Ιδρώνεις φυσιολογικά ή κρύβεται κάτι πιο σοβαρό;

Είναι αναμενόμενο να ιδρώνεις όταν γυμνάζεσαι, τι γίνεται όμως όταν αυτό συμβαίνει όταν κάθεσαι σε ένα meeting ή απλά περπατάς γύρω από το γραφείο;

Συνήθως, ο ιδρώτας για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης, είναι ένας τρόπος το σώμα σου να σε προστατεύσει από την υπερθέρμανση και να κρατήσει την ορμονική ισορροπία όπως και των σωματικών υγρών σου.

Η ποσότητα του ιδρώτα εξαρτάται από το είδος του στρες στο οποίο εκθέτεις το σώμα σου. Για παράδειγμα, ιδρώνεις περισσότερο όταν τρέχεις σε σχέση με το περπάτημα με αργό ρυθμό γιατί η θερμοκρασία του σώματος σου αυξάνεται πιο γρήγορα όταν χρησιμοποιείς περισσότερη ενέργεια.

Τι γίνεται όμως όταν η ποσότητα του ιδρώτα δε συμβαδίζει με το στρες; Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι υπεριδρωσίας, μια κοινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό ιδρώτα.

Υπάρχουν 2 τύποι υπεριδρωσίας.

  • Η πρωτοπαθής εστιακή υπεριδρωσία είναι η πιο κοινή και συμβαίνει γενικά στους ανθρώπους – με υπερβολικό ιδρώτα στις παλάμες, στα πέλματα και στις μασχάλες, που είναι οι πιο επιρρεπείς στον ιδρώτα αδένες.
  • Ο άλλος τύπος είναι η δευτεροπαθής γενικευμένη υπεριδρωσία που είναι λιγότερο συχνή και ωφείλεται είτε σε κάποια συστημική νόσο ή σε νευρολογική διαταραχή.

Μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης για την κατάθλιψη (SSRIs) ή των οπιοειδών. Καταστάσεις που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για υπεριδρωσία συμπεριλαμβάνουν: ασθένεια του θυρεοειδούς αδένα, σακχαρώδη διαβήτη, συγκεκριμένο όγκο, παχυσαρκία μέχρι και δηλητηρίαση από υδράργυρο.

5 τρόποι για να δεις αν η εφίδρωση σου θα μπορούσε να είναι υπεριδρωσία είναι:

1.Σημάδι υπεριδρωσίας: Η χειραψία σου είναι ιδρωμένη

Οι παλάμες σου έχουν πολλούς υποδοχείς ιδρώτα – που σημαίνει περισσότερες πιθανότητες να ιδρώσεις και να δώσεις μια υγρή χειραψία. Αν οι ιδρωτοποιεί αδένες σου είναι σε υπερλειτουργία, αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη περιοχή για να το εντοπίσεις.

2.Σημάδι υπεριδρωσίας: Τα παπούτσια σου γλιστράνε

Μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι τα δάκτυλα σου γλιστράνε, τότε μπορεί αυτό να είναι σημάδι υπεριδρωσίας. Όπως και στα χέρια σου, υπάρχουν και έξτρα ιδρωτοποιοί αδένες στις πατούσες σου, οπότε μπορεί και εκεί να παρατηρήσεις ότι ιδρώνεις.

Η κύρια λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων στα χέρια και στις πατούσες σου είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία. Έτσι όταν προσπαθείς να ρίξεις τη θερμοκρασία στις πατούσες σου, το να φοράς κάλτσες – αυξάνει τη θερμοκρασία – άρα ιδρώνεις περισσότερο τελικά.

3.Σημάδι υπεριδρωσίας: Ιδρώνεις σε κατάσταση ηρεμίας

Αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, είτε κάθεσαι στο γραφείο, οδηγείς ή είσαι σε ένα μπαρ στο γραφείο – εκτός εάν αμέσως πριν είχες γυμναστεί.

Αυτό δεν είναι μόνο μια ελαφρά υγρασία, αλλά τόσος ιδρώτας όσο θα είχες μετά από ένα έντονο workout. Αυτό είναι το σημείο που οι λεκέδες στα ρούχα από τον ιδρώτα αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικοί.

4.Σημάδι υπεριδρωσίας: Ιδρώνεις τη νύχτα

Το να ξυπνάς σε μια πισίνα ιδρώτα δεν είναι καθόλου ευχάριστο, αλλά επίσης θα μπορούσε να είναι σημάδι υπεριδρωσίας.

Το σώμα σου ρίχνει τη θερμοκρασία φυσιολογικά όταν κοιμάσαι, με τη διαδικασία να ξεκινάει από το απογεύμα για να προετοιμάσει το σώμα σου και λίγο πριν ξυπνήσεις να αρχίζει να ζεσταίνεται, προετοιμάζοντας σε να ξυπνήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται ρύθμιση της θερμοκρασίας με τον ιδρώτα για να δροσιστείς.

5.Σημάδι υπεριδρωσίας: Ιδρώνεις όταν κάνει κρύο

Παρόμοια με την ψύχρα που νιώθεις στη μέση της νύχτας, δε θα έπρεπε να ιδρώνεις με κρύο καιρό, ακόμα και όταν ασκείσαι. Βέβαια θα πρέπει να περιμένεις λίγο ιδρώτα κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου με πολύ χαμηλή θερμοκρασία, σε σύγκριση με έναν με ζεστό καιρό.

Επιπλέον, το να ιδρώνεις στο κρύο μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι τη ψύχρα ακόμα χειρότερα, μιας και η θερμοκρασία του σώματος σου θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Τι να κάνεις αν ιδρώνεις πολύ

Αν η ποσότητα ιδρώτα είναι υπερβολική, υπάρχουν διάφορες θεραπείες. Το Botox είναι η πιο δημοφιλής και αποτελεσματική – η οποία προσωρινά μπλοκάρει τα χημικά σήματα από τους νευρώνες που ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Χωρίς αυτά τα σήματα, θα ιδρώνεις λιγότερο, αλλά ο σοβαρός ιδρώτας συχνά μειώνεται σημαντικά. Μια θεραπεία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 8 μήνες.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα συνταγογραφούμενο αντιϊδρωτικό που έχει ως βάση το χλωριούχο αλουμίνιο, αν και υπήρχε αντίλογος για τη χρήση προϊόντων με αλουμίνιο.

Μπορεί επίσης να κάνεις και κάποιες αλλαγές στη διατροφή σου. Τα πικαντικά τρόφιμα μπορεί να πυροδοτήσουν την υπερβολική έκκριση ιδρώτα, μιας και περιέχουν καψαϊκίνη, το ενεργό συστατικό των καυτερών πιπεριών.

Συζήτησε με το γιατρό σου αν ο ιδρώτας επηρεάζει σημαντικά τη ζωή σου.  Αυτό περιλαμβάνει να ιδρώνεις σε κατάσταση ηρεμίας, τη νύχτα, με το κρύο ή να έχεις άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, κρυάδες, πόνο στο στήθος ή ζαλάδες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, θα μπορούσε να είναι σημάδι για πιο σοβαρές καταστάσεις όπως είναι η καρδιοπάθεια.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου