Επιμονή, ευθύνη και άλλες ζωτικές αξίες είναι η συνταγή της επιτυχίας για την ενήλικη ζωή.

Η ομαδική δουλειά και οι αθλητικές ικανότητες είναι και οι δύο σημαντικές τόσο στη νίκη όσο και στην ήττα – αυτά είναι τα πιο γνωστά μαθήματα ζωής που θα προσφέρει η ενασχόληση με το αθλητισμό. Φυσικά και ισχύουν, αλλά δεν έχουν νόημα εκτός αν προσδιοριστούν οι υποκείμενες ιδιαιτερότητες.

1.Επιμονή

Δεν είναι εύκολο όταν έχεις να αντιμετωπίσεις αντιξοότητες και μεγάλα εμπόδια. Θυμήσου την περίπτωση της Bethany Hamilton, που τώρα το ψευδώνυμο της είναι “surfer ψυχής”. Έχασε το ένα χέρι της και τεράστια ποσότητα αίματος μετά από μια επίθεση καρχαρία όταν ήταν 13 ετών. Απτόητη, επέστρεψε στο νερό 1 μήνα μετά την επίθεση. Έπειτα πήρε μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς σερφ. Σήμερα είναι συγγραφέας και κάνει ομιλίες για να παρακινήσει και τους γύρω της.

Ως ενήλικας, θα συναντήσεις πολλά εμπόδια στο δρόμο σου, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ο μόνος τρόπος να τα καταφέρεις είναι η επιμονή. Ο Thomas Edison ήταν σωστός: “Η επιτυχία είναι 1% έμπνευση και 99% ιδρώτας.”

2.Να είσαι έτοιμος

Οι καλοί αθλητές είναι σε ένα στάδιο ετοιμότητας. Δε χάνουν προπόνηση, μελετάνε πριν τους αγώνες, αξιολογούν τα δυνατά τους σημεία και τις αδυναμίες τους και δουλεύουν για να βελτιώσουν τις ικανότητές τους.

Αυτό το μάθημα έμαθε η Leona Henryson ως κολυμβήτρια στο κολέγιο. Το δυνατό της σημείο ήταν το πρόσθιο και η αδυναμία της που της στέρησε την πρώτη θέση – ήταν η δύναμη στο χέρι της. Ο προπονητής της έδινε επιπλέον ασκήσεις και καθόταν παραπάνω ώρα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν επιτυχές, αν και δεν ήταν αναμενόμενο. Όταν αρρώστησε ο καλύτερος διαγωνιζόμενος μας στην πεταλούδα, έπρεπε να τον αντικαταστήσει. Η δύναμη στο χέρι της ήταν που έδωσε τη νίκη που ποτέ μέχρι τότε δεν είχε σκεφτεί.

Η καριέρα της στη συνέχεια ως συγγραφέας δεν ήταν και αυτή εύκολη. Δεν ήταν προετοιμασμένη να βρεθεί σε όλους τους χώρους γραφής μέχρι να βρει την επιτυχία. Χρειάστηκε κάποια σταθερή εκτίμηση των αδυναμιών της στο γράψιμο και ακόμα μεγαλύτερη δουλειά για να τα μετατρέψει σε πλεονεκτήματά της. Ευτυχώς, είχε μάθει την επιμονή και αυτός ο συνδυασμός ήταν η σωστή φόρμουλα.

3.Να ζητάς βοήθεια

Οι αθλητές έχουν προπονητές και μαθαίνουν την αξία της βοήθειας. Το να δέχονται οδηγίες και συμβουλές, ακόμα και αν δεν θέλουν να ακούσουν, είναι μια πολύ καλή συνήθεια να έχεις.

Κανένας δε φτάνει στην κορυφή χωρίς τη βοήθεια και την υποστήριξη των άλλων.

Το να βρεις μέντορες στην αρχή της καριέρας σου και να δέχεσαι τις συμβουλές και τις οδηγίες τους είναι σημείο κλειδί για την επιτυχία. Όταν οι προϊστάμενοι παρουσιάζουν αναλύσεις με την απόδοσή σου, θα λαμβάνεις ανατροφοδότηση και θα δρας με γνώμονα να βελτιώσεις τον εαυτό σου.

4.Να έχεις την ευθύνη του εαυτού σου και των άλλων

Οι επιτυχημένοι αθλητές έχουν την ευθύνη για τους ίδιους και τους συμπαίκτες τους για να επιτύχουν τους αθλητικούς τους στόχους.

Όλοι ξέρουμε ανθρώπους που κατηγορούν για τις αποτυχίες και τις αρνητικές καταστάσεις στη ζωή τους οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον εαυτό τους. Συχνά αναφέρουν την “τύχη” ή τη “μοίρα” ως το λόγο που κάποιος πετυχαίνει και κάποιος όχι.

Όταν κατηγορείς τους άλλους, χάνεις τη δύναμη να κάνεις αλλαγές που θα μπορέσουν να αλλάξουν την κατάσταση. Μην γίνεις αυτό το άτομο.

5.Ξέρεις πως πάντα υπάρχει η επόμενη μέρα

Υπάρχει η αισιόδοξη στάση που οι αθλητές αναπτύσσουν, ακόμα και μέσα στη στενοχώρια της αποτυχίας. Μετά την αρχική απογοήτευση, προχωράνε μπροστά, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ακόμα το επόμενο παιχνίδι ή η επόμενη διοργάνωση που θα δείξεις τις ικανότητές σου. Δουλεύουν πάνω σε νέες προσεγγίσεις και στρατηγικές.

Μια εξαιρετική προσέγγιση για τα εμποδια είναι όταν σε κριτικάρουν ή σε απορρίψουν να προχωρήσεις στην επόμενη εργασία σου με νέα αποφασιστικότητα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πάρεις μαθήματα ζωής, αλλά ο αθλητισμός είναι εκείνη η δραστηριότητα που στα παρέχει όλα. Συμμετείχε, μάθε και απέκτησε τη φόρμουλα της επιτυχίας.


Πηγή: gameplan-a.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου