Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζεται πρέπει να διατηρήσεις ισχυρό το ανοσοποιητικό σου. Βέβαια, δεν φτάνει μόνο να επιλέγεις τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, αλλά χρειάζεται να κάνεις στην άκρη συμπεριφορές που μπορεί να το αποδυναμώνουν.

Πίνεις πολύ αλκοόλ

Ένα ποτήρι εδώ και εκεί δεν κάνει διαφορά, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έστω και βραχυπρόθεσμα μπορεί να αλλάξει το ανοσοποιητικό σου.

Οι ερευνητές έχουν βρει τη μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και αποδυναμώνουν την ανοσολογική απάντηση. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να πίνει παραπάνω ποσότητα, προσπάθησε να το μειώσεις και να μείνεις σε μια μέτρια ποσότητα όχι περισσότερο από 1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες.

Το παρακάνεις με το αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου σχετίζεται με προβλήματα κατακράτησης υγρών και υψηλή αρτηριακή πίεση. Μελέτες που έγιναν τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε ποντίκια μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού. Φαίνεται ότι όταν τα νεφρά αποβάλλουν την περίσσεια νατρίου, μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να μάχεται τις βακτηριακές μολύνσεις.

Υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης

Η μείωση της πρόσληψης πρόσθετων σακχάρων είναι πολύ έξυπνη ιδέα, όχι μόνο για την πνευματική υγεία, αλλά και για να υποστηριχθεί το ανοσοποιητικό σου.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολόγων συστήνει περιορισμό των απλών σακχάρων – σε όχι περισσότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως για τις γυναίκες και 9 για τους άνδρες. Σημείωση: 1 κουταλάκι του γλυκού στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε 4 γραμμάρια απλών σακχάρων, οπότε τελικά 24 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων αντιστοιχούν στις γυναίκες και 26 στους άνδρες.

Αν είσαι επιρρεπής στην κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρης λόγω του στρες, δοκίμασε μερικούς εξισορροπητικούς μηχανισμούς. Προσπάθησε να επικοινωνήσεις με τους αγαπημένους σου, να δοκιμάσεις το διαλογισμό, να γυμναστείς ή ακόμα και να παίξεις το αγαπημένο σου παιχνίδι.

Το παρακάνεις με την πρόσληψη καφεΐνης

Το τσάι και ο καφές δρουν προστατευτικά, εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή. Όμως, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της φλεγμονής και της αναταραχής του ανοσοποιητικού σου. Για αυτό προσπάθησε να μην προσλαμβάνεις καφεΐνη τουλάχιστον 6 ώρες πριν τον ύπνο.

Παραλείπεις τις φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και βοηθάνε τόσο το ανοσοποιητικό όσο και τη διάθεση. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη φυτικών ινών και πρεβιοτικών τόσο πιο καλά υποστηρίζεται το ανοσοποιητικό σου, συμπεριλαμβανομένου την προστασία ενάντια των ιών. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών επίσης προάγει τον περισσότερο και πιο ποιοτικό ύπνο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών είναι να αυξήσεις την πρόσληψη των προϊόντων ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένου των λαχανικών, των φρούτων, των δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων. Αντικατέστησε τα λευκά επεξεργασμένα τρόφιμα με προϊόντα ολικής αλέσεως.

Δεν τρως αρκετά πράσινα

Όταν λέμε πράσινα λαχανικά, ο λόγος γίνεται για τα: kale, μπρόκολο, κινέζικο λάχανο, λαχανο και λαχανάκια Βρυξελλών. Είναι εξαιρετικά για το ανοσοποιητικό σου, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, όπως και φυλλικό οξύ. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιοενεργά συστατικά που βελτιστοποιούν την ανοσία στο γαστρεντερικό σύστημα, όπου και εντοπίζονται το 70 – 80% των ανοσοκυττάρων.


Πηγή: health.com

ΜετάφρασηEπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475