Δεν είναι εύκολο κατόρθωμα να βρεις ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο που να προσφέρει τον τέλειο συνδυασμό στυλ και άνεσης. Και όταν τα βρεις είναι πολύ πιο απογοητευτικό όταν συνηδειτοποιείς ότι έχουν φθαρεί μόλις σε ένα μήνα.

Ευτυχώς, απλές προσαρμογές στις καθημερινές συνήθειες μπορούν να παρατείνουν την ζωή των αγαπημένων σου παπουτσιών (και ίσως βοηθήσουν στην πρόληψη τραυματισμών που προέρχονται από φθαρμένα παπούτσια). Ο John Henwood Ολυμπιονίκης το 2004 και προπονητής τρεξίματος στο Νέα Υόρκη, προτείνει απλές συμβουλές για να παρατείνεις την ζωή των παπουτσιών σου.

  • Συνεχίζεις να φοράς τα παπούτσια σου μετά την προπόνηση

%cf%85%ce%be4%cf%81

Είτε είσαι δρομέας είτε πηγαίνεις στο γυμναστήριο, θα πρέπει να φοράς τα αθλητικά σου μόνο για την προπόνηση, προειδοποιεί η Henwood. Ενώ συνεχίζεις να φοράς τα παπούτσια σου, προσθέτεις άσκοπα χιλιόμετρα και φθορά, μειώνοντας την ζωή των παπουτσιών που είναι περίπου για 800 χιλιόμετρα.

  • Πλένεις τα παπούτσια σου στο πλυντήριο

fegwre

Είναι δίκοπο μαχαίρι. Σίγουρα κρατώντας τα παπούτσια σου καθαρά μπορείς να παρατείνεις την ζωή τους, αλλά βάζοντας τα στο πλυντήριο μπορεί να καταστρέψεις την υποστήριξη της καμάρας και την κατασκευή. Η λύση; Χρησιμοποίησε ειδικό καθαριστικό και μια παλιά οδοντόβουρτσα για να τρίψεις εξωτερικά. Αν πάλι τα παπούτσια σου μυρίζουν, ρίξε μαγειρική σόδα στο εσωτερικό και άφησε τα όλο το βράδυ.

  • Κρατάς τα παπούτσια σου στο αμάξι

%ce%b3%ce%b5%ce%b5%cf%89

Κρατώντας τα παπούτσια στο αμάξι είναι ένας καλός τρόπος για να είσαι έτοιμος για γυμναστική όπου και αν βρεθείς. Αλλά σε πολύ ζεστές ή κρύες μέρες μάλλον τα παπούτσια θα μείνουν μέσα. Τα παπούτσια που εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν αλλοίωση στο ύφασμα και τη δομή του παπουτσιού πιο γρήγορα. Αντ’ αυτού, αποθήκευσε τα παπούτσια σου σε κλειστό, δροσερό, ξηρό μέρος για να παρατείνεις τη ζωή τους.

  • Δεν λύνεις τα κορδόνια

%cf%84%ce%b3%cf%82

Πατώντας την φτέρνα του παπουτσιού σου για να βγάλεις το παπούτσι χωρίς να λύσεις τα κορδόνια, είναι αιτία φθοράς. Αφιέρωσε μερικά δευτερόλεπτα για να λύσεις τα κορδόνια σου κανονικά και κάνε περισσότερα χιλιόμετρα. Δεν μπορεί να είσαι τόσο τεμπέλης; Σωστά;

  • Φοράς πάντα το ίδιο ζευγάρι

t4gw

Αν φοράς το ίδιο ζευγάρι παπούτσια, μπορεί να μειώσεις την ζωή των παπουτσιών σου ενώ ταυτόχρονα αυξάνεις τον κίνδυνο τραυματισμού. Σύμφωνα με έρευνα του 2013 από το Scandinavian Journal of Medicine & Science, οι δρομείς που ενάλλασαν τα παπούτσια που φόραγαν μείωσαν κατά 39% το κίνδυνο τραυματισμού σε σύγκριση με δρομείς που φορούσαν μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια. Γιατί; Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι κάθε παπούτσι κατανέμει διαφορετικά τις δυνάμεις πρόσκρουσης με το έδαφος, πράγμα που βοηθά στη μείωση της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης στις ίδιες περιοχές του σώματος. Δύο με τρία διαφορετικά παπούτσια είναι ιδανικά, λέει ο Henwood.

  • Τρέχεις στη βροχή

tgwv

Το τρέξιμο στη βροχή είναι υπέροχη αίσθηση σε μία ζεστή μέρα, αλλά όταν το κάνεις πολύ συχνά μπορεί να καταστραφεί η υποστήριξη της καμάρας και η κατασκευή των παπουτσιών σου. Έαν δεν μπορείς να αποφύγεις αυτό το φαινόμενο, απέφυγε να τα στεγνώσεις με ηλιακό φως ή θερμότητα όπως με πιστολάκι ή καλοριφέρ καθώς μπορεί να καταστρέψεις τις κολλήσεις του παπουτσιού. Αντ’αυτού αφαίρεσε τους πάτους και τοποθέτησε εφημερίδα μέσα στο παπούτσι για να απορροφήσει την υγρασία και να βοηθήσει το παπούτσι να κρατήσει το σχήμα του. Αντικατέστησε την εφημερίδα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες για να επιταχύνεις το ρυθμό ξήρανσης. Αέρισε τα έξω και αποθήκευσε τα σε δροσερό μέρος χωρίς υγρασία. Φόρεσε τα πάλι όταν είναι εντελώς στεγνά, κάτι που μπορεί να πάρει δύο μέρες.


Πηγή: mensfitness.com