Οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι συχνό φαινόμενο μεταξύ των δρομέων. Δεν πρόκειται όμως μόνο για τους στομαχόπονους στη μέση του τρεξίματος ή τα ξεσπάσματα στο μπάνιο. Η ναυτία λόγω άσκησης μπορεί να δυσκολέψει πολύ τη μέρα σου.

Όσοι κάνουν υψηλής έντασης προπόνηση, ποδηλασία, μαραθωνίους και τρίαθλο είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Ακόμα, όσοι έχουν ιστορικό παλινδρόμησης βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, λόγω της υπερβολικής πίεσης στον πυρήνα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε, φαίνεται ότι η ναυτία εμφανίζεται ξαφνικά μετά από έντονες προπονήσεις. Αυτή η ναυτία μπορεί να μετατραπεί σε εμετό, εκτός αν υπάρξει κάποιους είδους ανακούφιση, όπως αργές και βαθιές αναπνοές από την κοιλιά και εφαρμογή κρύας κομπρέσας στο μέτωπο ή τον αυχένα σου.

Γιατί εμφανίζεται; Η ναυτία λόγω άσκησης προκαλείται εξαιτίας μειωμένης αιματικής ροής στο στομάχι σου κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, μιας και η αιματική ροή πηγαίνει σε πιο καίρια όργανα, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος.

Υπάρχουν και μερικοί άλλοι λόγοι που είναι πιο σοβαροί από άλλους. Για τους αρχάριους. Θα μπορούσε να είναι ψυχολογικοί, να προέρχεται από μια λειτουργική διαταραχή, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μπορεί να συνδέεται με άλλους παράγοντες όπως διαφορετικός τύπος άσκησης, κλιματικές συνθήκες, διάρκεια και ένταση και την κατάσταση ενυδάτωσης.

Η ναυτία μπορεί να εμφανίζεται αν ξεκινάς και σταματάς το τρέξιμο πολύ απότομα. Το στομάχι σου δεν είναι έτοιμο για το ξαφνικό επίπεδο επιβράδυνσης της έντασης της άσκησης. Το καλύτερο είναι να επιβραδύνεις σταδιακά το ρυθμό σου καθώς τελειώνεις το τρέξιμο ή φτάνεις στο τερματισμό.

Να μερικά τρόφιμα που θα σε βοηθήσουν να την προλάβεις ή να τη μειώσεις.

Τζίντζερ

Αυτό το βότανο είναι γνωστό για την ικανότητα που έχει να ηρεμεί το αναστατωμένο στομάχι και μπορεί να σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από τη ναυτία που μπορεί να νιώθεις στη μέση της άσκησης. Μπορείς να φας μερικά μπισκότα με τζίντζερ πριν την άσκηση για να έχεις τόσο τα οφέλη από το τζίντζερ όσο και από τους υδατάνθρακες ή μπορεί να έχεις αναμασώμενες καραμέλες με τζίντζερ κατά τη διάρκεια του τρεξίματος ή της προπόνησης.

Κράκερς

Τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα κράκερς μπορούν να βοηθήσουν στην απορρόφηση του γαστρικού οξέος και να μειώσει τη ναυτία. Μπορείς να φας μια χουφτίτσα απλών κράκερ, περίπου 30 λεπτά πριν το run.

Φιστικοβούτυρο

Μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, το οποίο μπορεί να αναστατώσει το στομάχι σου πριν την άσκηση, όμως μικρές μερίδες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ναυτίας χάρη στην περιεκτικότητα του σε νάτριο.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Οι δρομείς μπορεί να νιώθουν ναυτία επειδή οι αποθήκες γλυκογόνου μπορεί να είναι υπερβολικά χαμηλές.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως , μπορούν να απελευθερώνουν την ενέργεια σταδιακά με αργό ρυθμό στην κυκλοφορία του αίματος και ταυτόχρονα να διατηρούν την όρεξη υπό έλεγχο.

Καλές πηγές είναι είναι: η κινόα, η βρώμη, το καστανό ρύζι και το κριθάρι.

Νερό καρύδας

Αυτό το νεοσύστατο ρόφημα είναι εξαιρετική πηγή ηλεκτρολυτών, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ναυτίας. Είναι εξαιρετικός τρόπος να ενυδατώσεις το σώμα σου πριν και μετά την άσκηση.

Είναι καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, νατρίου, ασβεστίου και φωσφόρου, οι οποίοι είναι ηλεκτρολύτες που μπορεί να χάσεις με τον ιδρώτα.

Γιαούρτι

Αν τρως γιαούρτι, προσλαμβάνεις τα φιλικά στο έντερο σου προβιοτικά τα οποία κρατάνε τη ναυτία και τις στομαχικές διαταραχές μακριά σου.

Δοκίμασε μια μικρή μερίδα πριν φύγεις για την προπόνηση ή όταν νιώθεις ότι η ναυτία πλησιάζει. Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού ή η λήψη προβιοτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ναυτίας.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com