Το να περάσεις σε μια σχολή είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Ξαφνικά θα πρέπει να φροντίζεις μόνος σου τον εαυτό σου, να κάνεις καινούργιους φίλους και να καταστρώσεις ένα νέο πρόγραμμα ώστε να μην χάνεις τα μαθήματα. Στην Αμερική έχουν μια έκφραση για αυτούς που ξεκινάνε το Πανεπιστήμιο. Λέγεται Freshman 15, και θα την περιγράφαμε σαν το παρατσούκλι του πρωτάρη που παίρνει 7-8 κιλά (15 pounds) κατά τις σπουδές του! Καθόλου τυχαία έκφραση… αν δεν προσέξεις!

Ευτυχώς δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Υπάρχουν μερικοί πολλοί εύκολοι τρόποι να μείνεις υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση κατά τα φοιτητικά σου χρόνια χωρίς να στερηθείς την διασκέδαση. Αυτά τα 6 μικρά κόλπα θα σε βοηθήσουν σε αυτό το όμορφο ταξίδι που ξεκινάει στην φοιτητική σου ζωή.

Βρες έναν δρομικό ή fitness buddy!

Στην σχολή πιθανόν να έχετε κάποιο συνεργαζόμενο γυμναστήριο ή κέντρο πληροφοριών για κάτι τέτοιο. Εκμεταλλεύσου το! Αν βρεις έναν φίλο για να γυμνάζεστε μαζί τότε θα μπορεί ο ένας να «τραβάει» τον άλλο και θα αυξήσεις τις πιθανότητες να τηρείς το πρόγραμμά γυμναστικής σου. Επίσης αν βγαίνεις για καθημερινό τρέξιμο, είναι ένας υπέροχος τρόπος να εξερευνήσεις τους χώρους της σχολής σου.

Μην ξεχνάς να “μαζεύεις” αρκετό ύπνο…

Στο πανεπιστήμιο είναι πολύ δελεαστικό το σενάριο να ξενυχτάς ως τα ξημερώματα με τους φίλους σου, σε κάποιο δωμάτιο ή να βγαίνεις έξω ως αργά. Όμως είναι πραγματικά σημαντικό να κοιμάσαι όσο πρέπει για το νέο πρόγραμμα που προσπαθεί να ανταπεξέλθει το σώμα σου, με όλες τις πνευματικές και σωματικές απαιτήσεις που έχει η σχολή. Φρόντισε να έχεις τουλάχιστον 6 με 8 ώρες ύπνο την νύχτα, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα.

Εάν μπορείς προσπάθησε να πέφτεις για ύπνο και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, ώστε το σώμα σου να μάθει σε μια ρουτίνα ύπνου. Αν σου λείπει αρκετός ύπνος, κάνε μικρές σιέστες όταν μπορείς. Το καλό με το πανεπιστήμιο είναι ο ελεύθερος χρόνος που έχεις μεταξύ μαθημάτων και λοιπών υποχρεώσεων. Οπότε δώσε λίγο από αυτόν τον χρόνο, για να κερδίσεις τον χαμένο ύπνο αν χρειάζεται.

Μάθε τις συνέπειες του αλκοόλ…

Καθώς περιπλανιέσαι στον χώρο του πανεπιστημίου, μάλλον είναι πολύ πιθανόν να βρεθείς μπροστά στο ποτό και μάλιστα να μην μπορείς να το αποφύγεις λόγω πιέσεων της κατάστασης και του περίγυρου. Ίσως στην αρχή σε σοκάρει όταν δεις πόσο πίνουν κάποιοι φοιτητές, αλλά πριν αρχίσεις και εσύ τις μπύρες φρόντισε να ενημερωθείς για τους κινδύνους του αλκοόλ, και ειδικά της υπερβολικής κατανάλωσης. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διάφορα μακροχρόνια προβλήματα υγείας όπως αύξηση βάρους, κάποιους καρκίνους, ενώ μην ξεχνάμε και τις διάφορες συνέπειες του νόμου σε κάποιες καταστάσεις (πχ οδήγηση). Κάνε στον εαυτό σου την χάρη και βρέξε το στόμα σου με κάτι που είναι ωφέλιμο για το μυαλό σου και το σώμα σου, και δεν θα σου δημιουργήσει προβλήματα.

Μην καπνίσεις…

Οκ, ναι το ξέρεις, αλλά το ξαναλέμε. Είναι απόλυτο δεδομένο ότι το κάπνισμα δημιουργεί όλων των ειδών τα προβλήματα υγείας. Ίσως πιεστείς να καπνίσεις περισσότερο στο πανεπιστήμιο, αλλά κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να μείνεις μακριά από αυτό. Ένα τρίτο των σπουδαστών δοκιμάζουν κάτι σε καπνό, και ρισκάρουν την υγεία τους. Μην είσαι ένας από αυτούς!

Να έχεις μαζί σου κάποια υγιεινά σνακ.

Θες να πάρεις μαζί σου κάτι για το διάλλειμα των μαθημάτων; Αντί να την βγάλεις με γαριδάκια ή τίποτα γλυκά, πάρε μαζί σου μια μπάρα δημητριακών ή ένα φρούτο. Το πολύ junk food και τα ακατάστατα ωράρια φαγητού, είναι ο βασικότερος λόγος που παίρνεις βάρος κατά τις σπουδές σου. Προσπάθησε να τρως πιο υγιεινά και περιόρισε το junk food ίσως για εκείνη την φορά που θα δεις μια ταινία.

Απόφυγε το stress (όσο μπορείς!)

Φυσικά το πανεπιστήμιο μπορεί να γίνει αγχωτικό. Υπάρχουν όμως κάποιοι τρόποι να αντιμετωπίσεις το άγχος ώστε να μην σε πάρει από κάτω και να επηρεάσει την υγεία σου.

Κράτα ημερολόγιο με όλες τις σημαντικές ημερομηνίες και υποχρεώσεις ώστε να ξέρεις πάντα τι και πότε έρχεται. Επίσης φρόντισε να προγραμματίζεις μερικές ώρες στην βιβλιοθήκη κάθε εβδομάδα μελετώντας, έστω και αν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο deadline. Οι εξετάσεις θα έρθουν πολύ γρήγορα!

Και βέβαια μην παραλείψεις να το διασκεδάσεις! Πάρε μέρος στα διάφορα event της σχολής με την παρέα σου. Η ισορροπίες μεταξύ σχολής και κοινωνικής ζωής δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπου να μειώσεις το άγχος και να μείνεις γερός σε όλη την διάρκεια…

Η προσαρμογή στο πανεπιστήμιο είναι μια μεγάλη υπόθεση αλλά αυτές οι μικρές συμβουλές θα σε βοηθήσουν να μείνεις υγιής και να έχεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία σαν φοιτητής. Κανείς δεν θέλει να περάσει τα πρώτα του χρόνια στο κρεβάτι επειδή κρύωσε! Πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου.


Πηγή: womens.running.competitor.com

Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρου