Τι να φας πριν πιεις (ναι, και οι runners έχουν ψυχή!)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μερικά παραπάνω ποτά έχουν αντίκτυπο στο σώμα σου, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει συχνά – από το φούσκωμα και το “κεφάλι” ως το να έχεις… ‘κενά’ μνήμης. Το να έχεις λάβει κάποια προληπτικά μέτρα πριν αρχίσεις το ποτό, μπορεί να σε σώσει από πολλές ανεπιθύμητες καταστάσεις. Να τι να φας και τι να αποφύγεις πριν τη μεγάλη βραδιά.

Καλύτερο: Πρωτεΐνη και καλά λιπαρά

Το φαγητό που έχεις στο στομάχι σου όταν ξεκινάς να πίνεις επηρεάζει το πόσο γρήγορα θα περάσει το αλκοόλ στο κεφάλι σου. Όταν έχεις φάει τότε το αλκοόλ απορροφάται πιο αργά και χρειάζεται περισσότερη ώρα για να νιώσεις τη δράση του. Όταν έχεις άδειο στομάχι, αισθάνεσαι ζαλισμένος πολύ γρήγορα, ενώ αυτό μπορεί ούτε να το είχες παρατηρήσει αν είχες πιει πάλι την ίδια ποσότητα, αλλά είχες φάει.

Μπορεί όποιο φαγητό και αν έχεις φάει να είναι βοηθητικό για το στομάχι σου, λόγος γίνεται για το συνδυασμό πρωτεΐνης με λίπους που μπορεί να είναι ακόμα πιο αποδοτικός στην καθυστέρηση της απορρόφησης της αλκοόλης. Για αυτό το λόγο η διατροφολόγος Claudia T. Felty προτείνει να συνδυάσεις μια πηγή φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και λαχανικά.

Καλύτερο: Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά αν πρόκειται να βγεις για ποτό και αυτό γιατί είναι εξαιρετικός τρόπος να μείνεις ενυδατωμένος, όπως επίσης σου παρέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Τα αγγούρια, το σέλερι και το πεπόνι είναι μερικές από τις επιλογές που μπορείς να κάνεις για καλύτερη ενυδάτωση.

Καλύτερο: Νερό

Ακόμα και αν είσαι ενυδατωμένος πριν βγεις, θα πρέπει να παραμείνεις και κατά τη διάρκεια.

Η κλασσική συμβουλή είναι: Να έχεις δίπλα από το ποτό σου πάντα ένα ποτήρι νερό. Σε βοηθάει να αποφύγεις το hangover, ακόμα το να προσθέτεις πάγο στο ποτό σου μπορεί να φανεί χρήσιμο.

Για να ξέρεις αν είσαι καλά ενυδατωμένος πριν βγεις, έλεγξε το χρώμα των ούρων σου. Θα

πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα, όσο πιο σκούρα είναι σημαίνει ότι χρειάζεσαι περισσότερο νερό.

Χειρότερο: Σοκολάτα, ντομάτες και πικάντικα

Ένα ακόμα λόγος που πρέπει να έχεις φάει πριν βγεις: Το αλκοόλ σε άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό που οδηγεί σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ειδικά σε κάποιον που πάσχει από την γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο ή είναι επιρρεπής σε καούρες. Η σοκολάτα, η ντομάτα και κάποια μυρωδικά ίσως προκαλέσουν ενοχλήσεις και αυξήσουν την παλινδρόμηση – και το αλκοόλ συμβάλει σε αυτό. Η σόδα και τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν παλινδρόμηση, για αυτό πριν πιεις αλκοόλ καλύτερα να τα αποφύγεις.

Χειρότερο: Αλάτι

Αν φας επεξεργασμένα, αλμυρά σνακ πριν πιεις, πιθανόν μετά να νιώσεις πρησμένος. Αυτό δεν είναι μόνο δυσάρεστο, αλλά έχει και άλλη συνέπεια: Μιας και το φούσκωμα θα σε κάνει να νιώθεις πλήρη, ίσως δεν πεις το νερό που το σώμα σου χρειάζεται, άρα θα είσαι λιγότερο ενυδατωμένος τη στιγμή που το χρειάζεσαι περισσότερο.

Χειρότερο: Καφεΐνη

Πρέπει το βράδυ να βγεις, αλλά ήδη από το μεσημέρι νυστάζεις; Ίσως μπεις στον πειρασμό να πάρεις κάποιο ρόφημα με καφεΐνη για να ξυπνήσεις. Όμως, αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί. Η τονωτική επίδραση της καφεΐνης μπορεί να σου δίνει την αίσθηση ότι δεν νυστάζεις πια, αλλά αυτό πιθανόν σε οδηγήσει να πιεις περισσότερο από όσο αντέχεις.


Πηγή: health.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com