Aν θέλεις να χάσεις κιλά με την άσκηση, απόφυγε αυτές τις 5 σκέψεις – παγίδες και πέτυχε τους στόχους σου.

Αν κι εσύ προσπαθείς να χάσεις βάρος τότε θα γνωρίζεις ήδη ότι η έναρξη κάποιου προγράμματος άσκησης θα κάνει την προσπάθειά σου πιο εύκολη. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα πιο δραστήρια άτομα έχουν πάντα καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος.

Παρόλα αυτά αν και πολλοί που κάνουν δίαιτα ξεκινούν με ενθουσιασμό ένα πρόγραμμα άσκησης, πολλές φορές στην πορεία το εγκαταλείπουν. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις (και άρα και προσδοκίες) που μπορεί να έχει κάποιος σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα.

Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Διάβασε παρακάτω τι ισχύει στην πραγματικότητα, απόφυγε 5 από τα πιο συνηθισμένα λάθη και να είσαι σίγουρος ότι έτσι οι πιθανότητες να παραμείνεις πιστός στο πρόγραμμα της άσκησής σου αυξάνονται σημαντικά!

Σφάλμα Νο1 : ‘’Πήγα για περπάτημα το απόγευμα, άρα μπορώ να φάω παραπάνω το βράδυ’’

Η άσκηση συμβάλλει στην απώλεια βάρους μόνο όταν συνδυάζεται με μία διατροφή χαμηλή σε θερμίδες και λιπαρά. Αν τρώς παραπάνω από αυτό που σου έχει συστήσει ο διαιτολόγος σου κάθε φορά που ασκείσαι τότε ουσιαστικά ακυρώνεις την προσπάθειά σου! Επομένως, θα σε βοηθήσει να σκεφτείς ότι ‘’ακριβώς επειδή πήγα για περπάτημα το απόγευμα θα ακολουθήσω επακριβώς το διαιτολόγιο το βράδυ, δεν θέλω να καταστρέψω την προσπάθειά μου…’’

Σφάλμα Νο 2: ‘’ Ήμουν στο γυμναστήριο χθές 2 ώρες. Απορώ πώς δεν φαίνεται τίποτα στη ζυγαριά, θα έπρεπε να είχα χάσει πιο πολύ βάρος αυτή τη φορά!’’

Να είσαι υπομονετικός – η ευεργετική επίδραση της άσκησης είναι συσσωρευτική. Για να φανούν αποτελέσματα χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Να θυμάσαι πάντως ότι εάν παραμείνεις πιστός στους στόχους που έχεις θέσει τα αποτελέσματα στο βάρος και την υγεία σου δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν.

Σφάλμα Νο 3: ‘’Η άσκηση οδηγεί σε αύξηση της όρεξης’’.

Η άσκηση αυτή καθ’ εαυτή μειώνει την όρεξη . Και αυτό διότι όση ώρα γυμνάζεσαι εκκρίνονται διάφορες ορμόνες (πχ επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη κτλ.) που την καταστέλλουν. Αν πεινάς αμέσως μετά την άσκηση αυτό σημαίνει είτε ότι ξεκίνησες νηστικός την άσκηση είτε ότι το γεύμα που κατανάλωσες δεν περιείχε σε επαρκή ποσότητα τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Σφάλμα Νο 4: ‘’Έφαγα 2 σοκολάτες σήμερα – θα βγω όμως για περπάτημα το απόγευμα και θα τις κάψω’’.

Οι έξτρα θερμίδες που παίρνεις από τα τρόφιμα δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με τα επίπεδα άσκησης που έχει ένας μέσος άνθρωπος. Ενδεικτικά στο παραπάνω παράδειγμα για να καούν οι 400 θερμίδες που έχει μια σοκολάτα ένας άνθρωπος 70 κιλών θα πρέπει να περπατήσει με έντονο ρυθμό για 135 λεπτά ή να κάνει ποδήλατο για 80 λεπτά!

Σφάλμα Νο 5 : ‘’Μόνο η επίπονη άσκηση μπορεί να επιφέρει αξιόλογα αποτελέσματα’’

Η επίπονη άσκηση έχει ως αποτέλεσμα υψηλή δαπάνη θερμίδων ανά λεπτό άσκησης, όμως για τον μέσο άνθρωπο είναι δύσκολο να ακολουθηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πχ εάν κάνεις διάδρομο με ταχύτητα 10km/h σαφώς καις πολλές θερμίδες αλλά πόση ώρα μπορείς να ασκείσαι σε αυτήν την ταχύτητα; 30 λεπτά διάδρομος καθημερινά σε ταχύτητα 4-5 km/h σημαίνει μεγαλύτερη ενεργειακή δαπάνη εβδομαδιαίως σε σχέση με 10 λεπτά διάδρομο το Σαββατοκύριακο σε ταχύτητα 10km/h.

Συνοψίζοντας

Τα οφέλη της ΦΔ δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση του βάρους αλλά επεκτείνονται και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του οργανισμού.

Επιπλέον η άσκηση είναι ένα αποτελεσματικό μέσο ελέγχου του άγχους, βοηθώντας σημαντικά ανθρώπους που συνηθίζουν να καταφεύγουν στο φαγητό σε ανάλογες περιπτώσεις. Επιπρόσθετα, μην ξεχνάς ότι σε κρατά απασχολημένο για όσο χρόνο διαρκεί, περιορίζοντας δραστικά ένα πολύ συνηθισμένο παράγοντα που οδηγεί σε αύξηση βάρους: το τσιμπολόγημα!

Επομένως, μη χάνεις χρόνο: ζήτησε τη βοήθεια του διαιτολόγου και αντιμετώπισε άμεσα ό,τι σε εμποδίζει να γίνεις πιο δραστήριος!


Πηγή: www.iatronet.gr