Η επίσημη εξάσκηση αφορά τις περιόδους ακινησίας του μυαλού είτε για 5, 10 ή 15 λεπτά, όπου προσπαθείς να κάνεις το session σου.

Ο επίσημος διαλογισμός και πώς να τον εξασκήσεις

Μερικές φορές χρειάζεται και δουλειά με τις αναπνοές γιατί φαίνεται ότι μετρώντας τα δευτερόλεπτα και ακόμα και το κράτημα των εισπνοών σου βοηθά στην πρακτική σου. Να θυμάσαι ότι οι εκπνοές θα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από ότι οι εισπνοές σου.

Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις τα βήματα του τυπικού διαλογισμού, πάρε μια ιδέα:

  • Κλείσε τα μάτια σου και εστίασε στις αναπνοές σου. Αν αυτό δε δουλέψει εστίασε σε κάποια άλλη αίσθηση στο σώμα σου.
  • «Ξεκούρασε» την προσοχή σου στην αίσθηση των αναπνοών. Η λέξη – κλειδί είναι η ξεκούραση. Όταν βρίσκεις το μυαλό σου να περιπλανιέται, μην στενοχωρηθείς. Η μαγική στιγμή είναι εκείνη που θα μπορέσεις να επαναφέρεις την προσοχή σου πίσω στην αναπνοή σου.
  • Η εστίαση στην αναπνοή σου και στην ακινησία του μυαλού σου για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα είναι το επιθυμητό.

Ο ανεπίσημος διαλογισμός και πώς να τον εξασκήσεις

Από την άλλη υπάρχει και ο ανεπίσημος διαλογισμός. Βασίζεται στην λογική «μικρές στιγμές, πολλές φορές», μιας και δεν διαρκούν για πολύ, αλλά θα κάνουν ουσιαστικές αλλαγές στη μέρα σου. Αν η τακτική των 5 με 10 λεπτών σου ακούγεται τρομακτική, τότε αυτό είναι ιδανικό για σένα.

Προσπάθησε, λοιπόν, να πάρεις μια ανάσα πριν στείλεις ένα mail ή πριν σηκώσεις το τηλέφωνο. Αντί για να κάνεις άπειρες δουλειές ταυτόχρονα με το που ξυπνήσεις, πάρε πρώτα ήσυχα το πρωινό σου και μετά ξεκίνα τις δουλειές σου.

Τι να επιλέξω;

Να κάνεις εκείνο το είδος που σου ταιριάζει, αυτό εξαρτάται καθαρά από σένα. Όποιο στυλ και αν επιλέξεις προσπάθησε ημερησίως να αφιερώνεις 7 με 9 λεπτά για να δεις αποτελέσματα.


Πηγή: mindbodygreen.com

ΜετάφρασηEπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475