Σε πολλά μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για ροφήματα που σε βοηθούν να χάσεις βάρος, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι απλά… λόγια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι σε Instagram και άλλα social media που υποστηρίζουν διάφορα θαυματουργά αποτοξινούχα ροφήματα, πλούσια σε συστατικά που δεν μπορείς καν να προφέρεις και χωρίς καμία επιστημονική ένδειξη για τα οφέλη τους.

Ξέρεις τι έχει επιστήμη από πίσω του; Το συνηθισμένο κουτί με τσάι στο ντουλάπι της κουζίνας σου.

Η διαιτολόγος Jennifer McDaniel εκπρόσωπος της Academy of Nutrition and Dietetics υποστηρίζει ότι: “Μιας και κανένα τσάι ή εκχύλισμα βοτάνου δεν οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους, πιθανόν υπάρχουν συστατικά στο τσάι ή σε ροφήματα βοτάνων που άμεσα ή έμμεσα υποστηρίζουν επιπρόσθετα την απώλεια βάρους όταν παράλληλα ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.”

Ορίστε τα 7 είδη τσαγιών που μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος – χωρίς υποχρεωτικά την υποστήριξη κάποιου celebrity.

1.Πράσινο τσάι

Υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι το πράσινο όπως και το μαύρο τσάι μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, λόγω των αντιοξειδωτικών τους – που ονομάζονται κατεχίνες – και βρίσκονται στα αποξηραμένα φύλλα του πράσινου τσαγιού. Η διαιτολόγος Stefanie Mendez εξηγεί ότι: “Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι ενεργοποιούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή κατανάλωση και να προωθήσει την οξείδωση (διάσπαση) του λίπους. Μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια κατανλαλωση κατεχινών πιθανόν μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες προλαμβάνοντας το σχηματισμό της LDL – χοληστερόλης, που πιθανότατα είναι αιτία δημιούργιας αθηρωματικών πλακών ή θρόμβωσης των αρτηριών, καθώς και για τη μείωση του σωματικού λίπους.” Η McDaniel συστείνει την κατανάλωση τουλάχιστον 4 φλιτζανιών τσαγιού πράσινου τσαγιού ημερησίως  (όχι ντεκαφεϊνέ) για να απολαύσεις όλα τα οφέλη.

2.Λευκό τσάι

Η McDaniel υπογραμμίζει ότι: “Εκτός από το πράσινο ή το μαύρο τσάι και τα φύλλα του λευκού τσαγιού δεν οξειδώνονται και για αυτό διατηρούν υψηλή συγκέντρωση σε κατεχίνες. Οι κατεχίνες του λευκού τσαγιού πιθανόν αυξάνουν το μεταβολισμό και προωθούν την απώλεια του κοιλιακού λίπους και βάρους. Όπως το πράσινο τσάι, ο συνδυασμός των κατεχινών και της καφεΐνης δρουν συνεργιστικά για να προωθήσουν την απώλεια βάρους.” Έτσι επέλεξε ξανά κάποιο με καφεΐνη, απλά μη το πιεις πριν κοιμηθείς.

3.Χαμομήλι

Η διαιτολόγος McDaniel υποστηρίζει ότι: “Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο χαμομήλι πιθανόν προωθούν τη χαλάρωση και βοηθούν στη βελτίωση του ύπνου, μιας και είναι γνωστό ότι η στέρηση ύπνου μειώνει το ρυθμό απώλειας βάρους. Έτσι, αν μπορέσεις να κοιμάσαι περισσότερο χάρη στη βοήθεια του χαμομηλιού, έμμεσα μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος.” Έχε σα ρουτίνα –  όταν έρχεται η ώρα του ύπνου – να φτιάχνεις ένα φλιτζάνι χαμομηλιού.

4.Oolong τσάι ή κινέζικο τσάι

Όπως το πράσινο και το μαύρο τσάι, το oolong επίσης περιέχει τις πολυφαινόλες του τσαγιού προσφέροντας όλα τα οφέλη στην υγεία. Η Mendez εξηγεί πως: “Παρόμοια με το πράσινο τσάι, φαίνεται ότι το oolong τσάι θα μπορούσε να μειώσει το σωματικό λίπος καθώς και το βάρος μέσα από τη βελτίωση του μεταβολισμού του λίπους. Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι το συγκεκριμένο τσάι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό κατά 3%, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν έχει μόνο βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμα οφέλη.” Ακόμα υπό διερεύνηση είναι το αν η βελτίωση το υμεταβολισμού είναι λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει ή εξαιτίας της καφεΐνης – για αυτό να αγοράσεις την εκδοχή του με την καφεΐνη.

5.Μέντα

Η μέντα έχει συνδεθεί με τη υγεία του πεπτικού συστήματος, μιας και βοηθά στη χαλάρωση των μυών του εντέρου. Η Mendez λέει ότι: “Η μέντα και όλη η οικογένεια των χειλανθών πιθανόν βοηθά στην απώλεια βάρους μέσα από την καταστολή της όρεξης.”

6.Dandelion τσάι ή ρόφημα από πικραλίδα

Αν χρειάζεται να χάσεις υγρά, το ρόφημα από πικραλίδα πιθανόν βοηθήσει και αυτό γιατί έχει συστατικά που βοηθούν στην αύξηση παραγωγή ούρων. Η McDaniel λέει ότι: “Η πικραλίδα μπορεί να είναι βοηθητική όταν νιώθεις πρησμένος μετά από ένα γεύμα που ήταν υψηλό σε αλάτι, μιας και οι διουρητικές ιδιότητές του μπορεί να βοηθήσουν το σώμα να μην κρατήσει το νερό και το αλάτι. Θα δεις τη ζυγαριά να μειώνεται καθώς χάνεις νερό αλλά οι επίδραση του είναι βραχυπρόθεσμη και δεν αντικατοπτρίζει πραγματική απώλεια βάρους ή λίπους.”

7.Rooibos τσάι ή κόκκινο τσάι

Μαζεύεται στη Νότια Αφρική και έχει ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ασπαλαθίνη, που πιθανόν μπορεί να προάγει τις προσπάθειες να χάσεις βάρος. Η McDaniel εξηγεί ότι: “Η ασπαλαθίνη ίσως βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την ινσουλινοαντίσταση. Αν η ινσουλινοαντίσταση βελτιωθεί, οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται πιο αποτελεσματικά, επιτρέποντας στους υδατάνθρακες να χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας αντί για αποθήκη λίπους.”


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Τηλ. 6984515475, email: maria.mentzelou@hotmail.com