Η βασική διαφορά των αθλητικών ποτών έναντι του νερού είναι η αυξημένη περιεκτικότητα τους σε ηλεκτρολύτες, όπως είναι το κάλιο και το νάτριο που χάνονται μέσω του ιδρώτα. Όμως, πέρα από αυτά είναι πλούσια και σε ζάχαρη, η οποία είναι η γρήγορη και άμεσα διαθέσιμη πηγή καυσίμων για τον οργανισμό.

Αν είσαι σωματικά δραστήριος για 60 λεπτά ή λιγότερο ημερησίως τότε είναι μικρές οι πιθανότητες το σώμα σου να χρειάζεται παραπάνω ενέργεια σε σχέση με το τακτικό διατροφικό πλάνο που ακολουθείς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καλό είναι να αποφεύγονται γιατί αν ελέγξεις τη διατροφική ετικέτα σε πολλά από αυτά τα ροφήματα θα βρεις αυξημένη περιεκτικότητα σε τεχνητά γλυκαντικά και καφεΐνη που μπορεί να οφείλονται για γαστρεντερικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Από την άλλη, στην περίπτωση προπόνησης παρατεταμένης διάρκειας – ειδικά και σε ζεστές μέρες – τότε το αθλητικό ποτό θα μπορούσε να δράσει προληπτικά στην αποτροπή της κόπωσης και της αφυδάτωσης.

ΤIP: Προσπάθησε να διαλέξεις εκείνο που θα περιέχει όσον αφορά τους ηλεκτρολύτες: νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο και χλώριο.

Γνώρισε εδώ τον οδηγό υποκατάστατων αθλητικών ποτών.

Μια καλή αναλογία υδατανθράκων/ σακχάρων στο νερό είναι 14 γρ. ανά 240 ml νερού, για να ενυδατωθείς και να γεμίσεις τις ενεργειακές σου αποθήκες.

Αν, ωστόσο, γυμνάζεσαι έντονα για περισσότερο από 60 λεπτά έως 90, τότε καλύτερο είναι να καταναλώνεις μια αναλογία 30 – 60 γρ. υδατανθράκων.


Συγγραφέας: Lauren Pardee

Πηγή: popsugar.com

Μετάφραση – Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475