Η yoga είναι εξαιρετική για να αντιμετωπίσεις το στρες. Μπορεί να μην είναι το πιο έντονο workout για να κάψεις θερμίδες, ωστόσο σε βοηθά να χάσεις πόντους.

Η yoga μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς, να κάψει θερμίδες, να βελτιώσει τον ύπνο και να μειώσει το στρες. Όλα αυτά σε βοηθούν να χάσεις κιλά.

Όμως, ο αριθμός που δείχνει η ζυγαριά σου δεν είναι ο μόνος λόγος που πρέπει να ξεκινήσεις ένα τέτοιο workout. Eπιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η δίαιτα σου παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των κιλών.

Είναι γεγονός, η άσκηση μπορεί να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα, το οποίο δυσκολεύει την απώλεια των κιλών. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την τελευταία χρονιά, οι άνθρωποι που ξεκινούν την άσκηση καταναλώνουν περίπου 90 περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα.

Μπορεί να φαίνεται ένας ασήμαντος αριθμός, αλλά ερευνητές έδειξαν ότι αυτό ήταν αρκετό για να μη χάνουν κιλά, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Η yoga είναι ένα ολοκληρωμένο workout που μπορεί να βοηθήσει να κάψεις θερμίδες και να είσαι πιο προσεκτικός στη διατροφή σου, λέει η instructor Olivia Young, founder of Box + Flow στη Νέα Υόρκη. Αναφέρει στο Men’s Health όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεις, πριν ξεκινήσεις τη yoga για να χάσεις κιλά.

Ποιο είδος yoga είναι το καλύτερο για να χάσεις κιλά;

Aν δεν είσαι εξοικειωμένος με τη yoga, υπάρχουν διάφοροι τύποι yoga, κάποιοι είναι χαλαρωτικοί και άλλοι πιο έντονοι. Οι νέοι προτείνουν τη μέθοδο Vinyasa γιατί είναι πιο αθλητική. “Είναι κουραστική. Είναι cardio άσκηση. Απαιτεί συνεχή άσκηση”, αναφέρει.

Επίσης έχεις ακούσει να αναφέρεται και ως “flow” γιατί οι κινήσεις ”τρέχουν” μαζί, σύμφωνα με το VeryWellFit. Εκτός από τη Vinyasa, υπάρχουν διάφορες άλλες μέθοδοι όπως η power yoga.

Σε σύγκριση, η Hatha κάνει focus σε μια στάση τη φορά και περιλαμβάνει διαλείμματα μεταξύ των κινήσεων. Θα πρέπει να είσαι εξοικειωμένος με κινήσεις όπως downward dog, high plank, και το low push up, λέει η Young.

Η yoga βελτιώνει άλλους παράγοντες που βοηθάνε να χάσεις κιλά!

Έρευνα έδειξε ότι η yoga μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αντιμετωπίσει το στρες περισσότερο αποδοτικά μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Μια έρευνα του 2013 έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν εξάσκηση στη yoga ανάφεραν ότι είχαν λιγότερα προβλήματα ύπνου σε σύγκριση με αυτούς που δεν έκαναν. Τόσο ο ύπνος όσο και το στρες μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σου. Ο ελλιπής ύπνος αυξάνει την γκρελίνη, μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη. Το να ανησυχείς όλη την ώρα αυξάνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, κάτι που οδηγεί σε λιγούρες για γλυκό, σύμφωνα με το WebMD.

Πόσα κιλά μπορείς να χάσεις κάνοντας yoga;

To χάσιμο κιλών διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως το αρχικό βάρος, η γενική φυσική σου κατάσταση και η διατροφή.

Όμως, η εξάσκηση της yoga για τουλάχιστον 4 χρόνια έχει συνδεθεί με χάσιμο 3 πόντων σε ανθρώπους με κανονικό Δείκτη Μάζας Σώματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Alternative Therapies in Health and Medicine.

Για μεγαλύτερα αποτελέσματα, η Young προτείνει η εξάσκηση της yoga να γίνεται 4 φορές την εβδομάδα και να τη συνοδεύεις με λίγο extra cardio, όπως εύκολης μορφής boxing ή running.

Είναι φυσιολογικό να θες να δεις γρήγορα αποτελέσματα, να γνωρίζεις ότι οι περισσότεροι που κατάφεραν να χάσουν κιλά το έκαναν με αργό τρόπο.


Πηγή: menshealth.com

ΜετάφρασηEπιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου