνοι τους», λέει. Υπάρχουν συνολικά έξι διαφορετικές σειρές στο ashtanga, ξεκινώντας από την κύρια σειρά. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να απομνημονεύσει καθεμία από τις σειρές, λέει ο Fleming. Στο στυλ Mysore, ο δάσκαλος δίνει στον ασκούμενο μια νέα πόζα όταν αισθάνεται ότι είναι έτοιμος, λέει ο Fleming. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ακολουθείτε το στυλ Mysore, πιθανότατα θα συνεργάζεστε με τον ίδιο δάσκαλο με συνέπεια , λέει ο Fleming.

Κουνταλίνι Γιόγκα: Είναι για την αυτογνωσία

Η Κουνταλίνι γιόγκα είναι μια συγκεκριμένη σχολή γιόγκα που έφερε ο Γιόγκι Μπάτζαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Κουνταλίνι. Η Κουνταλίνι γιόγκα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αναπνευστικής πρακτικής, διαλογισμού και σωματικών στάσεων, όπως και άλλοι τύποι γιόγκα, αλλά η εστίαση είναι στο να αποκτήσετε αυτογνωσία και να επιτύχετε το υψηλότερο επίπεδο συνείδησής σας.

Στην κουνταλίνι γιόγκα, κάνετε μια συγκεκριμένη κίνηση με ένα άσμα ή ένα μάντρα είτε φωναχτά είτε σιωπηλά, για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, λέει ο Fleming. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Κουνταλίνι πιστοποιεί δασκάλους γιόγκα σε αυτό το συγκεκριμένο στυλ γιόγκα.

Γιν Γιόγκα: Σκέψου το τέντωμα

Υπάρχουν μερικά διαφορετικά στυλ διδασκαλίας του γιν, αλλά γενικά δεν ρέετε καθόλου, λέει ο Fleming. «Στη yin yoga, μένεις κυρίως καθιστός ή ξαπλωμένος ανάσκελα ή στην κοιλιά σου με στηρίγματα», λέει. Κάθε στάση κρατιέται για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως οπουδήποτε από τρία έως πέντε λεπτά, σημειώνει το Kripalu Center for Yoga and Health. «Σκοπός είναι να είναι πιο παθητικές διατάσεις. Σε άλλα είδη γιόγκα δεν κρατάς τις στάσεις τόσο πολύ», λέει ο Φλέμινγκ.

Οι διατάσεις επηρεάζουν τους μύες, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους σας διαφορετικά όταν ενεργοποιούνται με αυτόν τον πιο στατικό τρόπο, σε αντίθεση με τις πιο ενεργητικές διατάσεις σε μια τάξη τύπου vinyasa, λέει ο Fleming, προσθέτοντας ότι αυτό το στυλ γιόγκα μπορεί να κάνει καλό στις αρθρώσεις σας. Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά τη γιόγκα ως έναν ήπιο και λιγότερο αγχωτικό τρόπο για τη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων.

Yoga Nidra: Είναι χαλάρωση για το σώμα και το μυαλό

Η γιόγκα νίντρα θα μπορούσε να περιγραφεί ως «γιόγκικος ύπνος», λέει ο Φλέμινγκ. «Τυπικά, ένας μαθητής ξαπλώνει ανάσκελα καθώς ο δάσκαλος τον οδηγεί μέσω μιας καθοδηγούμενης μεσολάβησης για το σώμα του», λέει. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της γιόγκα νίντρα, αλλά όλες εστιάζουν στη χαλάρωση.

«Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να το κάνετε, αλλά ένας τρόπος είναι να περάσετε από κάθε μέρος του σώματός σας, κυριολεκτικά από τα δάχτυλα των ποδιών σας μέχρι το κεφάλι σας», λέει ο Fleming. «Χρειάζονται 20 έως 30 λεπτά και προορίζεται να φέρει βαθιά χαλάρωση τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό».

Η γιόγκα νίντρα, καθώς και άλλα πιο χαλαρωτικά είδη γιόγκα, όπως η yin yoga και η επανορθωτική γιόγκα, κερδίζουν δημοτικότητα, λέει ο Fleming. Δίνουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να χαλαρώσουν από τη ζωή τους με γρήγορο ρυθμό, λέει. «Το να κάνεις μια πιο σωματική πρακτική γιόγκα όπως η vinyasa έχει πολλά οφέλη, αλλά η ενσωμάτωση ακόμη και ενός από αυτά τα είδη μαθημάτων (με αργό ρυθμό) την εβδομάδα θα μπορούσε πραγματικά να κάνει τη διαφορά στην ποιότητα ζωής και το επίπεδο άγχους ενός ατόμου», λέει.


Πηγή: everydayhealth.com