«Ήμουν τυχερή που είχα μια καλή και υγιή εγκυμοσύνη. Είμαι ευγνώμων για κάθε μέρα που καταφέρνω να τρέξω.» λέει η Tara Gaines.

Η κόρη της, με άλλα λόγια, πριν ακόμα γεννηθεί, έχει ήδη τερματίσει 3 ημιμαραθωνίους!

Η Gaines, μια δασκάλα της έκτης δημοτικού, έβαλε στόχο τον τερματισμό τριών αγώνων 21,1χλμ, έναν για κάθε τρίμηνο εγκυμοσύνης. Ο τελευταίος της ημιμαραθώνιος ήταν 28 Νοεμβρίου 2015, 36 εβδομάδων έγκυος. Έχοντας λιγότερο από ένα μήνα μέχρι τον τοκετό (24 Δεκεμβρίου) έκανε τα 21,1χλμ στον εκπληκτικό χρόνο του 2:38 !

Η Gaines, ετών 31, λέει ότι δεν ήθελε να σταματήσει το τρέξιμο απλώς επειδή έμεινε έγκυος. Εξάλλου είχε διαβάσει αρκετές αναφορές ότι είναι κάτι καλό και για αυτήν και για το παιδί. Υπήρχε κάποιος δισταγμός κάθε φορά πριν την εγγραφή σε έναν αγώνα, καθώς δεν ήξερε πως θα νιώσει αν θα νιώθει δυνατή και υγιής για να τα καταφέρει. Αλλά βλέποντας κάθε μέρα ξεχωριστά, και προχωρώντας βήμα βήμα, έδιωξε το άγχος για το αν τελικά θα τα καταφέρει ή όχι.

Όντας δρομέας για περίπου 8 χρόνια, η Gaines όταν έμεινε έγκυος στο πρώτο της παιδί (5 ετών τώρα) μας είπε ότι τότε διατήρησε το τρέξιμο για περίπου 7,5μήνες. 9 μήνες αφότου γέννησε ξαναέτρεξε τον πρώτο της ημί σε 2:03.

Σε αυτό το διάστημα κατάλαβε ότι το τρέξιμο την βοήθησε να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα όπως την δύσκολη πρωινή ναυτία. Και αυτή ακριβώς η επιτυχημένη συνταγή, την έκανε να αποφασίσει να το δοκιμάσει και με το δεύτερό της παιδί.

Όταν ήταν 13 εβδομάδων, η Gaine έκανε τον άλλο ημιμαραθώνιο σε 2:11, στη Sun Valley, Idaho. Με ατομικό ρεκόρ σε 1:47, είπε ότι το πήγε πολύ χαλαρά, και που και που, εντελώς προληπτικά, έκανε και μερικές στάσεις. Ενώ άλλες 13 εβδομάδες αργότερα στην Ταϊλάνδη, έκανε τα 21, σε 2:15…

«Παίζει να ήταν και το πιο εύκολο, με την έννοια ότι δεν είχα κανένα πόνο ή ενόχληση πουθενά, και ένιωθα πολύ καλά σε όλη την διάρκεια. Οι αγώνες στην Ταϊλάνδη είναι πολύ οργανωμένοι και είχαν φρούτο και νερό κάθε 2 χιλιόμετρα. Κάτι που φρόντισα να εκμεταλλεύομαι σε κάθε σταθμό καθώς κάνει ζέστη εδώ και με αυτά πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός ειδικά όταν είσαι σε κατάσταση εγκυμοσύνης…»

Αναφορικά με τον τελευταίο αγώνα της, είπε ότι ο στόχος της ήταν απλά να φτάσει στον τερματισμό, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν χρειαζόταν να εγκαταλείψει. Μας λέει, ότι δεν χρειάστηκε σε κανένα σημείο να πιεστεί περισσότερο από ότι θα ήταν σωστό για έμβρυο.

Η υποστήριξη που έπαιρνε από τον κόσμο, ειδικά στον τρίτο αγώνα όπου το φούσκωμα της κοιλιάς και η εγκυμοσύνη ήταν εμφανής, ήταν πολύ μεγάλη κάτι που την βοήθησε ιδιαίτερα!

Η Gaines ελπίζει ότι έτσι θα ενθαρρύνει και άλλες γυναίκες να μείνουν δραστήριες κατά την εγκυμοσύνη και να ξέρουν ότι δεν απαγορεύεται το τρέξιμο. Να μην βλέπουν την εγκυμοσύνη σαν μια “αρρώστια”!

«Αν εξαιρέσεις τις ανηφόρες που παραήταν δύσκολες σε σχέση με άλλες φορές, η προπόνηση κύλησε σχετικά ομαλάΠίστευα ότι θα πρέπει να έχω μια τουαλέτα σε κάθε χιλιόμετρο, αλλά τελικά δεν ήταν έτσι», μας εκμυστηρεύτηκε. Ήμουν τυχερή που είχα μια καλή και υγιή εγκυμοσύνη. Είμαι ευγνώμων για κάθε μέρα που καταφέρνω να τρέξω.»


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος