Καλά νέα για τους cherry lover: Κάνουν πολύ καλό στην υγεία

Είναι η εποχή τους, είναι φρέσκα με πολύ ζωηρό χρώμα και οφέλη που δε θα πήγαινε το μυαλό σου. Φαίνεται ότι πέραν του ότι συγκαταλέγονται στα πιο υγιεινά φρούτα, είναι το Νο.1 λαμβάνοντας υπόψιν τις προστατευτικές του ιδιότητες συνολικά.

1 φλιτζάνι κεράσια είναι περίπου 21 και αποδίδουν λιγότερο από 100 θερμίδες και το 15% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη C. Ας δούμε τα βασικότερα οφέλη στην υγεία.

  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα κεράσια είναι εξαιρετική πηγή τόσο αντιοξειδωτικών όσο και αντι-φλεγμονοδών συστατικών. Τα παραπάνω έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουν τη γήρανση και να δρουν προστατευτικά έναντι χρόνιων ασθενειών, όπως: Alzheimer, καρδιαγγειακά, καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης και παχυσαρκία.

  • Δρουν προστατευτικά στον σακχαρώδη διαβήτη

Σε αυτό συμβάλλουν τόσο οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, όπως και ότι συγκαταλέγονται στα φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν πυροδοτούν τα απότομα σκαμπανεβάσματα των επιπέδων γλυκόζης. Αυτό τα καθιστά να δρουν προστατευτικά έναντι του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και σημαντικά για τη διαχείριση του αν πάσχεις ήδη.

  • Προάγουν τον υγιή ύπνο

Είναι πολύ καλή πηγή μελατονίνης, δηλαδή της ορμόνης που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου- ξυπνήματος.

  • Ανακουφίζουν τους πόνους των αρθρώσεων

Πολλές μελέτες προτείνουν ότι η κατανάλωση κερασιών είναι επιβοηθητική για την ανακούφιση όσων πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Αν ενσωματώσεις την τακτική κατανάλωση κερασιών ή 100% χυμού κερασιών στο γεύμα σου ή στο σνακ σου τότε μπορεί να δεις κάποια ανακούφιση από πόνους.

  • Μειώνουν το ρίσκο για ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται όταν ένα παραπροϊόν που ονομάζεται ουρικό οξύ κρυσταλλώνει μέσα στις αρθρώσεις, προκαλώντας πολύ έντονο πόνο και πρήξιμο.

  • Μειώνουν τη χοληστερόλη

Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένου και της LDL – χοληστερόλης. Αυτό είναι το κλειδί μιας και 1% μείωση αυτής έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά 2%.

  • Μειώνουν τον πόνο μετά την άσκηση

Με άλλα λόγια μειώνουν την ένταση του πόνου μετά από ένα έντονο ΗΙΙΤ πρόγραμμα. Προστατεύουν επίσης από την κυτταρική φθορά από την άσκηση και βοηθούν στην υποστήριξη της αποκατάστασης των μυών. Για αυτό το λόγο είναι δημοφιλή από τους επαγγελματίες αθλητές, αλλά φυσικά μπορεί να βοηθηθεί και οποιοσδήποτε αθλείται τακτικά.


Πηγή: health.com

Μετάφραση – Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475