Αν ψάχνεις για τα πιο υγιεινά έλαια, να θυμάσαι αυτό: Το ελαιόλαδο δεν είναι η μοναδική επιλογή. Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έλαια, αλλά ίσως αν δεν είναι το βέλτιστο, γιατί αυτό εξαρτάται από τι θα μαγειρέψεις.

Διαφορετικά έλαια έχουν διαφορετικές ποιότητες που τα κάνουν κατάλληλα για συγκεκριμένη χρήση. Μερικά είναι καλύτερα για ψήσιμο, άλλα για τηγάνισμα και άλλα για ντρέσινγκ σε σαλάτες. Ποιο είναι το καλύτερο όλων; Συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο για να μάθεις ποιο υπερισχύει και πώς ακριβώς να το χρησιμοποιήσεις.

Πριν διαλέξεις το καταλληλότερο έλαιο, είναι σημαντικό να αξιολογήσεις την ανάγκη κάθε συνταγής και το σημείο καπνού κάθε ελαίου. Πολύ απλά το τελευταίο σημαίνει ποιο είναι το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο το ελαιόλαδο ξεκινάει να καπνίζει και να γίνει μη αποδοτικό.

Τηγάνισμα: Αν προσπαθήσεις να τηγανίσεις κάτι, προσπάθησε να διαλέξεις ένα έλαιο με ουδέτερη γεύση και υψηλό σημείο καπνού. Τα λάδια με υψηλά σημεία καπνού είναι συνήθως εκείνα που είναι πιο εξευγενισμένα, επειδή οι θερμοευαίσθητοι ρύποι αφαιρούνται συχνά μέσω χημικής επεξεργασίας, λεύκανσης, φιλτραρίσματος ή θέρμανσης υψηλής θερμοκρασίας. Ένα υψηλό σημείο καπνού θεωρείται όταν είναι μεγαλύτερο από 190 βαθμούς Κελσίου, μιας και είναι η θερμοκρασία στην οποία συνήθως τηγανίζουμε. Έλαια με υψηλό σημείο καπνού περιλαμβάνουν: το παρθένο ελαιόλαδο, το έλαιο από αβοκάντο, φυτικά έλαια, το έλαιο από φιστίκια.

Ψήσιμο: Αν ψάχνεις με ποιο λάδι να ψήσεις, καλύτερα να διαλέξεις ένα φυσικό ελαιόλαδο. Καλές επιλογές είναι: κραμβέλαιο και φυτικό έλαιο.

Σοτάρισμα: Θα ήταν καλό να διαλέξεις κάποιο έλαιο με χαμηλότερο σημείο καπνού. Καλές επιλογές είναι τα: κραμβέλαιο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έλαιο από φιστίκι και σουσάμι.

Ντρέσινγκ: Για αυτό διάλεξε κάτι αρωματικό, όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή έλαιο από λιναρόσπορο.

Τελική δήλωση αποποίησης ευθύνης: Ακόμα και τα καλά λιπαρά που βρίσκονται σε μερικά από τα έλαια που θα βρεις παρακάτω δεν παύουν να είναι λιπαρά, άρα έχουν και θερμίδες. Βρες παρακάτω τα πιο υγιεινά έλαια για να εξοπλίσεις την κουζίνα σου.

  • Κραμβέλαιο

Το κραμβέλαιο συχνά θεωρείται ανθυγιεινό γιατί έχει συνδεθεί με το τηγάνισμα. Φυσικά, η σύνδεση αυτή έχει γίνει γιατί έχει υψηλό σημείο καπνού και ουδέτερη γεύση, οπότε και για αυτό επιλέγεται. Το γεγονός ότι έχει υψηλό σημείο καπνού είναι λόγω επεξεργασίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει επίδραση στην υγεία.

Όπως και τα περισσότερα από τα έλαια στην λίστα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψήσιμο και τηγάνισμα. Η φυσική του γεύση δεν το κάνει ιδιαίτερη καλή επιλογή για σοτάρισμα.

Καλύτερο για: τηγάνισμα και ψήσιμο

Δεν συστήνεται για: σοτάρισμα και ντρέσινγκ σε σαλάτες

  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Πολλοί είναι παθιασμένοι με αυτό το έλαιο, γιατί είναι πολύ πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πραγματικά μπορείς να το εμπιστευτείς. Υπάρχει μια «παγίδα» μεταξύ του έξτρα παρθένου ελαιόλαδο και των υπόλοιπων εκδοχών του ελαιόλαδου είναι το κάπως χαμηλότερο σημείο καπνού, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο για τηγάνισμα ή ψήσιμο σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες του σημείου καπνού.

Επιπροσθέτως, το μαγείρεμα με ένα καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ιδανικό για χρήση στο τελείωμα των πιάτων.

Ιδανικό για: Σοτάρισμα και τελείωμα

Δεν συστήνεται για: τηγάνισμα ή ψήσιμο

  • Παρθένο ελαιόλαδο

Αν σου αρέσει να τηγανίζεις σε ελαιόλαδο καλύτερα να χρησιμοποιήσεις απλό ελαιόλαδο και όχι έξτρα παρθένο. Επίσης, έχει αυξημένο σημείο καπνού, το οποίο το κάνει καλύτερο για τηγάνισμα. Δυστυχώς, δεν έχει την ίδια γεύση, όπως και περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά εν συγκρίσει με το έξτρα παρθένο. Κάνει, όμως, τη δουλειά του στο βαρύ μαγείρεμα.

Ιδανικό για: τηγάνισμα

Δεν συστήνεται για: Ντρέσινγκ σε σαλάτες

  • Έλαιο από αβοκάντο

Το έλαιο από αβοκάντο είναι ο νέος παίκτης στο παιχνίδι. Περιέχει αρκετά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει και υψηλό σημείο καπνού και ουδέτερη γεύση, χωρίς να επεξεργασμένη χημικά, όπως το κραμβέλαιο και τα φυτικά έλαια. Είναι λίγο πιο ακριβό  από εκείνα που είναι επεξεργασμένα, αλλά αν θες να αποφύγεις τα ραφιναρισμένα έλαια, που έχουν υψηλό σημείο καπνού, τότε είναι εξαιρετική επιλογή.

Ιδανικό για: Τηγάνισμα

Δεν συστήνεται για: Οικονομικό μαγείρεμα

  • Φυτικά έλαια

Τα φυτικά έλαια είναι αρκετά συγγενή με το κραμβέλαιο. Είναι επίσης χημικά επεξεργασμένα, με παρόμοιο σημείο καπνού και φυσική γεύση. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ιδανικά για ψήσιμο και τηγάνισμα. Δεν είναι από τα καλύτερα έλαια γιατί η επεξεργασία που έχει υποστεί του έχει αφαιρέσει θρεπτική αξία – για αυτό το λόγο έχει και υψηλό σημείο καπνού.

Ιδανικό για: Τηγάνισμα και ψήσιμο

Δεν συστήνεται για: Σοτάρισμα και ντρέσινγκ για σαλάτες

  • Έλαιο από φιστίκι

Το έλαιο από φιστίκι είναι ένα από τα πιο έντονα σε γεύση εκεί έξω. Σίγουρα, βέβαια θα πρέπει να θυμάσαι ότι το φαγητό σου θα φέρνει πολύ σε γεύση φιστίκι. Χρησιμοποίησε το για τα cookies σου ή σε σοτάρισμα. Επίσης, έχει υψηλό σημείο καπνού και όπως και τα φυτικά έλαια και το κραμβέλαιο είναι επίσης χημικά επεξεργασμένο και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά.

Ιδανικό για:  Τηγάνισμα και σοτάρισμα

Δεν συστήνεται για: Τρόφιμα που δεν πρέπει να έχουν τη γεύση φιστικιού

  • Έλαιο από σουσάμι

Ακόμα ένα έλαιο με έντονη γεύση. Δίνει τόσο πολύ σε ένα πιάτο που δεν χρειάζεται να βάλεις μεγάλη ποσότητα. Είναι εξαιρετική εναλλακτική επιλογή αντί εκείνου από φιστίκι αν έχεις αλλεργία (ή δεν σου αρέσει η γεύση του). Όπως και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,  προέρχεται από ψυχρή έκθλιψη, παρά χημική επεξεργασία. Μπορεί να μην έχει το υψηλότερο σημείο καπνού, είναι μια καλή ανεπεξέργαστη επιλογή, αν αυτό ψάχνεις.

Ιδανικό για: Σοτάρισμα

Δεν συστήνεται για: Τρόφιμα που δεν θες να έχουν γεύση σουσαμιού

  • Έλαιο από λιναρόσπορο

Αυτό το έλαιο έχει το εξής ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: υψηλή περιεκτικότητα σε Ω – 3 λιπαρά οξέα. Για αυτό, σίγουρα μην μαγειρέψεις με αυτό, επειδή είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη θερμότητα και οξειδώνεται γρήγορα. Χρησιμοποίησε το σαν ντρέσινγκ στις σαλάτες σου είτε για τελείωμα σε πιάτα όπως το χούμους.

Ιδανικό για: Τελειώμα και ντρέσινγκ σε σαλάτες

Δεν συστήνεται για: μαγείρεμα


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475