Η Yoga Nidra αποτελεί μια μορφή διαλογισμού όπου μπορεί κανείς να βιώσει την απόλυτη χαλάρωση.

Είναι η διαδικασία του “συνειδητού ύπνου”.
Υπάρχουν τρεις βασικές καταστάσεις ατομικής ανθρώπινης συνειδητότητας, όπως αυτές διακρίνονται από τους ψυχολόγους, η εγρήγορση, το όνειρο και η κατάσταση του βαθέος ύπνου.

 • Στην κατάσταση εγρήγορσης το άτομο ασχολείται με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω των αισθητηριακών του καναλιών
 • Στην κατάσταση του ονείρου, κυριαρχεί ο υποσυνείδητος νους με αποτέλεσμα την απελευθέρωση και έκφραση συναισθημάτων και φόβων
 • Στην κατάσταση του βαθύ ύπνου, κυριαρχεί ο ασυνείδητος νους προκαλώντας εκδηλώσεις βαθύτερων ενστίκτων και εμπειριών ενώ ο νους και το σώμα αδρανοποιούνται

Στην κατάσταση της Yoga Nidra, κυριαρχεί ο υπερσυνείδητος νους με αποτέλεσμα την βαθιά χαλάρωση και την κατάσταση οραματισμού ή συνειδητού ονείρου.

Σκεφτείτε ότι μόλις 45 λεπτά Yoga Nidra, ισοδυναμούν με 3 ώρες ύπνου!

“Η χαλάρωση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από πλήρη συνειδητότητα και όχι μέσα από τον ασυνείδητο ύπνο

Ποιά είναι όμως η διαδικασία του “Συνειδητού Ύπνου”

Η διαδικασία της Yoga Nidra λαμβάνει χώρα στη θέση Σαβάσανα, βρισκόμενοι δηλαδή ξαπλωμένοι σε πρηνή θέση στο πάτωμα και διαρκεί από 20 – 45 λεπτά. Για όσο διαρκεί η διαδικασία λαμβάνεται νοητικές εντολές που χρειάζεται να ακολουθείτε ενώ το σώμα σας βρίσκεται ακίνητο στο πάτωμα.

1ο Στάδιο
Η Yoga Nidra ξεκινά με την ολοκληρωτική χαλάρωση του φυσικού σώματος και των αισθήσεων.

2ο Στάδιο
Τώρα καλείστε να διαλέξετε την “σανκάλπα” σας, μια ισχυρή πρόθεση που σχηματίζεται από την καρδιά και το μυαλό που διεγείρει τη θέληση, ρυθμίζει και εναρμονίζει μυαλό και σώμα.
Η Sankalpa πρόκειται να «φυτευτεί» στο μυαλό σας έτσι ώστε να δουλευτεί καθ’όλη την διάρκεια της πρακτικής.
Ένα παράδειγμα της Sankalpa θα μπορούσε να είναι, “Έχω ένα δυνατό και υγιές σώμα” ή “Είμαι υγιής” ή «Απελευθερώνω το βάρος μου από όπου και αν αυτό δημιουργείται» ή « απελευθερώνω την ανάγκη μου για κάπνισμα»…

3ο στάδιο
Ακολουθεί η περιήγηση της συνειδητότητας σε ολόκληρο το σώμα. Πρόκειται για μια νοητική διαδικασία και καμία κίνηση δεν λαμβάνει χώρα.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακούτε και να ακολουθείτε την φωνή του ομιλητή και να μην επιτρέψετε να σας πάρει ο ύπνος.

4ο Στάδιο
Συνειδητή Αναπνοή.
το μόνο που χρειάζεται εδώ είναι να αναπνέετε κανονικά, στον δικό σας ρυθμό χωρίς καμία προσπάθεια να ελέγξετε ή να αλλάξετε τον τρόπο που αναπνέετε. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια βαθύτερη χαλάρωση στο σύστημά σας ενώ ανωτέρου επιπέδου ενέργεια ενσωματώνεται μέσα στα κύτταρά σας.

5ο Στάδιο
Αισθήσεις και Συναισθήματα.
Ο στόχος είναι να ξυπνήσουμε και να ανακαλέσουμε όλα τα καταπιεσμένα συναισθήματα ώστε αυτά να έρθουν στην επιφάνεια για να απελευθερωθούν. Με αυτόν τον τρόπο το συναισθηματικό σώμα ανακουφίζεται από την εκάστοτε τραυματική εμπειρία ή ανάμνηση

6ο Στάδιο
Οραματισμός και νοητική χαλάρωση.
Σε αυτό το στάδιο καθώς οραματίζεστε τις εικόνες που ομιλητής περιγράφει, το νοητικό σας σύστημα καθαρίζει και απελευθερώνει ανεπιθύμητες σκέψεις φέροντας τον νου σε μια πλήρη διαύγεια. Έτσι είστε έτοιμοι να εισέλθετε στον διαλογισμό και να βιώσετε την ενότητα.

Τελευταίο Στάδιο
Η πρακτική της Yoga Nidra τελειώνει με μια εικόνα βαθιάς ηρεμίας διαμορφώνοντας έτσι τον εγκέφαλο, δεκτικό σε οποιοδήποτε είδος θετικής δήλωσης. Αυτή είναι η στιγμή που επαναλαμβάνετε την “σανκάλπα” σας (βλ. 2ο στάδιο).

Η πρακτική τελειώνει όταν ο ομιλητής σάς καλεί να επανέλθετε σε πλήρη συνειδητότητα και σιγά σιγά να έρθετε στην καθιστή θέση.

Οφέλη της Yoga Nidra

 1. Απαλύνει το χρόνιο στρες και το άγχος
  Η Yoga Nidra σε οδηγεί σε ένα επίπεδο χαλάρωσης που ο απλός διαλογισμός δεν φτάνει.
 2. Φέρνει το συναίσθημα της βαθιάς απόλαυσης και χαράς στη ζωή σας. Μέσω της διαδικασίας απελευθερώνονται τοξικά συναισθήματα και σκέψεις που οδηγούν στην βίωση της ευεξίας
 3. Βοηθά στην Κατάθλιψη και στις Εξαρτήσεις
  Μέσα από την απελευθέρωση ψυχολογικών πληγών, εικόνων και εμπειριών βοηθά στην απαλλαγή από την θλίψη αλλά και τις εξαρτήσεις που ουσιαστικά αποτελούσαν μέχρι τώρα έναν τρόπο ανακούφισης από όσα είχαν καταπιεστεί στο σύστημα.
 4. Βοηθά στην Αϋπνία
  Η πρακτική της Yoga Nidra ηρεμεί και ισορροπεί το νευρικό σύστημα. Μέσω του οραματισμού και της διαδικασίας της συνειδητής αναπνοής επέρχεται η απελευθέρωση όλων όσων σας δυσκολεύουν να κοιμηθείτε.
 5. Βοηθά στην κατανόηση του Εαυτού
  Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση πλήρους χαλάρωσης τότε μόνο μπορούμε να συνδεθούμε πραγματικά με τον εαυτό μας και να κατανοήσουμε τις βαθύτερες ανάγκες μας. Μέσα από την Yoga Nidra δίνεται η ευκαιρία παρατήρησης του εσωτερικού μας κόσμου, η συνειδητότητα μας αφυπνίζεται και έτσι μπορούμε να βιώσουμε την ενοποίηση του σωματικού, συναισθηματικού, νοητικού, ψυχικού και πνευματικού μας κόσμου.
 6. Δημιουργείται ο χώρος για το νέο
  Απελευθερώνοντας το παλιό, δημιουργείται ο χώρος για το νέο!
  Ιδανική σε περιόδους αλλαγών, ανακατατάξεων, διαμόρφωσης νέου τρόπου ζωής και αποτοξίνωσης.

Η Yoga Nidra είναι η διαδικασία που συνδυάζει την πλήρη χαλάρωση, την άμεση απελευθέρωση καταπιεσμένων συναισθημάτων και τον επαναπρογραμματισμό του νου βοηθώντας σας να βιώσετε την ευεξία, την αρμονία και την χαρά στην καθημερινότητα σας.

*Είναι σημαντικό η Yoga Nidra να γίνεται κάτω από την επίβλεψη ενός εκπαιδευμένου ομιλητή.


Πηγή : Wellness Naturale