Ανεξάρτητα από τον σωματότυπό σου, η Mirna Vlerio σε συμβουλεύει να βγεις εκεί έξω!

Δεν υπάρχει καλύτερο αίσθημα από τη στιγμή που ενώ τρέχεις όλοι γύρω αρχίζουν να βγάζουν φωτογραφίες – έχεις πιάσει ρυθμό και τρέχεις με ταχύτητα που σε κάνει να νιώθεις πανίσχυρος.

Δεν υπάρχει όμως πιο γρήγορος τρόπος να χάσεις αυτή την αίσθηση με το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους και να αφήσεις άσχημες σκέψεις να σε κυριεύσουν!

  • Δεν είμαι τόσο fit όσο θα έπρεπε.
  • Γιατί δεν τρέχω τόσο γρήγορα όσο εκείνη;
  • Είμαι αργός, αυτό δε θα μπορούσα να το πω καν τρέξιμο.

Αμέσως, το τρέξιμο σου μεταμορφώνεται από μια χαρούμενη ιστορία σε μια κουραστική αγγαρεία. Βλέπεις, η βιομηχανία του τρεξίματος και του fitness συχνά πουλούν μια ιστορία με αρχή (την μορφή του εαυτού σου που είναι γεμάτη ατέλειες), μέση (εσένα που έχεις ακόμα ατέλειες αλλά στοχεύεις την τελειότητα όσον αφορά το μέγεθος, την ταχύτητα ή την απόσταση) και ένα τέλος που περιλαμβάνει την εξαιρετική σου μεταμόρφωση ή το κατόρθωμα, σαν μεγάλο φινάλε.

Αυτό πουλάει. Μπορεί να σε πιέσει να ξεκινήσεις τη δική σου ιστορία. Όμως πιο συχνά, αυτές οι αρκετά ιδανικές ιδέες διδάσκουν ένα έμμεσο μάθημα ότι το σώμα μας πρέπει να δείχνει με ένα συγκεκριμένο τρόπο ή η επίδοση σου να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο και αν δεν βρίσκεσαι εκεί, τότε μάλλον το τρέξιμο σου δεν έχει καμία αξία.

Μάθε από μένα: Αξίζει. Ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Αυτέ οι αρνητικές ιστορίες εμποδίζουν μόνο την προσωπική μας πρόοδο.

Το ξέρω αυτό γιατί η ιστορία δεν ήταν αρκετά αποδοτική με μένα. Ερωτεύτηκα το τρέξιμο όταν ήμουν στο λύκειο, όταν το χρησιμοποιούσα ως μέσο να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση, όχι για να πετύχω το ιδανικό σώμα. Μου άρεσε το πώς με έκανε να νιώθω: παντοδύναμη και ικανή να διαχειριστώ οτιδήποτε εμφανιζόταν. Τώρα, περίπου 25 χρόνια αργότερα, συνεχίζω να τρέχω για τον ίδιο λόγο – για να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, όχι κάποιου άλλου.

Το πρόβλημα με το να είσαι ο ήρωας στην ιστορία κάποιου άλλου είναι ακριβώς αυτό: Δεν σου ανήκει. Γίνεσαι θύμα των προσδοκιών των άλλων και βρίσκεσαι σε κίνδυνο να ζεις με ένα επίπεδο απογοήτευσης που θα μπορούσε να αποτρέψει την προσωπική σου ανάπτυξη.

Για να μην παρεξηγηθώ, υπάρχει αξία στο να εμπνέεσαι από την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και την δουλειά των άλλων. Ξεκάθαρα, όμως, πρέπει να γράψουμε και να είμαστε πρωταγωνιστές στη δική μας running ιστορία που θα μας παρακινεί βαθιά. Κάνοντας έτσι θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις μια εσωτερική αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια που δεν μπορεί να επηρεαστεί από κανέναν άλλον συγγραφέα.

Γράψε τους δικούς σου κανόνες. Επεξεργάσου τους οποιαδήποτε στιγμή. Από τη στιγμή που θα έχεις τους δικούς σου λόγους για ό,τι κάνεις, θα έχεις έναν οδηγό για να ακολουθήσεις τη δική σου όμορφη περιπέτεια.

Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com