Μετά το τρέξιμο, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για το σώμα σου είναι να του δώσεις χρόνο να αναπληρώσει- και το σώμα σου δουλεύει σκληρά για να κάνει την απαραίτητη αποκατάσταση, ενώ εσύ κοιμάσαι.

Ωστόσο, δυστυχώς για πολλούς, το να αποκοιμηθείς δεν είναι εύκολο και αυτό έχει ως συνέπεια να χάσεις πολύτιμο χρόνο από το χρόνο που χρειάζεται για αναπληρώσει το σώμα σου. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Ύπνου, 45% των Αμερικανών λένε ότι η κακής ποιότητας και ο ανεπαρκής ύπνος έχει επηρεάσει τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Πριν πας στο φαρμακείο και αγοράσεις τα “πολυπόθητα” ηρεμιστικά που θα σε βοηθήσουν, μία φυσική θεραπεία ίσως είναι μπροστά στα μάτια σου – τα κεράσια Montmorency (Prunus cerasus).

Αντίθετα με τα γλυκά κεράσια και τα κεράσια μαρασκίνο, τα ξινοκέρασα Montmorency παίζουν βοηθητικό ρόλο όσον αφορά τη μάχη ενάντια στην αυπνία. Γεωργικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα κεράσια αποτελούν φυσική πηγή μελατονίνης, μία κατά βάση ενδογενή ευεργετική ορμόνη που ελέγχει το βιορυθμό του σώματος, το εσωτερικό μας ρολόι δηλαδή, και κατ’ επέκταση ρυθμίζει τον ύπνο.

Υπάρχει ωστόσο ένας περιορισμός: αυτή η φυσική βοήθεια μπορεί να γίνει επίσημα μόνο για τρεις μήνες, την καλοκαιρινή σεζόν (Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο). Αν και είναι μικρή η περίοδος αυτή που είναι στο peak τους σε σχέση με τους υπόλοιπους 8 μήνες του χρόνου, αυτή η φυσική πηγή μελατονίνης συγκομιδείται με διάφορους τρόπους που σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις τα οφέλη των κερασιών και κατά τη διάρκεια της off σεζόν τους.

Μία έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Αθλητιατρικής Nicholas, στο Πανεπιστήμιο της Northumbria, το Πανεπιστήμιο του Surrey και το Πανεπιστήμιο του Johannesburg συμπέρανε ότι εκείνοι που κατανάλωναν συχνά χυμό που περιείχε ξινοκέρασα κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 34 λεπτά παραπάνω τη νύχτα και είχαν 5 με 6% καλύτερο ύπνο από εκείνους που δεν κατανάλωναν το χυμό.

Δεν έχεις ωστόσο όρεξη να πιείς ένα μεγάλο ποτήρι χυμό κερασιού; Υπάρχει ένας ακόμα ευκολότερος τρόπος να ενσωματώσεις μία μερίδα κερασιών μέσα στη μέρα σου- η αποξηραμένη μορφή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές επιλογές αποξηραμένων φρούτων. Προτίμησε χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, βιολογικά προϊόντα.

Το καλό με τα αποξηραμένα κεράσια είναι ότι γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο να τα βάλεις στο παιχνίδι της ρύθμισης του ύπνου σου, επειδή είναι ακριβώς πολύ εύκολο να τα ενσωματώσεις στη διατροφή σου. Μπορείς να τα καταναλώσεις είτε σκέτα σαν σνακ είτε να τα βάλεις στο γιαούρτι σου, στις σαλάτες σου και σε άλλα φαγητά που ήδη τρως στην καθημερινότητά σου. Σύμφωνα με την έρευνα, απλά μια μικρή χούφτα κεράσια το βράδυ ή ένα ποτήρι χυμός κεράσι είναι ό,τι χρειάζεσαι για να σε βοηθήσει να κοιμηθείς γρηγορότερα.

Αν έχεις πρόβλημα με το να κοιμηθείς καλά το βράδυ μετά από βραδινή προπόνηση τρεξίματος, σταμάτα να μετράς πρόβατα και κάνε τα κεράσια το σνακ σου.


Πηγή: womensrunning.competitor.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach